Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

ΠΑΝΟΣ ΜΕΙΝΤΑΝΗΣ: Ο προεπαναστατικός Κλεφταρματολός από τον οικισμό του Αγίου Προκοπίου της Κατούνας Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας

Ο Κατουνιώτης Πάνος Μειντάνης. Κι όμως γι' αυτόν τον Πρόδρομο της Εθνεγερσίας δεν υπάρχει ούτε ένα μνημείο σήμερα στην Κατούνα παρόλες τις παροτρύνσεις μας εδώ και χρόνια προς το Δήμο.
Πρέπει όμως να γίνει, σαν ελάχιστος φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους αφανείς ήρωες της δικής μας γης που την πότισαν με το αίμα τους, ορμώμενοι από τον πόθο για μια λεύτερη πατρίδα.
Μέσα στη δύσκολη εποχή για την Ελλάδα , ο Μεϊντάνης από τον Άγιο Προκόπιο Κατούνας υπήρξε ασφαλώς ένας πρόδρομος της Εθνεγερσίας, που συνετέλεσε στη συντήρηση του επαναστατικού πνεύματος του Ελληνισμού, αλλ’ ίσως η σημαντικότερη προσφορά του ήταν το υπόδειγμα εθνικού ήθους που με τη συμπεριφορά του άφησε στους μεταγενέστερους, καθώς η παράδοση και η δημοτική ποίηση το μετέφεραν και το εμφύτευαν στην εθνική συνείδηση.

Ο Κλεφταρματολός από την Κατούνα Ξηρομέρου.
Ο πιο γνωστός και σημαντικός με ευρεία δράση στη Δυτική Ελλάδα προς το τέλος του ΙΖ΄ αιώνα, στην εποχή που, με την υποκίνηση και την υποστήριξη των Ενετών, εκδηλώθηκε μια από τις σημαντικότερε; εξεγέρσεις του Ελληνισμού κατά των Τούρκων από το σκλαβωμό του έθνους μέχρι την Εθνεγερσία του 1821.

Ο Άγος Προκόπης στην Κατούνα
Το οικογενειακό του επώνυμο είναι άγνωστο. Έμεινε γνωστός με το παρωνύμιο Μεϊντανής, που προέρχεται από την τουρκική λέξη «μεϊντάν» (= πλατεία) και σήμαινε από τότε τον αντάρτη, τον ανυπότακτο, τον άνθρωπο που αντιστέκεται στην εξουσία, χαρακτηρίζο­ντας προσφυώς τον άνδρα για την έκδηλη επαναστατική συμπεριφορά του. Το όνομα δεν φαίνεται να έχει σχέση με το σύστημα των «μεϊντάνηδων» (=αγροφυλάκων) που είχαν οργανώσει οι Ενετοί μετά την από το 1684 κατάληψη τμημάτων της Δυτικής Στερεάς, ή με τον χαρακτηρισμό με το όνομα αυτό των κλεφτών που έμπαιναν στην υπηρεσία των Ενετών, γιατί όταν ο Πάνος Μεϊντάνης συνεργάθηκε με τους Ενετούς κατά των Τούρκων ήταν ήδη γνωστός και προφανώς με το όνομα αυτό κλεφταρματολός.
Εξάλλου και από το γεγονός που μνημονεύει ο Διον. Μιτάκης («Πάνος Μεϊντάνης» περ. «Στερά Ελλάς», Οκτώβριος 1990), μεταφέ­ροντας σχετικό απόσπασμα από το «δοκίμιο» του Κ. Σάθα «Η κατά τον ΙΖ΄ αιώνα επανάστασις της Ελληνικής Φυλής, 1684-1715», Αθ. 1805», ότι ο Μεϊντάνης συνελήφθη από τους Ενετούς «διαρκούσης της πολιορκίας της Κρήτης», προκύπτει ότι η δράση του τελευ­ταίου ως κλεφταρματολού κατά των Τούρκων στην Ακαρνανία αλλά και κατά των Ενετών στη θάλασσα, θα πρέπει να είχε αρχίσει πριν από το 1669, αφού είναι γνωστό ότι η πολιορκία του Ηρακλείου κράτησε από το 1648 ως το 1669 και ότι πιθανώς ο χρόνος της γέννησης του θα ήταν γύρω στο 1640.
Η σύλληψη του Μεϊντάνη από τους Ενετούς και όσα ακολούθησαν αποτέλεσαν κρί­σιμη καμπή στη ζωή του κι έδωσαν αποφα­σιστική τροπή στην επαναστατική δράση του. Η εξιστόρησή τους από τον Κ. Σάθα («Τουρκοκρατούμενη Ελλάς» Αθ. 1869, σελ. 313) στο σημείο που αναφέρεται στις προετοιμασίες του Μοροζίνη για την εκπόρ­θηση της Λευκάδας και στην ανάγκη αποβί­βασης δυνάμεων στην Ακαρνανία για την επιτυχία του σκοπού αυτού, εμφανίζει ιδιαί­τερο ενδιαφέρον:
"Οι Μαυρόλυκοι: χρονικό της
Τουρκοκρατίας, 1565-1799,
μέρος 2ο" (εκδόσεις Εστία, Αθήνα 1948)...
«Μετά του Μοροζίνη συνεστράτευον τότε και τρεις αρματολοί της Στερεάς Ελλάδος, Αγγελής ο Σουμίλας ή Βλάχος εξ Ιωαννίνων. Πάνος ο Μεϊντάνης εκ Κατούνας της Ακαρνανίας και το Μικρό Χορμόπουλο εξ Αγράφων.Ούτοι ενοχοποιηθέντες προηγου­μένως κατά των Τούρκων περιεφέροντο ως αντάρται εν Ακαρνανία, προσβάλλοντες εξί­σου τους Οθωμανούς και τους Ενετούς. Αλλ’ η Ενετική δημοκρατία κατώρθωσεν ίνα συλλαβή δια προδοσίας αυτούς κατά τα παράλια της Βονίτσης. Ενώ δε ούτοι δέσμίοι. εφέροντο επί ενετικής γαλέρας, αλγερινή φούστα παρουσιασθείσα κατά τα παραλία της Δαλματίας προσεκάλεσεν εις παράδοσιν τους Ενετούς, οίτινες μετά μακρόν ακροβολισμόν ενέδωσαν εις το υπερβάλλον των πολεμίων.

Ο Πάνος Μεϊντάνης στο ιστορικό μυθιστόρημα του Θανάση Πέτσαλη
Οι αιχμάλωτοι αρματολοί ακούσαντες τον θόρυβον ηρώτησαν ναύτην τινά περί της αιτίας και μαθόντες τα συμβαίνοντα παρεκάλεσαν αυτόν να διαβιβάση εις τον πλοίαρχον ότι, εάν συνήνει να λύση τα δεσμά και τοις δώση τα όπλα αυτών, ανελάμβανον τον κατά των Αλγερινών πόλεμον. Ο πλοίαρχος, συλλογιζόμενος ότι ούτω και άλλως ήθελον απολεσθή και αναγωρίζων άμα την φήμην των δεσμωτών, παρεδέχθη το αίτημα. Αφού δε οι αρματολοί απηλευθερώθησαν και έλαβον ανά χείρας τα προσφιλή των όπλα, έπηδησαν πυροβολούντες και αγρίως αλαλάζοντες επί της κατ' εκείνην την στιγμήν προσεγγισάσης προς παραλαβήν των αιχμαλώ­των φούστας.

Οι Ενετοί, ενθαρρυνθέντες εκ του παραδείγματος των Ελλήνων, παρηκολούθησαν αυτούς και μετ' ου πολύ εκ των Αλγερινών οι μεν εφονεύθησαν, οι δε ηχμαλωτίσθησαν. Μετά δε τούτο οι νικηταί, θέσαντες όπισθεν της γαλέρας το πειρατικόν πλοίον, εν θριάμβω εισήλθον εις Ενετίαν, ένθα ο πλοίαρχος εκτιμών το μέγεθος της προσφερθείσης υπηρεσίας ανέφερε μετά μεγί­στων επαίνων εις την Πολιτείαν, ήτις αντήμειψε γενναίως τους τρεις αρματολούς, επιχορηγήσασα αυτοίς βαθμούς και γαίας. Περί τούτου διεσώθη και το εξής δημοτικόν άσμα:
«Μη νάνε χιόνια στα βουνά,
μη νάν' πανιά απλωμένα;
Μη νάν’ Αγγελής πώρχεται,
Αγγελής και Μεϊντάνης
και το μικρό Χορμόπουλο
πώρχετ' από τ’ Άγραφα,
με τα μπαϊράκια ανοικτά
τα κόκκινα τα άσπρα;
Στην Άρτα πάν κι εκόνεψαν,
στη Βόνιτσα τους πιάνουν.
Μια φούστα εζαγνάντιασε ....».
Και το δημοτικό τραγούδι. συνέχιζε, όπως παραδόθηκε αργότερα ολοκληρωμένο, την ποιητική εξιστόρηση των παραπάνω περι­στατικών, κατακυρώνοντας την ιστορικότη­τα τους, την οποία είναι προφανές ότι αποδέ­χεται πλήρως ο Κ. Σάθας στην παραπάνω αφηγητή του, αποφεύγοντας ν’ αναφερθεί σε προφορική παράδοση, όπως έκαμε κατά τη σχετική εξιστόρηση στο προγενέστερο δοκίμιο του για την Επανάσταση στον ΙΖ΄ αιώ­να.

Η Λευκάδα κατελήφθη από τους Ενετούς, ύστερα από πολιορκία, την 6/18 Αυγούστου 1684 με τη βοήθεια και σωμάτων από Επτανήσιους με αρχηγό τον συνταγματάρχη Άγγελο Δελλαδέτσιμα, ενώ στην Ακαρνα­νία, όπου νωρίτερα ο Μοροζίνης είχε αποβι­βάσει τους τρεις αρματολούς που «συνεστράτευον» μ' αυτόν, οι κάτοικοι ξεσηκώθη­καν κατά των Τούρκων κυρίως με την υπο­κίνηση και τις οδηγίες του Μεϊντάνη και των άλλων δύο αρματολών, οι οποίοι με την εκμετάλλευση και της επιτυχίας των Ενε­τών κατόρθωσαν να δημιουργήσουν στην περιοχή έντονο επαναστατικό κλίμα. Συγχρόνως ζήτησαν και τη βοήθεια των Ενετών και ο Μοροζίνης, για να ενισχύσει την εξέ­γερση, αποβίβασε στην Ακαρνανία τον στρα­τηγό Στρασόλδο με πεντακόσιους άνδρες και τον Δελλαδέτσιμα με τους Επτανήσιους και τους διέταξε να κάμουν γι' αυτό ό,τι μπο­ρούν. Σε μικρό διάστημα ο Στρασόλδος κυρί­ευσε το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό, ενώ ο Δελλαδέτσιμας. με τη βοήθεια των Ελλήνων και επικουρικής δύναμης που ο Μοροζί­νης αποβίβασε στον Αστακό, λεηλάτησε τα χωριά Ζαπάντι, Βρανώρι, Καλύβια, Αγγελόκαστρο και Νεοχώρι. Το Μεσολόγγι, το Αιτωλικό και η Γούρια υποχρεώθηκαν να πληρώσουν σημαντικά ποσά ως φόρο, που τους εξασφάλιζε την προστασία των Ενετών. Οι επιτυχίες αυτές είχαν ως αποτέλε­σμα την κατάλυση της οθωμανικής κυριαρχίας στον αιτωλοακαρνανικό χώρο από τις νότιες ακτές του Αμβρακικού ως τις εκβολές του Αχελώου.
Με τον καιρό, κι ενώ συνεχιζόταν ο ενετο-τουρκικό πόλεμος, οι αρματολοί εδραίωναν, μετά την εκδίωξη των Τούρκων, την εξου­σία τους στ’ αρματολίκια που καταλάμβαναν κι έδειχναν τάσεις ανεξαρτησίας σε σημείο που να μη λογαριάζουν την επικυριαρχία των Ενετών.
Ο Μεϊντάνης (μαζί με τον Σταθόγιαννο) νέμονταν, με έδρα την Κατούνα, τα αρματο­λίκια της Ακαρνανίας, της Αιτωλίας και της Ναυπακτίας κι ήταν αυτός που έδιωξε, υστέρα από συμπλοκή στη Σιβίστα, τα σώματα των μισθοφόρων τα οποία, κάτω από την ηγεσία του Χρήστου Βαλαωρίτη και του αδελφού του Αγγελή Σουμίλα, είχαν στείλει οι Ενετοί εναντίον των δύστροπων και ανεξάρτητων αρματολών.
Εκείνο που ξεχώριζε τον Μεϊντάνη ήταν η αταλάντευτη προσήλωση του στην ιδέα του έθνους και η συνεπής εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Ελληνισμού και γι’ αυτό δεν δίσταζε να πολεμάει και τους Ενετούς, όταν μάλιστα διαπίστωσε πως ο σκοπός τους δεν ήταν η ουσιαστική βοήθεια προς τους Έλληνες, αλλά η κατάκτηση της χώρας.
Επίσης, ήταν αυτός κυρίως που αντιστά­θηκε στις επιδρομές του Μανιάτη τυχοδιώ­κτη Γερακάρη, που υπηρετούσε τα συμφέροντα ποτε των Τούρκων και ποτέ των Ενε­τών. Κι όταν, αργότερα, η κατάσταση ανα­τράπηκε υπέρ των Τούρκων και ο Λαρισαίος «αρματολούμπασης» Τοπάλ Οσμάν πέρασε στην Πελοπόννησο για να καταλάβει τα φρούρια των Ενετών και πολλοί αρματολοί πήγαν μαζί του με κυριώτερη επιδίωξη τη λαφυραγώγηση της Πελοποννήσου, ο Μεϊ­ντάνης ήταν από τους λίγους που δεν έλαβε μέρος σ’ αυτή την πελοποννησιακή «αλαμπάντα» (λαφυραγώγηση) κι ούτε συμμάχη­σε με οποιονδήποτε τρόπο με τους Τούρκους.
Ορκισμένος εχθρός τους, ήταν ο μόνος που αντιστάθηκε, όταν ο Τοπάλ Οσμά επανήλθε στη Στερεά μετά την κατάκτηση της Πελοποννήσου· όμως κατανικήθηκε κι έπεσε μαχόμενος ηρωικά σε φονική μάχη παρά τον Αχελώο κοντά στο Αγγελόκαστρο, πιθανώς το έτος 1715.
Μέσα στη δύσκολη εποχή του, ο Μεϊτάνης υπήρξε ασφαλώς ένας πρόδρομος της Εθνεγερσίας, που συνετέλεσε στη συντήρηση του επαναστατικού πνεύματος του Ελληνισμού, αλλ’ ίσως η σημαντικότερη προσφορά του ήταν το υπόδειγμα εθνικού ήθους που με τη συμπεριφορά του άφησε στους μεταγενέστερους, καθώς η παράδοση και η δημοτική ποίηση το μετέφεραν και το εμφύτευαν στην εθνική συνείδηση.

Εφημεριδα "η Κατούνα"
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Κ. Σάθας, «Τουρκοκρατούμενη Ελλάς», Αθήναι 1869. ΑΝΤ. ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ,
«Η Βενετοκρατία στη Δυτική Ελλάδα 1684-1699», Θεσσαλονίκη 1983.-ΝΙΚΟΣ Σ. ΚΟΜΒΟΣ
Αιτωλοακαρνανική και Ευρυτανική εγκυκλοπαίδεια


Ευάγγελος Κουτιβής

Κορωνοϊός Αιτωλοακαρνανία: 21 Ναύπακτο, 5 στο Αγρίνιο, 2 στο Μεσολόγγι, 4 στο Ευηνοχώρι και από ένα σε Αιτωλικό, Θέρμο, Χρυσοβέργι, Αντίρριο και Αμφιλοχία.

Η Ναύπακτος «βράζει» από κορονοϊό την ώρα που τα κρούσματα στο Αγρίνιο παραμένουν σε χαμηλό αριθμό.
Αυτό προκύπτει με βάση και τη σημερινή κατανομή από τον ΕΟΔΥ των 37 νέων κρουσμάτων της Αιτωλοακαρνανίας. Η διασπορά και σήμερα μεγάλη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, 21 εντοπίζονται στη Ναύπακτο, πέντε στο Αγρίνιο, δύο στο Μεσολόγγι, τέσσερα στο Ευηνοχώρι και από ένα σε Αιτωλικό, Θέρμο, Χρυσοβέργι , Αντίρριο και Αμφιλοχία.

 www.agrinionews.gr

 

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Κορωνοϊός: 37 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία από τα 2.215 – Αναλυτικά η κατανομή

451 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Συνολικά έχουν καταγραφεί 6.664 θάνατοι. Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας.
Ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ σήμερα, Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021, 2215 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 201.677 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 71 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.885 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 32, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.664 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 451 (68.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.398 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 402 (ημερήσια μεταβολή +10.14%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 335 ασθενείς.
Αναλυτικά η κατανομή:



newsit.gr
foto newsit.gr

 

Έκανε στάση στο Παναιτώλιο και κέρδισε ένα εκατομμύριο ευρώ!

Διέσχιζε το Παναιτώλιο, έκανε στάση σ’ ένα σούπερ μάρκετ και σκέφτηκε να αγοράσει και ένα ΣΚΡΑΤΣ. Έξυσε και…κέρδισε ένα εκατ. ευρώ. Συνέβη το πρωί σήμερα.
Ημέρα που δεν θα ξεχάσει ένας συντοπίτης μας καθώς σε μια στιγμή αλλάζει η ζωή του. Δυσκολεύτηκε μάλιστα να πιστέψει στα μάτια του και το συνειδητοποίησε με τη…βοήθεια των περαστικών.
Γουρλίδικο για τον υπερτυχερό υπήρξε το σούπερ μάρκετ του Αλέξανδρου Τσιλιμπώκου και κουπόνι τα «Σμαραγδένια Δεκάρια».
Καλοφάγωτα και σε καλή μεριά…
Το τυχερό κουπόνι ΣΚΡΑΤΣ
https://www.agrinionews.gr/


Ο Παναγιώτης Καλογιάννης από την Κατούνα από τότε που κέρδισε τις εκλογές η Ν.Δ. ξεκίνησε πάλι τα ποιήματα, ενώ επι ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να λύσει τα προβλήματα της περιοχής

Χιλιάδες βιντεάκια, στιχάκια κ.τ.λ έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα με θέμα τη ζωή των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στον κόσμο που βρίσκονται σε καραντίνα αλλά και τον κορωνοιό. Ακόμη και ποίημα για τον νέο κορωνοϊό, το οποίο κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Ήρθε ο κορονοϊός
Λες και χει το μαγνήτη
Κι άνω-κάτω έκανε
Ολόκληρο πλανήτη

Τίποτα δεν τον σταμάτα
Στο διάβα του σαρώνει
Λαούς γιατρούς νοσηλευτές
Τους πάντες τους σκοτώνει

Ψάχνουνε όλοι οι χημικοί
Εμβόλιο να βρούνε
Κοντεύει χρόνος ψάχνοντας
Κι ακόμα δεν μπορούνε

Χιλιάδες είναι άρρωστοι
Μες στα νοσοκομεία
Κι άλλες χιλιάδες φεύγουνε
Για τα νεκροταφεία

Mε τα λοκνταουν προσπαθούν
Παντού σε όλα τα κράτη
Να κρατηθεί το σύστημα
Να έχουν Κάνα κρεβάτι

Δύσκολη έγινε η ζωή
Με αυτά που έχουμε ζήσει
Για αυτό βοηθήστε το λαό
Για να μη γονατίσει

Τα μαγαζιά ψυχορραγούν
Τα χρέη θα τα πνίξουν
Πολλά από αυτά θα κλείσουν
Και δεν θα ξανανοίξουν

Τα φορτηγά Και τα ταξί
Ούτε ευρώ δεν πιάνουν
Και οι αγρότες σκεπτικοί
Δεν ξέρουν τι να κάνουν

Δέκα χρόνια μνημόνια
Μας κάναν άνω κάτω
Τώρα Ήρθε και ο ιος
Θα πιάσουμε όλοι πάτο

Και όταν δαμάσουν τον ιό
Και φύγει η Πανδημία
Θα αρχίσουν άλλα βάσανα
Με την οικονομία

Αυτός ο κορονοϊός
Ποτέ δεν έχει μπέσα
Για αυτό η μάσκα μόνιμη
Και η μυτούλα μέσα

Όποιος την μασκα δε φοράει
Και τα χέρια δεν τα πλένει
Θα βρει μπροστά του τον ιό
Που θα τον περιμένει

Μακάρι να είναι τυχερός
Και να τα βγάλει πέρα
Μα οι πιο πολλοί δεν άντεξαν
Και φεύγουν κάθε μέρα

Όσο για το εμβόλιο
Μας έχουν φοβίσει
Μιλούν για παρενέργειες
Μα είναι η μόνη λύση

Αφού δεν έχουμε από αλλού
Φάρμακο να πιαστούμε
Θέλουμε να το κάνουμε
Όλοι Πού να το βρούμε;

Με τα λοκνταουν τα πολλά
Πέφτει η ψυχολογία
Κρατούν κλειστή την αγορά
Και άδεια τα ταμεία

Ο κόσμος αγανάκτησε
Στο σπίτι του κλεισμένος
Βρέστε τη λύση γρήγορα
Γιατί είναι αγριεμένος

Μία το χτυπάει ο ιός
Την άλλη η ανεργία
Ποιος θα απομείνει με μυαλό
Και ποιος Θα χει υγεία

Θα χρειαστούν ψυχίατρος
Και τα χωριά και η πόλη
Γιατί είμαι ψυχολογικά
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ

Παναγιώτης Καλογιάννης

https://www.agriniosite.gr/

 

Οι Νορμανδοί (Βίκινκς) καταλαμβάνουν την Βόνδιτζα (Bonditza) 1081 μχ

 Γράφει ο: 
ΝΤΙΝΟΣ Στυλιανός

Αντιπρόεδρος της ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

      Στις αρχές του 1081, οι Νορμανδοί της Απουλίας επιχειρούν την επέκταση του βασιλείου τους προς τα ανατολικά, με πρώτο στόχο τα δυτικά παράλια, στο μετέπειτα ενετικό κοντινέντε
    Πίσω από την επιθυμία τους υπάρχει η «ευγενής» προθυμία του Πάπα, που ζητά μέσω των νέων κτήσεων να επεκτείνει το θρησκευτικό του ποίμνιο. Οι περιοχές του μελλοντικού κοντινέντε, το τότε Ιλλυρικό, πάντα ενδιέφερε την Καθολική εκκλησία. 
      Παρά την από τον 10ο αιώνα μεταφορά του Ιλλυρικού από την εξουσία της παπικής Ρώμης στην Πατριαρχική Κωνσταντινούπολη, η Ρώμη απένειμε τίτλους σε επισκόπους για τις επισκοπές Δωδώνης (Dodone) και Βόνιτσας (Bonditza), μέχρι και το 1984 μχ......

         Από την πλευρά του ηγέτη των Νορμανδών, του Ροβέρτου Γυισκάρδου,υπήρχε ανάγκη για νέα εδάφη, ώστε να αποφύγει την επερχόμενη ρήξη μεταξύ τωνδύο γιών του, του Borza  και του Βοημούνδου. Ο Γυισκάρδος άφησε τον Borza στην Απουλία (νότια Ιταλία) και με τον Βοημούνδο αρχίζει τις επιδρομές στα Ιόνια νησιά και τις Ηπειρωτικές παράλιες πόλεις.

        Στο αρχικό σχέδιο του Ροβέρτου βρίσκεται ηκατάληψη της Βόνιτσας. Σε αυτό το σημείο  οι ιστορικοί χωρίζονται σε ομάδες υποστηρίζοντας ο καθένας την δική του άποψη. 
       Ορισμένοι θεωρούν την πρόθεση του Ροβέρτουως αντιπερισπασμό (B. Dentzer) προς  τα Βυζαντινά στρατεύματαώστε να έχει την ευχέρεια να κτυπήσει και να πάρει το Δυρράχιο.
         Άλλοι ιστορικοί (Γ. Θεοτόκης) είναι υπέρ της άποψης ότι ο Ροβέρτος ήθελε μια σταθερή βάση για να επεκτείνει τις κτήσεις του μέχρι και το τελικό κτύπημα της Βασιλεύουσας, της Κωνσταντινούπολης.

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Νέος ισχυρός σεισμός στην Ελάσσονα – αισθητός και στην Αιτωλοακαρνανία. 5.7 Ρίχτερ έχει καταγραφεί η δόνηση

 

Iσχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5.7 Ρίχτερ στην Ελάσσονα.

O σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και ήταν αισθητός και στην Αιτωλοακαρνανία.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, πρόκειται για δόνηση 5,7 Ρίχτερ.
Ο σεισμός προερχόταν από εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.



Κουνιέται” το Αγρίνιο και η περιοχή μας από τους …μετασεισμούς της Θεσσαλίας- 5,8 ρίχτερ


Κουνήθηκε για τα καλά και το Αγρίνιο από ισχυρό μετασεισμό της Λάρισας. 5,7 ρίχτερ εκτιμά το Γεωδυναμικό. Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε πριν λίγα λεπτά, στις 20:38, με επίκεντρο στην περιοχή της Ελασσόνας.
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός είχε ένταση 5,8 ρίχτερ.



https://www.agrinionews.gr/

 

ΕΟΔΥ: 2.219 νέα κρούσματα, 27 στην Αιτωλοακαρνανία



Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.219, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν στην Αιτωλοακαρνανία.
Ανακοινώθηκαν σήμερα στη χώρα 35 νέοι θάνατοι. Από την έναρξη της πανδημίας στην χώρα μας ανέρχονται σε 6.632.
Διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 449 ασθενείς.
Η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.219, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 199.496 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 70 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.695 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 449 (69.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.389 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 365 (ημερήσια μεταβολή -7.36%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 316 ασθενείς.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 35, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.632 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή:


ΑΕΤΟΣ: Φωτιά ξέσπασε χθες 03/03/2021 το βράδυ στον Αγιο Σπυρίδωνα και προκάλεσε μεγάλες ζημιές

 


Φωτιά ξέσπασε χθες το βράδυ στην εκκλησία του πολιούχου του Αετού Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας Αγιο Σπυρίδωνα. 
Τους καπνούς από την εκκλησία είδαν κάτοικοι του χωριού και έτρεξαν και πρόλαβαν τα χειρότερα και δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις. Στην συνέχεια ήρθε και η πυροσβεστική όπου και αυτή με την σειρά της κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες.
Οι ζημιές είναι μεγάλες όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες.



Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

ΠΕΝΘΟΣ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΠΑΛΟΥΚΗ . Έφυγε από κοντά μας ο μπάρμπα Σωτήρης Παλούκης από το Δρυμό

Έφυγε σήμερα από κοντά μας ο Σωτήρης Παλούκης σε ηλικία 81 ετών και η κηδεία του θα γίνει αύριο το μεσημέρι 4/03/2021 στις 12 στο Δρυμό.
Ο Σωτήρης Παλούκης ήταν ένας εργατικός άνθρωπος και ο ιδρυτής του Κτήματος Παλούκη στο Δρυμό Αιτωλοακαρνανίας.

Τα συλλυπητήρια μας στην πολυμελή οικογένειά του

 


Ψυχρολουσία με 51 κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία, 2702 στη χώρα

Σύμφωνα με την εισήγηση των ειδικών η Αιτωλοακαρνανία θα τεθεί στο «βαθύ κόκκινο», σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου δηλαδή ωστόσο αναμένονται οι ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά.
Ανησυχία εξάλλου προκαλεί ο αριθμός των 51 νέων επιβεβαιωμένων κρούσματων της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στο Νομό σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό από τις αρχές του έτους. 2.702 είναι τα κρούσματα σε όλη τη χώρα.

Η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.702, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 197.279 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 63 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.419 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 431 (70.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.376 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 394 (ημερήσια μεταβολή +36.33%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 304 ασθενείς
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 40, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.597 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή:

Διαβάστε την αναλυτική έκθεση του ΕΟΔΥ


 

Στο «βαθύ κόκκινο» από αύριο η Αιτωλοακαρνανία – Σε αυστηρό lockdown ο νομός: Τι αλλάζει από αύριο– Όλα τα νέα μέτρα

Στο επίπεδο Γ «βαθύ κόκκινο» θα βρίσκεται από αύριο στις 6:00 το πρωί, η
Αιτωλοακαρνανία – Αναλυτικά τα νέα μέτρα.
Στις «βαθύ κόκκινες» περιοχές της χώρας, επίπεδο κινδύνου Γ, εντάσσεται από την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 η Αιτωλοακαρνανία, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 3 Μαρτίου ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.
Στο «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν επίσης Αττική, Αχαΐα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λευκάδα εκτός Μεηανησίου, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Θεσπρωτία, Άρτα, Σάμος, Βοιωτία, Χίος, Ρόδος, Ηράκλειο και Εύβοια πλην της Σκύρου.
Τι ισχύει με τις μετακινήσεις με SMS

Νέα μέτρα σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών με τη χρήση των 6 sms στο 13033 ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας από τις 06:00 αύριο Πέμπτη και έως τις 16 Μαρτίου:
Η χρήση του sms 2 για τις αγορές από καταστήματα, σούπερ μάρκες, φαρμακεία κλπ, όπως και στη μετάβαση σε υποκατάστημα τράπεζας με sms 3 θα μπορεί να γίνεται μόνο μέσα στα όρια του δήμου όπου κατοικεί κάθε πολίτης. 
Οι μετακινήσεις θα μπορούν να γίνονται σε ακτίνα έως 2 χιλιομέτρων από την κατοικία του πολίτη.
Με τη χρήση του SMS 6 για άσκηση ή βόλτα με κατοικίδιο θα επιτρέπεται μετακίνηση μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.
Για τη χρήση SMS 4 που αφορά την παροχή βοήθειας σε άτομο που βρίσκεται σε ανάγκη, οι αστυνομικοί που θα κάνουν τον έλεγχο θα ζητούν πια επιπλέον διευκρινίσεις για την συγκεκριμένη μετάβαση.
Πηγή: cnn.gr

 

ΤΡΥΦΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ (Γνωρίζοντας τον τόπο μας)

Η Τρύφου είναι ένα πολύ όμορφο ορεινό χωριό του Ξηρομέρου, που από υψόμετρο 500μ. αγναντεύει όλη σχεδόν την ενδοχώρα του Ξηρομέρου. Είναι ο υψηλότερος κατοικήσιμος οικισμός της περιοχής και είναι χτισμένος πάνω σε λοφοσειρά (υψ. 885) των Ακαρνανικών κορυφών. Βρίσκεται 8 χλμ. δυτικά της Κατούνας και περιλαμβάνει έκταση 46.370 στρ., από τα 213.217 που ήταν η περιφέρεια του πρώην Δήμου Μεδεώνος. 
Η Τρύφου είναι ένα τεράστιο οικολογικό πάρκο, αφού ο ορεινός όγκος των Ακαρνανικών, τα τρεχούμενα νερά της Νύσσας, τα ιαματικά νερά και ο υδροβιότοπος του Αμβρακικού έχουν διαμορφώσει την περιοχή σαν έναν οικολογικό παράδεισο. 
Το χωριό έχει πλούσια βλάστηση και ξηρό και δροσερό κλίμα το καλοκαίρι και σχετικά κρύο χειμώνα. Μαζί με την Τρύφου έχει ενωθεί και το χωριό Βούστρι, ύστερα από τη μεταφορά του πριν από μερικές δεκαετίες και καταλαμβάνει το αριστερό μέρος της εισόδου του χωριού από την Κατούνα. 
Στα πλαίσια της ανάδειξης του τόπου μας δημιουργήσαμε αυτές τις μικρές παρουσιάσεις των χωριών μας.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ 

Παναγία Ζαπατίνα – Αρχοντοχώρι Αιτωλοακαρνανίας

Νοτιοδυτικά του Αρχοντοχωρίου, σε απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων, υψώνεται σε χαμηλό λοφίσκο το μοναστήρι της Παναγίας Ζαπατίνας.
Η μονή είναι Διαλυμένη από τα χρόνια του ‘Όθωνα με το γνωστό διάταγμα του Μάουερ, τότε αντιβασιλέα. Τιμάται στο όνομα της Απόδοσης Κοίμησης της Θεοτόκου (23 Αυγούστου) ή 9/μερα της Παναγίας όπως τα λέει ο λαός. Πρόκειται στην ουσία για ένα καστρομονάστηρο όπως μαρτυρεί ο μεγάλος περιτειχισμένος περίβολος με το καθολικό κτισμένο προς τη βορειοανατολική πλευρά του.
Η μάντρα είναι χτισμένη με αργολιθοδομή και χρησιμοποιείται ασπροκόκκινη πέτρα της περιοχής. Τα μισογκρεμισμένα κελλιά απλώνονται σε όλη την ανατολική πλευρά, τη βόρεια και τη νοτιοδυτική. Μεγάλη τοξωτή είσοδος υπήρχε στη δυτική πλευρά, τοιχισμένη σήμερα. ‘Εξω από το νότιο τοίχο του περιβόλου σώζεται η κινστέρνα του μοναστηριού. ‘Εχει κυκλικό στόμιο και ομοιόσχημο άνοιγμα διαμέτρου 3 μ. Σώζονται πολλά κελιά, ερειπωμένα δυστυχώς σήμερα.
Ο Ναός είναι ρυθμού Βασιλικής μονόκλιτος, χωρίς νάρθηκα με εξωτερική πλακοσκέπαστη στέγη και με θολωτή οροφή. Το μήκος είναι 9 μ. και το πλάτος 4,5 μέτρα. Το καθολικό είναι χτισμένο με την ίδια πέτρα, που τοποθετείται σε οριζόντιες στρώσεις χωρίς πλίνθους στους αρμούς. Πρόκειται για μονόχωρη αίθουσα με ημικυκλική αψίδα στην ανατολική πλευρά. Εσωτερικά οι μακριές πλευρές διακόπτονται στο κέντρο από παραστάδα που συνδέει στα πλάγια δύο τυφλές τοξωτές αψίδες. Στα νεότερα χρόνια τοποθετήθηκε τσιμεντένια δίρριχτη στέγη.
Στη νότια πλευρά, εξωτερικά, σώζονται τα θεμέλια στοάς και διακρίνονται τα ίχνη τοξωτής εισόδου, που τοιχίστηκε αργότερα. Φέρνει τέμπλο κτιστό, αγιογραφημένο, όπως τοιχογραφημένα είναι τόσο το καθολικό όσο και το άγιο βήμα και μάλιστα από δεξιοτέχνη αγιογράφο. Τελευταία όμως όπως μαρτυρεί ο εφημέριος Αρχοντοχωρίου Κ. ΙΙουρνάνας, γυναίκες αγράμματες αλλά θεοσεβείς, στην προσπάθειά τους να διακοσμήσουν και ωραιοποιήσουν το ναό, όλες τις φθαρμένες τοιχογραφίες τις κάλυψαν με ασβεστόχριση.

Απομάκρυνση ανενεργών περιπτέρων στην Αμφιλοχία

Στην αποξήλωση ανενεργών περιπτέρων, τα οποία καταλάμβαναν κοινόχρηστους χώρους προχωρά ο
Δήμος Αμφιλοχίας. Τα ανενεργά περίπτερα αποτελούσαν εμπόδια προκαλώντας αισθητική και λειτουργική όχληση. Πρόκειται για ένα περίπτερο στην οδό Γεροθανασαίων και Νικολάου Στράτου και ένα δεύτερο στην οδό Γ. Στράτου.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο έργων κ. Νικόλαο Νίκα:«Η απελευθέρωση κοινόχρηστων χώρων και η διευκόλυνση διέλευσης των πεζών και ΑμεΑ συνιστά προτεραιότητα για τον Δήμο μας. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα της απομάκρυνσης των εγκαταλειμμένων περιπτέρων, και οτιδήποτε άλλο συμβάλλει στη βελτίωση της αισθητικής – λειτουργικής φυσιογνωμίας του αστικού περιβάλλοντος του Δήμου είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί».
https://e-maistros.gr/

 

Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

ΔΗΜΟΣ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΡΥΦΟΥ : Συνεχίζουμε ...

 

Η αθεράπευτη πληγή του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας περιμένει ίαση
Κανένας μα κανένας δεν περίμενε αυτή την κατάντια της περιοχή μας.
Ένας σημαντικός τόπος θεραπείας και αναψυχής μένει αθεράπευτος, η υδροθειούχος πηγή που αναβλύζει. Το νερό της, είτε ως λουτροθεραπείες, είτε ως πόσιμο, έχει θεραπευτικές ιδιότητες για πολλές παθήσεις όπως: χολολιθίαση, δυσκινησίες χολιφόρων οδών, διαταραχές μεταβολισμού ουρικού οξέος, λοιμώξεις ουροφόρων οδών, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλίτιδες, έκζεμα, δυσπεψίες, αρθρορευματισμούς, φλεγμονές δέρματος, δερματικά νοσήματα, νευροδερματίτιδες, ψωρίαση κ.ά.
Κάθε χρόνο φιλοξενούσε εκατοντάδες ανθρώπους σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο, καφετέρια, εστιατόριο και πολλοί απολάμβαναν τις λουτροθεραπείες και την παρθένα φύση με το ποτάμι. 
Πολλά μεροκάματα πάνε χαμένα.  Ενώ δίπλα ο τοπικός μας Άγιος Βάρβαρος στέκει με παράπονο, χωρίς να γίνεται καμία ιερή Θεία Λειτουργία.
Οι τραγικές εικόνες καταστροφής και βίντεο, που θα δείτε στο επόμενο δημοσίευμα θα καταλάβετε τι εννοούμε.
Ενώ άλλοι μιλούν για εναλλακτικό τουρισμό με χορό εκατομμυρίων ευρώ. Μιλάνε για ιαματικό και θρησκευτικό τουρισμό.
Εικόνες θλίψης - Έρημα και αφημένα στην τύχη τους.


Εικόνες από ψηλά με Drones μας ξεγελούν, μοιάζουν με ένα όμορφο χωριό ντυμένο στο πράσινο.
 Θα σας δείξουμε την πραγματικότητα από κοντά  

ΕΟΔΥ: 2.353 νέα κρούσματα, 20 στην Αιτωλοακαρνανία

Σε 2.353 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Στην Αιτωλοακαρνανία κατανεμήθηκαν 20 νέα κρούσματα.
Ακόμη, το τελευταίο 24ωρο στη χώρα κατεγράφησαν 23 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 6557.
Σε 422 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.353, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 194.582 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 60 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.368 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το σπήλαιο Χοιροσπηλιά στην περιοχή της Πλαγιάς δίπλα στην Πάλαιρο

Το σπήλαιο Χοιροσπηλιά (κοινό όνομα σπηλαίων στη δυτική Αιτωλοακαρνανία και τη Λευκάδα) βρίσκεται 1,5 χλμ. νοτιοανατολικά του χωριού Νέα Πλαγιά στην περιοχή της Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας, απέναντι από τη Λευκάδα.
Ανοίγεται στο βόρειο πρανές ρέματος που καταλήγει στη θάλασσα, σε απόσταση 200 μ. από την παραλία και σε υψόμετρο 15 μ. πάνω από την κοίτη.
Έχει δύο αίθουσες, που σε κάποια σημεία στενεύουν, ενώ σε άλλα αποκτούν μεγαλύτερο πλάτος και ύψος.
Ο λιθωματικός διάκοσμος είναι ελάχιστος.
Επιφανειακή έρευνα από αποστολή Γερμανικού Πανεπιστημίου και από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας διαπίστωσε εκτεταμένη διασπορά εργαλείων της Παλαιολιθικής περιόδου, κυρίως στο πρανές μπροστά από την είσοδο του σπηλαίου.
Εκτός από τα λίθινα εργαλεία, διαπιστώθηκαν και κατάλοιπα οστών ζώων.
Βάσει της τεχνικής κατασκευής των εργαλείων, οι επιχώσεις μπορούν να χρονολογηθούν τουλάχιστον στην Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδο (12-30 χιλιάδες χρόνια πριν από σήμερα).
Το σπήλαιο δεν αποτελεί οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο.



Συντάκτης: Στέλλα Κατσαρού, αρχαιολόγος
Konstantinos Bakolitsas

 

Κ.Υ. Μύτικα. Επί τέλους... Άρχισαν και προχωρούν οι εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Κ.Υ. Μύτικα.



Κ.Υ. ΜΥΤΙΚΑ

Του Νίκου Θωμά Νταή.
σ. Συμβολαιογράφου.  
Εδέησεν ο Κύριος αλλά και οι αρμόδιοι φορείς, η 6η Υ.ΠΕ και η νέα δημοτική αρχή, ύστερα από καθυστερήσεις πολλών ετών, να αρχίσουν επιτέλους οι εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου και στη συνέχεια άλλες συμπληρωματικές, που ήταν η αιτία να μένει κλειστό για πολλά χρόνια το νέο σύγχρονο κτίριο του Κ.Υ. Μύτικα!
Τελευταία οι αρμόδιες παραπάνω υπηρεσίες, υπακούοντες στη λαϊκή οργή, αγανάκτηση, αγωνία και ανησυχία των κατοίκων, αλλά και στο καθήκον και την αποστολή τους, υπό την απειλή και της πανδημίας και παρά τις δυσκολίες της γραφειοκρατίας, τις οποίες γνωρίζω από τις συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες μου με την 6η Υ.ΠΕ, τόσο με τη διοίκηση της όσο και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της, επιτέλους «έκοψαν το γόρδιο δεσμό…» και σύντομα ο φρουρός της υγείας μας «θα άρει τις Πύλες» του!
Έκδηλη είναι η χαρά και ικανοποίηση όλου του κόσμου της περιοχής μας, που αντικρίζει κάθε μέρα τον Ναυπάκτιο εργολάβο κύριο Αναγνωστόπουλο με το συνεργείο του, να εργάζονται εντατικά για την αποπεράτωση των εργασιών.
Διακατεχόμενος από χαρά και ικανοποίηση και διαπνεόμενος από αισθήματα φιλοξενίας, επισκέφτηκα να χαιρετήσω και να ευχηθώ στους εργαζόμενους και τον εργολάβο καλή δύναμη για την ευόδωση των εργασιών του υψίστης σημασίας αυτού έργου! Για τα καλορίζικα θα λέγαμε οι λάτρεις της παράδοσης μας! Η σύζυγός μου τους προσέφερε καφέδες και τις επόμενες μέρες τσίπουρα. Έτσι έπρεπε. Την ίδια κίνηση είχαμε κάνει όταν χτίζονταν το νέο αυτό κτήριο, από την ανάδοχο του έργου μηχανικό κυρία Αικατερίνη Τσιπά.
Λαμβάνοντας σαν παράδειγμα τους πατριώτες Ηπειρώτες, που τόσο οι απόδημοι του εξωτερικού όσο και οι διαμένοντες στην Ελλάδα, έχουν εξοπλίσει με σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα και εργαλεία τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Ηπείρου, έχω απευθυνθεί σε διάφορους ευκατάστατους απόδημους του εξωτερικού και εσωτερικού, και το παρόν άρθρο μου το θέτω υπόψη σε όλους ανεξαιρέτως τους απόδημους, να συνδράμουν και να έρθουν αρωγοί στην ιερή αυτή η αποστολή. Το ίδιο είχα πράξει στο παρελθόν, με τις δύο δωρεές ασθενοφόρων από τον αείμνηστο Νικόλαο Χιόνη. Αν έχουμε τα μηχανήματα, θα έχουμε έναν επιπλέον επιχείρημα, να ζητήσουμε από την Πολιτεία τον διορισμό ακτινολόγου, μικροβιολόγου κ.λπ.
Στην υπουργική απόφαση ίδρυσης του Κέντρου Υγείας, που έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, υπάρχουν θεσμοθετημένες θέσεις γιατρών.
Πολιτική βούληση θα χρειαστεί! Τα ιατρικά μηχανήματα και ο κορονοϊός θα την επιβάλει!
Κρούομαι λοιπόν τις ευαίσθητες χορδές φιλοπατρίας - πατριδολατρείας των αποδήμων μας! Να ακούσουν τη φωνή των εδώ εναπομεινάντων συμπατριωτών τους, που «φυλάττουν Θερμοπύλες!
Είμαστε βέβαιοι ότι εδώ χτυπάει η καρδιά τους! Στα άγια πατρικά χώματα του Μύτικα, της Κανδήλας, του Αρχοντοχωρίου, της Παναγούλας, του Βάρνακα, της Επισκοπής, του Καλάμου και του Καστού!
Στη γριά μάνα και στο γέροντα πατέρα τους, στα αδέλφια τους, στους συγγενείς και φίλους, στους συγχωριανούς τους που φυλάνε τους τάφους των προγόνων τους!
Και η δική μας καρδιά, στα αδέρφια μας τους απόδημους χτύπα νύχτα και μέρα! Σας αγαπάμε και μας αγαπάτε! Είμαστε βέβαιοι! Τα αισθήματα αυτά είναι αμοιβαία! ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ!
Με πικρό παράπονο σας χαιρετούμε, με το τραγούδι: «Ξενιτεμένο μου πουλί και παραπονεμένο… Η ξενιτιά σε χαίρεται και εγώ έχω τον καημό σου…». Καημός αβάσταχτος! Όποιος τον έχει ζήσει μας καταλαβαίνει!


Μύτικας 26 Φεβρουαρίου 2021


Νίκος Θωμά Νταής, σ. Συμβολαιογράφος
Επίτιμο Μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ιταλικού Τύπου
FEDERAZIONE NAZIONALE STAMPA ITALIANA (FNSI)

 

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Και δεύτερος νεκρός στην ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου Αγρινίου

Και δεύτερος νεκρός από επιπλοκές του κορωνοϊού καταγράφτηκε στην ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου Αγρινίου .
Όπως έγινε γνωστό , μετά τον 73χρονο από την Αμφιλοχία, έφυγε από τη ζωή ένας 79χρονος από χωριό της Μακρυνείας.
Στην ΜΕΘ να σημειωθεί πως νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση 50χρονος εκπαιδευτικός από την Αμφιλοχία καθώς και ένας ηλικιωμένος από το Μεσολόγγι.
Στο μεταξύ, η κλινική Covid του νοσοκομείου Αγρινίου αρχίζει να πιέζεται, δεχόμενη και νέα περιστατικά από την Αμφιλοχία. Αυτη τη στιγμή νοσηλεύει 20 ασθενείς και έχει ακόμη μόλις τέσσερις διαθέσιμες κλίνες.
Δεν αποκλείεται να υπάρξει ανακατανομή, εφόσον τα κρούσματα αυξηθούν κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό, μιας και στην Αιτωλοακαρνανία οι καταγραφές του ΕΟΔΥ, δείχνουν σημαντική αύξηση.
https://www.agriniopress.gr/

Ζήστε μοναδικές στιγμές σε ένα τόπο γεμάτο εκπλήξεις

ΚΑΤΟΥΝΑ: Έφυγε από κοντά μας o Σταύρος Πατσιρογιάννης 62 ετών

Έφυγε από κοντά μας σήμερα 07/01/2023 ένας ακόμα καλός συγχωριανός μας ο Σταύρος Πατσιρογιάννης σε ηλικία 62 ετών. Για την ημέρα και ώρα της...

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ