Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Σε χωριό του Ξηρομέρου ο ΕΟΔΥ για τεστ τη Δευτέρα μετά από κρούσμα

Ανησυχία έχει προκληθεί σε χωριό του Ξηρομέρου μετά το κρούσμα κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκε σε κάτοικο του που νοσηλεύεται.
Το γεγονός πως ο ασθενής λόγω της ιδιότητας είχε μεγάλο εύρος επαφών έχει σημάνει συναγερμό.
Τη Δευτέρα το πρωί μάλιστα στο χωριό θα μεταβεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να διεξάγει τεστ σε όσους κατοίκους το επιθυμούν.
Έλεγχοι από την Κινητή Ομάδα θα γίνουν εξάλλου την Δευτέρα και σε όσους Ρομά επιθυμούν στον συνοικισμό των Άη Βασιλιώτικων Αγρινίου.
https://www.agrinionews.gr/

 

ΑΕΤΟΣ Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας: Στολίστηκε και φωταγωγήθηκε το πανέμορφο Χριστουγεννιάτικο δένδρο

Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές!!!


 

Ταβέρνα Άγγελος: Χριστούγεννα για όλους. Δεχόμαστε τις προπαραγγελίες σας για όλη την διάρκεια των εορτών, take away. Τηλ. 2105326009

                                     

Ετοιμάζουμε για εσάς κατόπιν παραγγελίας εξαιρετικής ποιότητας και μόνο ελληνικά κρέατα για το εορταστικό σας τραπέζι... 
Δεχόμαστε τις προπαραγγελίες σας για όλη την διάρκεια των εορτών
 Με παραλαβή από το κατάστημα μας... take away
Τηλ: 2105326009  Στρ. Καραϊσκάκη 1 Χαϊδάρι take away








7 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία – Αναλυτικά η κατανομή των 1.194 κρουσμάτων


Η μάχη με την πανδημία μαίνεται. Άλλοι 68 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χάρα μας από κορονοϊό, την ώρα που ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει πολύ υψηλός. Δείτε πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα.
Με τους διασωληνωμένους να βρίσκονται ακόμη σε πολύ υψηλά νούμερα, και τους νεκρούς σε ένα 24ώρο να αγγίζουν σχεδόν τους 70, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1194 κρούσματα σήμερα.
Πού εντοπίζονται τα κρούσματα
Σήμερα, 12 Δεκεμβρίου 2020, δηλώθηκαν 1194 επιπλέον κρούσματα κορονοϊού στην χώρα μας.
Αναλυτικότερα:
2 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
256 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
248 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
4 κρούσματα σττην Π.Ε. Αρκαδίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
16 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
18 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
32 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
8 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
29 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
24 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
17 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
62 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
98 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
20 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
26 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
30 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
41 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
28 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
38 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
5 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
11 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
15 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
7 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
19 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
Πηγή:dikaiologitka.gr

 

1944, Δεκεμβριανά: Μάχες στο κέντρο της Αθήνας -Εκεί που ξεκίνησε ο εμφύλιος


Με την ονομασία αυτή είναι γνωστή η ένοπλη σύγκρουση που έλαβε χώρα στην Αθήνα, μεταξύ των ανταρτών του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ από τη μία πλευρά και των κυβερνητικών και βρετανικών δυνάμεων από την άλλη. Ξεκίνησε στις 3 Δεκεμβρίου1944 με την αιματηρή κατάληξη του συλλαλητηρίου της Πλατείας Συντάγματος και τελείωσε τυπικά με την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας στις 12 Φεβρουαρίου 1945. Ήταν το προανάκρουσμα του Εμφυλίου Πολέμου (1946 – 1949).
Η αντιπαράθεση αυτή προήλθε από το κενό εξουσίας, που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα μετά την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων κατοχής τον Οκτώβριο του 1944. Το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, υπό την καταλυτική επιρροή του ΚΚΕ και με νωπές τις αντιστασιακές δάφνες της Κατοχής, είχε ένα καλά συγκροτημένο στρατιωτικό σώμα και διεκδικούσε μερίδιο στην εξουσία, αν όχι όλη την εξουσία. Απέναντί του οι αστικές δημοκρατικές δυνάμεις ήταν τελείως αδύναμες να του αντιπαρατεθούν, όντας σχεδόν 9 χρόνια εκτός εξουσίας (Δικτατορία Μεταξά, Κατοχή), ενώ μεγάλος μέρος του κρατικού μηχανισμού έφερε τη στάμπα του δοσίλογου. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η συνδρομή των Βρετανών, που διατηρούσαν δυνάμεις στην Ελλάδα ως συμμαχική δύναμη, ήταν εκ των ων ουκ άνευ για την επιβίωση της αστικής δημοκρατίας. Να μην ξεχνάμε ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη και τον Ειρηνικό συνεχιζόταν με σφοδρότητα ο Β” Παγκόσμιος Πόλεμος, αν και η ζυγαριά έκλεινε υπέρ των Συμμάχων.
Στις 18 Οκτωβρίου 1944 έφθασε στην Αθήνα ο Γεώργιος Παπανδρέου και δύο μέρες αργότερα σχημάτισε την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, στην οποία συμμετείχαν και έξι ΕΑΜικοί Υπουργοί. Ένα από τα πρώτα ζητήματα που έπρεπε να επιλύσει η νέα κυβέρνηση ήταν η αποστράτευση των αντιστασιακών οργανώσεων και η δημιουργία εθνικού στρατού. Στις 5 Νοεμβρίου ο Γεώργιος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι ύστερα από τη συνεργασία που είχε με τον στρατηγό Σκόμπι (επικεφαλής των Βρετανικών Δυνάμεων στην Ελλάδα), ο ΕΛΑΣ και ο ΕΔΕΣ θα αποστρατεύονταν ως τις 10 Δεκεμβρίου 1944.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ-ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ (ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ)

Σήμερα Παρασκευή 12/12/2020 γιορτάζει η Βόνιτσα. Το πρωί σήμερα ήταν όλα διαφορετικά λόγω πανδημίας Κορονοιού πιστοί δεν βρέθηκαν στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία (κεκλεισμένων των θυρών)  για να γιορτάσουν την μνήμη του πολιούχου της Βόνιτσας Αγίου Σπυρίδωνα μιας και υπάρχει απαγόρευση.
Άγιος Σπυρίδωνας
Είναι ο πολιούχος της πόλης και έχει σχήμα μονόκλιτου ρυθμού βασιλικής. Αναγέρθηκε το 1787 και έχει πολύ αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο, που είναι έργο Ηπειρώτη ξυλογλύπτη και το οποίο είναι τορνευτό, καλλίγραμμο και καλοδουλεμένο και, εκτός από τα συνηθισμένα θέματα, σταφύλια, κεφάλια φτερωτών αγγέλων, άνθη κ.ά., το κοσμούν σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη. Οι αγιογραφίες της οροφής, η Αποκαθήλωση και η πορεία του Ιησού προς το Γολγοθά, είναι έργο του Λευκάδιου ζωγράφου Γαζή. Πάνω από τη δυτική του είσοδο υπάρχει πλάκα με ανάγλυφο το λέοντα της Βενετίας και τη χρονολογία ανέγερσής του. 
Ο δεσποτικός θρόνος κατασκευάστηκε από τους ίδιους Ηπειρώτες ξυλογλύπτες και έχει μια καταπληκτική εικόνα του Παντοκράτορα που αγιογραφήθηκε το 1866. Κάτω από τον πλάτανο είναι θαμένοι ο Θεόδωρος Γρίβας και ο γιος του Δημητράκης. Ο αιωνόβιος πλάτανος για πολλά χρόνια ήταν το καμπαναριό του ναού μέχρι να χτιστεί το κωδωνοστάσιο στη στέγη του το 62 
Δίπλα του βρίσκεται η πλατεία με πολλά καταστήματά.
Η πλατεία αυτή ήταν κάποτε το κέντρο της πόλης. 
Ο ναός πανηγυρίζει στις 12 Δεκεμβρίου σήμερα.
Απο το βιβλίο: "Πόλεις και χωριά του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας από την Αρχαιότητα έως σήμερα" του Γεωργίου Μπαρμπαρούση και Ευάγγελου Κουτιβή.

Αποκαλύψεις – σοκ για την υπόθεση βιτριόλι: Έψαχνε τρόπους για να αποτελειώσει την Ιωάννα μέσα στο νοσοκομείο – Πεπεισμένοι πως υπάρχουν και συνεργοί


Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση επίθεσης με βιτριόλι κατά της 34χρονης Ιωάννας τον περασμένο Μάϊό από την 35χρονη.Όπως έγινε γνωστό η «βιτριολίστρια» σκόπευε να επιτεθεί με… υδροκυάνιο στην Ιωάννα μέσα στο νοσοκομείο. Από την ανάλυση του υπολογιστή της 35χρονης, έχει προκύψει ότι αναζητούσε στο διαδίκτυο διάφορα δηλητήρια, όπως αρσενικό και υδροκυάνιο, αλλά και πιστόλι.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, η 35χρονη είχε κάνει μετάφραση την φράση «θα σου δώσω να της ρίξεις ένα ποτήρι με υγρό» στην γλώσσα του Μπαγκλαντές. Η αστυνομία εικάζει ότι θα έβαζε άλλον στη θέση της να κάνει την επίθεση.
Ο συνήγορος της Ιωάννας, Απόστολος Λύτρας, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 ανέφερε ότι οι Αρχές βρήκαν ένα «έξυπνο» ρολόι που είχε στην κατοχή της η 35χρονη, το οποίο την τοποθετεί στο σημείο της επίθεσης με βιτριόλι στην Καλλιθέα μετρώντας ακόμη και τα ακριβή της βήματα μέχρι να επιβιβαστεί στο ταξί που πήρε μετά.
Μάλιστα, μετά την επίθεση ήρθε σε επαφή με κάποιο άτομο που γνωρίζουν οι αρχές για να μάθει αν μπορεί να επισκεφθεί το νοσοκομείο που νοσηλευόταν η Ιωάννα και τις ώρες του επισκεπτηρίου για να την σκοτώσει.

Χριστόψωμο: Ένα χριστουγεννιάτικο έθιμο που διατηρείται στα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας


Το ευλογημένο ψωμί του Χριστού ζυμώνεται την παραμονή των Χριστουγέννων πάντα με τα καλύτερα υλικά και το παραδοσιακό ζύμωμα.
Ένα από τα χριστουγεννιάτικα έθιμα αποτελεί το χριστόψωμο που διατηρείται ακόμη και σήμερα σε όλα τα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας.
Οι παραδοσιακές «συνταγές» δεν μεταδιδόταν με κάποια γραπτά κείμενα, αλλά κυρίως από στόμα σε στόμα, όπως η γιαγιά τα μετέδιδε προφορικά στην κόρη της, η κόρη στην εγγονή και έτσι διατηρούσαν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα.
Το παραδοσιακό χριστόψωμο φτιάχνει όπως παλιά και μοιράζεται μαζί μας η νοικοκυρά Έφη Καραλή-Μπενέκου.
 Εκτέλεση
Για το ζυμάρι
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό (ξεκινώντας από τα 550 γρ.), την μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός ώστε να διαλυθεί η μαγιά και να ξεκινήσει να ενεργεί.
Προσθέτουμε το λάδι, το αλεύρι, την κανέλα και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας και να δέσει το ζυμάρι (περίπου 5-8 λεπτά).
Τέλος προσθέτουμε το αλάτι, τον γλυκάνισο, τα καρύδια και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα ώστε να ανακατευτούν με το ζυμάρι μας. Δεν τα βάζουμε από την αρχή για να μην διαλυθούν στο ζυμάρι μας.
Σε περίπτωση που η ζύμη μας είναι πολύ σφιχτή και χρειαστεί προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας.
Καλύπτουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε για 1-1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί.

Για το στόλισμα
Στον κάδο του μίξερ (αφού πρώτα τον έχουμε καθαρίσει) προσθέτουμε όλα τα υλικά για το στόλισμα: το νερό, το ελαιόλαδο, το αλεύρι, το αλάτι και χτυπάμε με το φτερό για 2-3 λεπτάκια μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη.
Αφαιρούμε από τον κάδο και το τυλίγουμε με μεμβράνη για να ξεκουραστεί.


Για το Χριστόψωμο
Ξεφουσκώνουμε το ζυμάρι μας πιέζοντας λίγο με τα δάχτυλά μας ελαφρά και σχηματίζουμε με τα χέρια μας ένα στρογγυλό καρβέλι.
Σε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 30 εκ. που έχουμε βουτυρώσει και στρώσει στον πάτο μία λαδόκολλα, τοποθετούμε το ζυμάρι και το αφήνουμε να απλωθεί μόνο του.
Αφαιρούμε την μεμβράνη από το ζυμάρι για το στόλισμα και το κόβουμε σε 6 κομμάτια.
Σχηματίζουμε κορδόνι από το κάθε κομμάτι σε και ανά τρία κορδόνια φτιάχνουμε μια πλεξούδα. Έτσι στο τέλος έχουμε 2 πλεξούδες οι οποίες πρέπει να έχουν μήκος όση η διάμετρος του ταψιού.
Αλείφουμε τη ζύμη στο ταψάκι με λίγο αυγό (για να κολλήσουν τα δύο ζυμάρια μας) και βάζουμε τις πλεξούδες που σχηματίσαμε από πάνω σε σχήμα σταυρού.
Στο κέντρο τους τοποθετούμε το καρύδι.
Καλύπτουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει το ψωμί , για δεύτερη φορά, για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Ψήνουμε για 50 λεπτά με 1 ώρα.
Λίγο πριν το βγάλουμε από τον φούρνο ετοιμάζουμε το γλάσο μας ανακατεύοντας το μέλι με το κονιάκ πολύ καλά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και έτσι όπως είναι καυτό αλείφουμε από πάνω με ένα πινέλο το γλάσο μας.


Πληροφορίες-Φωτογραφίες: mpampini.blogspot.gr
Συνταγή: akispetretzikis.com

iaitoloakarnania.gr

Έθιμα και παραδόσεις τις περιοχής μας: Τα Εσπερινά στις εορτές

Όταν στην οικογένεια υπήρχε εορταζόμενος η νοικοκυρά ετοίμαζε τα Εσπερινά.
Τα Εσπερινά τα πήγαινε στην εκκλησία το απόγευμα της παραμονής της εορτής .
Η ετοιμασία γινόταν από το πρωί :
Βράζανε το σιτάρι , το ξεπλένανε και το στεγνώνανε. 
Έπειτα το αναμιγνύανε με διάφορα καλούδια : σταφίδα μαύρη, σταφίδα σουλτανίνα, αμύγδαλα, καρύδια, ρόδι, σουσάμι, κανελογαρύφαλλα τριμένα , και …..κοτσιλούλες…..κουφετάκια για χαρούμενο στόλισμα.!!!! Αυτό το στολισμένο πιάτο , είπαμε ,ότι το πηγαίνανε στον Εσπερινό μαζί με πρόσφορο , λάδι και ανάμα.!!
Τώρα το πρωί της παραμονής ετοιμάζανε τις παγχίδες.
Οι παγχίδες ήταν ένας τρόπος πρόσκλησης στην αυριανή εορτή και βέβαια …δανεικές… δλδ αφού σου έστειλα παγχίδα , υποχρεούσαι να μου στείλεις κι εσύ.
Λοιπόν , ετοιμάζανε τόσα πιάτα (παγχίδες) όσες είχαν υποχρέωση….τις ετοιμάζανε με τον ίδιο τρόπο, όπως τα εσπερινά….βάζανε τα πιάτα μέσα σε άσπρη υφαντή πετσέτα και τις στέλνανε στα σπίτια που προσκαλούσαν…Η νοικοκυρά που την παρελάμβανε την άδειαζε σε δικό της πιάτο και επέστρεφε με τον ίδιο τρόπο την παγχίδα αφού έβαζε στο πιάτο κάποιο γλυκό….φρόντιζε βέβαια να κεράσει και το παιδί που έκανε τον μεταφορέα



 

Που εντοπίστηκαν τα 22 χθεσινά κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία


22 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Αιτωλοακαρνανία καταγράφηκαν στον επιδημιολογικό χάρτη της Παρασκευής του ΕΟΔΥ.Κρούσματα εντοπίζονται σε οκτώ περιοχές της περιφερειακής ενότητας, με την πλειοψηφία τους να απαντάται στο Αγρίνιο, όπου καταγράφονται 15 στο σύνολο.
Από ένα κρούσμα έχει καταγραφεί σε Μεσολόγγι, Παναιτώλιο, Ναύπακτο, Νιοχώρι, Θέρμο, Βόνιτσα και Καμαρούλα. Σημειώνεται ότι η καταγραφή των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ γίνεται με βάση τον μόνιμο τόπο κατοικίας που δηλώνει ο εκάστοτε πολίτης.
https://e-maistros.gr/

 

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Για την Πειραιώς στην Κατούνα κανα νέο ;

 


Τα 4 πρώτα εμβολιαστικά κέντρα του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας για τον COVID- SARS 19. Στο Κ.Υ. Βόνιτσας , στο Κ.Υ. Κατούνας , στο Π.Ι. Παλαίρου και στο Π.Ι. Πλαγιάς


Σε διαδικασία για την λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων για τον εμβολιασμό όλων των Ελλήνων έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Υγείας . Από όλες τις προβλέψεις και τις ενημερώσεις γνωρίζουμε ότι από τα μέσα Ιανουαρίου του 2021 θα ξεκινήσει η διαδικασία εμβολιασμού στην Ελλάδα. Ο εμβολιασμός αρχικά των υγειονομικών, των αστυνομικών , των ηλικιωμένων όπως και των ευπαθών ομάδων – ανθρώπων υψηλού κινδύνου είναι επιτακτική ανάγκη για να μπορέσουμε να φύγουμε από την λαίλαπα του COVID- Sars 19 .
Στον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών ορίστηκαν και θα λειτουργήσουν αρχικά 4 εμβολιαστικά κέντρα .
Τα εμβολιαστικά κέντρα θα στηθούν στο Κ.Υ. Βόνιτσας , στο Κ.Υ. Κατούνας , στο Π.Ι. Παλαίρου και στο Π.Ι. Πλαγιάς. Εμβολιασμοί θα γίνονται καθημερινά στα Κ.Υ. ( πιθανώς και Σάββατο ) και συγκεκριμένες ημέρες στα Περιφερειακά Ιατρεία. Σε κάθε κέντρο θα υπάρχει γιατρός και νοσηλεύτρια για να εξυπηρετήσουν όσους θα πρέπει αρχικά να εμβολιαστούν .
Σε όλη αυτή την προσπάθεια ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας θα είναι αρωγός και θα δώσει όποια βοήθεια χρειαστεί και ζητηθεί στο ιατρικό προσωπικό .
Επίσης θα εξυπηρετήσει όλους όσους θελήσουν να εμβολιαστούν . Σημαντική βοήθεια θα δοθεί σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες που δυσκολεύονται να μετακινηθούν και δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά μέσα εγγραφής ,όπως την εγγραφή τους στο μητρώο εμβολιασμού , στην άϋλη συνταγογράφηση , αλλά ακόμη και όταν δυσκολεύονται στην αποστολή sms
Σε συνεννόηση με τα Κέντρα Υγείας του Δήμου και την 6Η ΥΠΕ θα λειτουργήσει επιπλέον τηλεφωνικό κέντρο για προγραμματισμό τηλεφωνικού ραντεβού για τους συμπολίτες μας που δεν θα έχουν την δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακού ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας gov.gr η της πλατφόρμα emvolio.gov.gr,
To εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε τον ιό και να επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονικότητα. Ο καθένας μας θα πρέπει να “βάλει πλάτη” ώστε να τελειώσουμε με την επιδημία. Αν θέλουμε να κρατήσουμε τη δουλειά μας, να ανοίξουμε τα μαγαζιά μας, να φιλιόμαστε και να ταξιδεύουμε, χρειάζεται ομαδική δράση.
Σημειωτέον ότι όλοι οι επιστήμονες δήλωσαν ότι θα εμβολιαστούν, γιατί είναι διαφορετική η εξέλιξη ενός παθογόνου σε έναν εμβολιασμένο πλανήτη.
Τα εμβόλια για τον κορωνοϊό θα μας παρέχουν προστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το καλοκαίρι θα απολαύσουμε τις αγκαλιές και τις γιορτές που τώρα στερούμαστε.
Ακόμη και αν ο ιός μεταλλαχθεί, τα εμβόλια, χάρη στις νέες τεχνολογίες, εύκολα θα προσαρμοστούν στις μεταλλάξεις και θα παραμείνουν αποτελεσματικά.

Αλβανία: Τα Τίρανα φλέγονται – Οργή μετά τη δολοφονία 25χρονου από αστυνομικό


Ο 25χρονος Κλοντιάν Ράσα δολοφονήθηκε από αστυνομικό με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν διαδηλώσεις και επεισόδια στα Τίρανα
Οργή έχει κατακλίσει τους δρόμους των Τιράνων στην Αλβανία τα τελευταία 24ωρα, μετά τη δολοφονία του 25χρονου Κλοντιάν Ράσα από αστυνομικό. Ο Ράσα ήταν άοπλος και το μόνο του «σφάλμα» ήταν ότι βρισκόταν εκτός του σπιτιού του σε ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, στα πλαίσια των μέτρων για τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με τα διεθνή δίκτυα, ο αστυνομικός που συνελήφθη για τη δολοφονία του 25χρονου δήλωσε πως πίστεψε ότι ο Ράσα κρατούσε κάτι στα χέρια του όταν η Αστυνομία τού ζήτησε να σταματήσει για έλεγχο κι εκείνος προσπάθησε να ξεφύγει. Ωστόσο, όπως δήλωσε η αδερφή του στο Euronews, ο 25χρονος ήταν άοπλος και «παραβίασε» την απαγόρευση κυκλοφορίας για να πάει να αγοράσει τσιγάρα. «Θέλω να μάθω γιατί σκοτώθηκε ο αδερφός μου. Γιατί τον σκότωσαν εφόσον δεν είχε όπλο επάνω του;», ανέφερε χαρακτηριστικά η Σιμπόρα Ράσα.
Από τις 8 Δεκεμβρίου που συνέβη το περιστατικό, διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους των Τιράνων, ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Sander Lleshaj, ο οποίος δήλωσε πως η Αστυνομία ερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Ράσα έχασε τη ζωή του και εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια του 25χρονου. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, δήλωσε πως το περιστατικό «ταρακούνησε βαθιά» τους πάντες στη χώρα και επέρριψε ευθύνες στους αξιωματούχους για την αύξηση της αστυνομικής βίας. «Τα τελευταία δύο χρόνια, οι ενέργειες υπερβολικής βίας από αξιωματούχους της Αστυνομίας έχουν αυξηθεί», έγραψε συγκεκριμένα στο Facebook, «δείχνοντας» τον υπουργό Εσωτερικών και ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Από το απόγευμα της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου, εκατοντάδες πολίτες, συγκεντρώθηκαν από νωρίς έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με χημικά. Το συγκεντρωμένο πλήθος άρχισε να πετά πέτρες, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στο κτίριο. Φωτιά ξέσπασε και στο χριστουγεννιάτικο δέντρο που ήταν τοποθετημένο έξω από το υπουργείο.

πηγή:ethnos.gr

Στα 1385 τα νέα κρούσματα - (22 στην Αιτωλοακαρνανία) 583 οι διασωληνωμένοι, 102 θάνατοι


Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1395 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 122648, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες.
5076 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 34774 (28.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
583 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 169 (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 711 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 102 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3472 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1392 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Συγκεκριμένα:
• 295 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
• 357 κρούσματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης
• 22 κρούσματα από την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
• 6 κρούσματα από την Π.Ε. Αργολίδας
• 4 κρούσματα από την Π.Ε. Αρκαδίας
• 3 κρούσματα από την Π.Ε. Άρτας
• 12 κρούσματα από την Π.Ε. Αχαΐας

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

ΒΟΝΙΤΣΑ: Ζουμε μεγάλες γαλάζιες στιγμές ........................................για την Πειραιώς

 

Όλα τα λεφτά στην πίστα ................................... για τα μάτια της Πειραιώς 

ΚΑΤΟΥΝΑ: Έφυγε από κοντά μας




Έφυγε σήμερα από κοντά μας ο συγχωριανός μας Ελευθέριος Λίβας ετών 78 και η κηδεία του θα γίνει στον Ιερό Ναό Άγιου Αθανασίου Κατούνας την Παρασκευή 11/12/2020 στις 11:00 π.μ.



Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του 

 

Κορωνοϊός: Στα 1.534 τα νέα κρούσματα - 11 Αιτωλοακαρνανία - 571 οι διασωληνωμένοι, 81 θάνατοι


 Στους 3.370 ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας - 318 κρούσματα στην Αττική, 298 στη Θεσσαλονίκη

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.534 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 121253, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες.
5066 (4.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 34181 (28.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τα νέα κρούσματα κατανέμονται γεωγραφικά ως εξής:

- (23) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- (5) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως.

- (1506) εγχώρια κρούσματα,
Συγκεκριμένα:
• 318 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
• 298 κρούσματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης
• 11 κρούσματα από την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ (ΦΩΤΟ)



ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ

Χριστουγεννιάτικες γεύσεις… από το Ξηρόμερο


     

"H  Άννα έμαθε και κάτι άλλο απ’ τη γιαγιά, κάτι που δεν το είχε μέσα στο αλφαβητάριο με τα ρόδα και τα ία που της είχαν δώσει στο σχολειό. Έμαθε να γουστάρει το κάθε τι. Και τις ελιές και το χαβιάρι. Και τη βροχή και τη λιακάδα. Έμαθε να χαίρεται που ζει και που βλέπει και που ακούει…"
 [Μ. Ιορδανίδου, Λωξάνδρα]

της Μαρίας   Ν.  Αγγέλη*
     Τα  Χριστούγεννα στο Ξηρόμερο κάθε σπίτι είχεάφθονο χοιρινό κρέας γιατί η κάθε οικογένεια φρόντιζε να εκτρέφει ένα τουλάχιστον γουρούνι.
Την παραμονή των Χριστουγέννων οι άνδρες έσφαζαν το γουρούνι και με το κρέας και τα εντόσθιά του στη συνέχεια παρασκευάζονταν διάφορες νόστιμες συνταγές.
Θα αναφέρω κάποιες από αυτές:....
Το σπληνάντερο:
      Με νοσταλγία θυμάμαι το νοστιμότατο σπληνάντερο! Ήταν ο αγαπημένος μου μεζές, που με εξαιρετική επιμέλεια ετοίμαζε ο πατέρας. Βεβαίως νωρίτερα η μάνα φρόντιζε να πλύνει καλά με χλιαρό νερό το παχύ έντεροτου γουρουνιού. Το περνούσε σε λεμόνι και  το άφηνε να στραγγίσει. Το βράδυ, που γύριζε ο πατέρας, αναλάμβανε την παρασκευή του σπληνάντερου:
     
 Έπαιρνε την ξύλινη πλαστήρα, που χρησιμοποιούσε η μάνα για να κάνει τις πίτες της και πάνω της άπλωνε το συκώτι και μετά τη σπλήνα. Ψιλόκοβε το συκώτι κατά μήκος σε πλάτος ενός δακτύλου. Μετά με τον ίδιο τρόπο έκοβε τη σπλήνα.  Στη συνέχεια τα αλάτιζε, προσθέτοντας πιπέρι και ψιλοκομμένο σκόρδο και δυόσμο. Ύστερα τα τύλιγε σε ρολό με την  πάνα (πέπλο ξυγκιού) του χοιρινού. Κατόπιν έδενε στη μια άκρη του εντέρου με μια κλωστή και γυρίζοντας το προσεκτικά και με αργές κινήσεις προς τα μέσα γέμιζε το έντερο με το ρολό αυτό (σπλήνα και συκώτι) που είχε ετοιμάσει. 

       Εδώ στο γέμισμα του εντέρου χρειαζόταν μαεστρία για να περάσουν ομοιόμορφα και να μην ξετυλιχτούν τα υλικά. Θυμάμαι τον πατέρα μου να το γεμίζει αργά αργά. Τελειώνοντας έδενε και την άλλη άκρη του εντέρου. 
        Αφού το τέλειωνε το τοποθετούσε κουλουριασμένο σε μια κατσαρόλα και το έβαζε  να «πάρει» μια βράση, δηλ. να βράσει ελάχιστα ίσα που να τεντώσει το έντερο. Μετά το έβαζε σ΄ ένα ταψάκι μέχρι να ακολουθήσει η διαδικασία του ψησίματος. Για  ψήσιμο το περνούσε στη σούβλα σχηματίζοντας ζικ-ζακ και το ‘ψηνε  στο τζάκι. Φρόντιζε να ψηθεί καλά, να μην καεί εξωτερικά και μείνει άψητο εσωτερικά. Ήταν μερακλής σε όλα του ο πατέρας. Ακόμα νιώθω τη μυρωδιά αυτού του μερακλίδικου μεζέ! Νοστιμιά μοναδική… Από χέρια αγαπημένα…
Λόγω επαγγέλματος βρέθηκα και σε άλλα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας κλπ. Δοκίμασα μια παραλλαγή του σπληνάντερου, τις λεγόμενες ματιές: Γεμίζουν το έντερο με ρύζι και χοιρινό συκώτι. Νόστιμο κι αυτό. Όμως εγώ έχω κολήσει στο σπληνάντερο του τόπου μου. Έτσι όπως το έκανε ο πατέρας… Ακόμα εκείνο το μεζέ νοσταλγώ!
Λουκάνικα
       
Τα σπιτικά λουκάνικα για να γίνουν απαιτούνταν αρκετός χρόνος. Πρώτα πρώτα  έπρεπε να πλυθούν τα έντερα και να περαστούν σε νερό με λεμόνι. Μετά γύρισμα με ένα ξυλάκι, (συνήθως οι νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν το αδράχτι) έτσι ώστε να έρθει το μέσα έξω. Ύστερα  τα άφηναν να σουρώσουν.
       Στη  συνέχεια τα φούσκωναν αφού έδεναν τη μια άκρη. Και μετά έδεναν την άλλη. Τα κρεμούσαν στον αέρα για να στεγνώσουν.
     Αφού στέγνωναν μια δυο μέρες, άρχιζαν να τα γεμίζουν με χοιρινό ψιλοκομμένο, αλατοπιπερωμένο και με διάφορα μυρωδικά που προτιμούσαν.
        Τα έντερα αυτά οι γυναίκες τα γέμιζαν με το χέρι ή με ένα μικρό χωνάκι. Ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία. Όταν γέμιζε το έντερο το έδεναν και από τις δυο άκρες για να μην αδειάσει. Αφού τελείωναν το γέμισμα τα κρεμούσαν για να στεγνώσουν κοντά στη φωτιά. Τα λουκάνικα ήταν και είναι ένας νόστιμος μεζές ψητός ή τηγανητός.
        Εδώ θα αναφέρω ένα παραμύθι του τόπου μου, όπως το κατέγραψε ο  συγχωριανός μου  λαογράφος Γεράσιμος Παπατρέχας:
O παπάς και τα λουκάνικα
      Μια παραμονή των Φώτων πήρε ο παπάς κι ένα παιδί κοντά του και βγήκε γύρω στο χωριό με την αγιαστούρα του. Το παιδί κρατούσε το καλάθι για τ’ αυγά  κι άλλα φιλέματα και το τσουκάλι με τον αγιασμό. Μπαίνουν σ’ ‘ένα σπίτι και βλέπει ο παπάς λαχταριστά λουκάνικα κρεμασμένα κι άντερα χοιρινά περασμένα στις βέργες κι άρχισαν να του πέφτουν τα σάλια του. Έλα όμως που ντρεπόταν να ζητήσει, κι  η νοικοκυρά ούτε που έδειχνε διάθεση να τον φιλέψει.
       Σκέφτηκε πως άλλος τρόπος δεν υπήρχε παρά να βουτήξει κανένα το παιδί, ο Γιάννης. Κι αρχίζει να του δίνει το μήνυμα ψαλτικά, ώστε να μην καταλάβει τίποτα η νοικοκυρά.
-Εν Ιορδάνη βλέπω αντερολουκανίκα, 
Άπλωσε Γιάννη, και βάλτο στη μανίκα!
Μα ο Γιάννης δεν αποφασίζει και του απαντάει ψαλτικά κι αυτός.
-Όχι, βρε παπούλη, γιατί θα μας δούνε
Και θα πάρουν ξύλο και θα μας βαρούνε!
      Έτσι ο παπάς ο καψερός δε γεύτηκε τα λουκάνικα και του΄μεινε μόνο η κολασμάρα. 
[Γερ. Παπατρέχας, Τα Ακαρνανικά παραμύθια]
Χοιρινός πατσάς
        Ο αγαπημένος μεζές του πατέρα τον οποίο καλομαγείρευε η μάνα. Θυμάμαι τη διαδικασία:
     
Καταρχάς καθάριζε τα πόδια, τα αυτιά και την ουρά του ζώου. Το καθάρισμα αυτό ήταν μια λεπτή και χρονοβόρα διαδικασία. Στη συνέχεια τα έβαζε σε μια μεγάλη  κατσαρόλα μαζί με το κεφάλι το οποίο επίσης είχε καλοπλύνει. Εκεί στη φωτιά τα σιγόβραζε με τις ώρες .Ύστερα τα έβγαζε και τα ψιλόκοβε σε μικρά κομμάτια όλα μαζί σε ένα μεγάλο ταψί. Πρόσθετε τέλος και λίγες σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
     

Όλο αυτό το μείγμα το άφηνε στο ταψί να κρυώσει, να παγώσει. Ύστερα, αφού πάγωνε, το έκοβε σε κομμάτια, όπως κόβουμε την πίτα και τα έβαζε σε διάφορα μπολ. Όταν ήθελε να σερβίρει έβγαζε και ζέσταινε όσα κομμάτια χρειαζόταν. Στο χοιρινό πατσά πρόσθετε και λίγο ξίδι κατά το σερβίρισμα.

        Θυμάμαι τον πατέρα δίπλα στο τζάκι πριν φύγει για τη δουλειά του να απολαμβάνει το ζεστό πατσά με πυρωμένο ψωμί… Ήταν το πιο αγαπημένο τουπρωινό (ακολουθούσαν το βραστό γάλα ,οι τηγανίτες, ο τραχανάς και τα αυγά). 
    Αγαπημένες εικόνες,  ζωγραφισμένες με ανεξίτηλα χρώματα στη μνήμη μου… και στην καρδιά μου…
Xοιρινοί κεφτέδες:
         

 Ο πατέρας διάλεγε από το ψαχνό κρέας του γουρουνιού κάποια κομμάτια και τα έβαζε σε ένα ταψί. Η μάνα τα έπλυνε και τα άφηνε να στραγγίσουν. Μετά έπαιρνε την «ντάκα» (ένα γερό στρογγυλό ξύλο) που χρησιμοποιούσε ο πατέρας για να τεμαχίσει το κρέας και πάνω της έκοβε σε ψιλά κομματάκια το κρέας, ώστε να γίνει ένας χονδρός κιμάς. <<Λιάνιζε>> ή <<βάκιζε>> το κρέας ήταν η λαϊκή έκφραση που απέδιδε ακριβώς τη διαδικασία αυτή. [τα ρήματα χρησιμοποιούνται και με τη μεταφορική έκφραση: θα σε λιανίσω ή βακίσω =θα σε δείρω! ].

      Μετά το «βάκισμα» του κιμά ακολουθούσε η παραδοσιακή παρασκευή των κεφτέδων. Η μάνα ανακάτευε σε μια  λεκανίτσα τα υλικά:
       Κιμά, ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, σκόρδο, δύο αυγά, δυόσμο και αλατοπίπερο. Στη συνέχεια έπλαθε κάτι παχουλούς κεφτέδες τους οποίους μαγείρευε με σάλτσα ή αυγοκομμένους. Αυτοί οι στρουμπουλοί κεφτέδες είχαν μια υπέροχη γεύση!
     Τον χονδροκομμένο κιμά επίσης η μάνα τον τηγάνιζε με αυγά και τυρί. Ήταν μια υπέροχη λειχουδιά…
Τσιγαρίδες:

Χοιροσφάγια και τσιγαρίδες πάνε μαζί
      Μετά το σφάξιμο και το γδάρσιμο του γουρουνιού οι άνδρες αφαιρούσαν το λίπος που καλύπτει εξωτερικά το κρέας. Το λίπος αυτό το έκοβαν σε μακρόστενες λουρίδες έτσι ώστε να μένει πάνω τους και λίγο κρέας. Στη συνέχεια αυτές οι λουρίδες κόβονταν σε μικρά κομμάτια τετράγωνα και πλένονταν καθαρά.
       Ακολουθούσε το «τσιγάρισμα», ή για να χρησιμοποιήσω τη λαϊκή έκφραση «τολιώσιμο του γουρουνιού».
    Ήταν μια κουραστική διαδικασία που συνήθως αναλάμβαναν οι γυναίκες:
       Άναβαν φωτιά έξω στην αυλή και πάνω της έβαζαν ένα μεγάλο καζάνι μέσα στο οποίο έβαζαν αυτό το κομματιασμένο χοιρινό λίπος με το ελάχιστο κρέας πάνω του. Το αλάτιζαν και περίμεναν να λιώσει σιγά σιγά. Το γύριζαν βέβαια με μια μεγάλη ξύλινη κουτάλα για να μην καεί. Μοσχοβολούσε σ΄ όλη τη γειτονιά το τσιγαρισμένο κρέας.
Τώρα, παραμονές γιορτών, περνάνε από το μυαλό μου σαν κινηματογραφική ταινία εικόνες οπτικές, ηχητικές, οσφρητικές… εικόνες αγαπητές.
   Ήταν πολύ κουραστικό να γυρίζεις όλο αυτό το υλικό σ’ ένα καζάνι που έκαιγε."Τσιγαρίζονταν" και οι γυναίκες μέχρι να λειώσει το λίπος και να μείνουν τα μικρά κομμάτια οι τσιγαρίδες. Αυτά τα κομματάκια λίπος και τσιγαρισμένο κρέας μαζί ήταν νοστιμότατοι μεζέδες. Τρώγονταν  ζεστοί με λεμόνι, αλλά και κρύοι.
       Τσιγαρίδες συνήθιζαν να φιλεύουν οι νοικοκυρές  σε συγγενείς και φίλους που δεν είχαν δικό τους γουρούνι. Ήταν ένα ευπρόσδεκτο χριστουγεννιάτικο  δώρο μαζί με λίγο κρέας για «σουφλιμά». Υπήρχε τότε αυτή ηδοτικότητα, η αλληλεγγύη στην τοπική κοινωνία του χωριού.
      Το λιωμένο λίπος οι νοικοκυρές παλιότερα το έβαζαν σε πήλινα δοχεία, τις «λαϊνες», αλλά και σε τενεκέδες στα νεώτερα χρόνια και το διατηρούσαν όλο το χειμώνα. Μέσα στο δοχείο με το λίπος έριχναν και μερικές τσιγαρίδες τις οποίες διατηρούσαν έτσι και τις ζέσταιναν κατά τη διάρκεια του χειμώνα για μεζεδάκι. Τρώγονταν ωραία με τυρί και πυρωμένο ψωμί. Συνοδεύονταν με κρασάκι…
  Και το λίπος ήταν χρήσιμο τότε. Χαρακτηριστικά θυμάμαι που ρωτούσε η μια γειτόνισσα την άλλη:
<<ήταν παχύ το γ’ρούνι σας; Πόσο ξύγκι(=λίπος) έβγαλες; Άι  κι τ’ χρόν’ παχύτερο!>>
     Τίποτα δεν πετούσαν τότε. Το λίπος το χοιρινό το χρησιμοποιούσαν όπως και το λάδι. Με αυτό έκαναν τις πίτες τους (κυρίως τις τραχανόπιτες), τηγάνιζαν, μαγείρευαν. Ακόμα και στο ζεστό ψωμί το έβαζαν, όπως βάζουμε σήμερα το βιτάμ… Εμένα μου άρεσαν τα τηγανητά αυγά με λίπος χοιρινό!
      Οι άνθρωποι του χωριού τότε δε γνώριζαν τι θα πει χοληστερίνη, καρδιοπάθειες κλπ. Η πολύωρη χειρωνακτική εργασία μάλλον τους έσωζε από πολλά προβλήματα υγείας…
«Στέγνωνε το πετσί μας απ’ τον ιδρώτα καμάρι μ’ τότε!», μου είπε κάποτε μια γιαγιά. Ήταν μια λακωνική περιγραφή των ανθρώπων του μόχθου, από μια γυναίκα του μόχθου… Της φιλώ νοερά τα κουρασμένα της χέρια…

Σήμερα και στα χωριά του Ξηρομέρου σχεδόν εξέλειπε το έθιμο των χοιροσφαγίων. Στις Φυτείες Ξηρομέρου όμως τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθειααναβίωσης του εθίμου της τσιγαρίδας: άνδρες και γυναίκες αναλαμβάνουν την παρασκευή και το σερβίρισμά τους.

      Είναι ένας τρόπος να θυμηθούν  οι μεγαλύτεροι και να μάθουν οι νεώτεροι τις παραδοσιακές γεύσεις και τα τοπικά έθιμα. Είναι επίσης μια ευκαιρία να επικοινωνήσουν οι άνθρωποι μεταξύ τους, να ανταλλάξουν ευχές και να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους.
Και το σημαντικότερο, το Ξηρόμερο είναι δίπλα μας. Είναι όμορφο, καταπράσινο και εξαιρετικά φιλόξενο!
        Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της κρίσης που βιώνουμε ως Έλληνες, νομίζω ότι ένας καλός τρόπος αντίστασης είναι η επιστροφή στις ρίζες μας και η βελτίωση των ανθρώπινων σχέσεων…
Ας αναζητήσουμε λοιπόν αυθεντικές γεύσεις και αυθεντικές σχέσεις σε πείσμα των καιρών!
     Ίσως κάποιοι εκφράσουν την αντίθεσή τους διαβάζοντας αυτές τις παραδοσιακές συνταγές: λουκάνικα, σπληνάντερα, τσιγαρίδες με λίπος;
     Να διευκρινίσω σε όσους δε γνωρίζουν ότι: οι άνθρωποι κατανάλωναν αυτά και άλλα «βαριά» φαγητά με μέτρο. Και με καλό συνδυασμό. Για παράδειγμα: χοιρινό και άγρια χόρτα, φασολάδα ή χορτόπιτα κι ένα κομματάκι λουκάνικο, έτσι για "ξεραθ(υ)μικό" (=κάτι φαγώσιμο πολύ επιθυμητό), που ΄λεγε και η γιαγιά μου! Υπολογίστε ότι ένα σφάγιο μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες μιας πολυμελούς οικογένειας για μήνες…
         Αν φάμε και μεις από αυτά τα μαγειρέματα με μέτρο και ισορροπία δε νομίζω ότι θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Αρκετά χορτάσαμε με τα «ελαφριά» που ψωνίζουμε ως «λάιτ» (light). Από ποτά, τυριά, γάλατα … μέχρι συναισθήματα και συνειδήσεις! Μπουχτίσαμε πιά…
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!
Και καλή επιτυχία στα μαγειρέματά σας! Συνοδέψτε τα με καλό κρασί. Και απολαύστε τα απαραιτήτως με αγαπημένους  ανθρώπους…
 Στην υγειά σας  φίλες και φίλοι!
(*Η Μαρία Ν. Αγγέλη γεννήθηκε στα Βλυζιανά Ξηρομέρου. Μεγάλωσε στο Μαχαιρά  Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε  φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.)
mpampini
KATOUNA NEWS 

Ζήστε μοναδικές στιγμές σε ένα τόπο γεμάτο εκπλήξεις

ΚΑΤΟΥΝΑ: Έφυγε από κοντά μας o Σταύρος Πατσιρογιάννης 62 ετών

Έφυγε από κοντά μας σήμερα 07/01/2023 ένας ακόμα καλός συγχωριανός μας ο Σταύρος Πατσιρογιάννης σε ηλικία 62 ετών. Για την ημέρα και ώρα της...

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ