Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Αμφιλοχία: Πρωτοφανής βασανισμός ζώου – Το κρέμασαν σε δέντρο


Δεν είναι λίγες οι φορές που διαπιστώνουμε πως το ανθρώπινο είδος είναι το χειρότερο από τα υπόλοιπα όντα πάνω στη Γη. Ένα πρωτοφανής περιστατικό κακοποίησης ζώου σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες στην Αμφιλοχία. Κάτοικος Αμφιλοχίας εντόπισε στην περιαστική οδό δυτικά της πόλης Αμφιλοχίας μια σκυλίτσα να κρέμεται από μια ελιά. Το σκοινί γύρω από το λαιμό της ήταν τόσο σφιχτά δεμένο που δεν μπορούσε να το λύσει και ζήτησε βοήθεια από ευαισθητοποιημένους πολίτες. Ο δράστης μάλιστα, είχε φροντίσει ώστε το ζώο να βασανιστεί αρκετά πριν πεθάνει και άφησε το ζώο να κρέμεται ακουμπώντας ελαφρώς τα πίσω πόδια στο έδαφος.
Το άτυχο ζώο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πρέπει να κρέμονταν στο δέντρο τουλάχιστον δύο 24ωρα. Άμεσα δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τη συμβολή της προέδρου του Πολιτιστικού Κέντρου κ. Ρούλας Μέλου και της Αντιδημάρχου κ. Σοφίας Ανδρίκουλα. Η σκυλίτσα μετά από αυτή την περιπέτεια είναι σε ασφαλές μέρος και ζητείται ανάδοχη οικογένεια.  

https://e-maistros.gr/

 

 

Σοβαρό τροχαίο στην Αμφιλοχία – Στο νοσοκομείο ο οδηγός


Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου 3 Οκτωβρίου στο 8ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Αμφιλοχίας – Άρτας (Κάμπος Αμπελακίου).
Οδηγός ΙΧΕ αυτοκινήτου με κατεύθυνση προς Αμφιλοχία έχασε τον έλεγχο (σύμφωνα με τον ίδιο για να αποφύγει κάποιο ζώο) πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και αφού παρέσυρε πινακίδα σήμανσης το όχημα πήρε τούμπες για τουλάχιστον 20 μέτρα πριν καταλήξει σε χωράφι. Ο 54χρονος οδηγός, κάτοικος Κάμπου Αμπελακίου, βρέθηκε στο πίσω κάθισμα του οχήματος το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς και απεγκλωβίστηκε μόνος από το πίσω αριστερό παράθυρο φέροντας ελαφρά εξωτερικά τραύματα. Στη συνέχεια κάτοικοι της περιοχής που έσπευσαν στο σημείο, κάλεσαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε τον τραυματία οδηγό αρχικά στο Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου.

   




https://e-maistros.gr/

 

 

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΠΩΤΗ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ


Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020 εορτή του Αγίου Ιεροθέου, πρώτου Επισκόπου Αθηνών, πανηγυρίζει ο ενοριακός Ιερός Ναός Αγίου Ιεροθέου Κομπωτής Ξηρομέρου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.
Το πρόγραμμα των ακολουθιών:
Σάββατο 3 Οκτωβρίου ώρα 18.00 μ.μ. Πανηγυρικός Εσπερινός με’τ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.
Κυριακή 4 Οκτωβρίου ώρα 07.00 π.μ. Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κατά την οποίαν θα ιερουργήσει και κηρύξει τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Κοσμάς.

 

 

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Τέσσερα τα κρούσματα κορονοϊού στην περιοχή του Αγρινίου


«Συναγερμός» σήμανε και στην περιοχή του Αγρινίου λόγω της αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού το τελευταίο διήμερο. Σύμφωνα με τις νεώτερες πληροφορίες, τέσσερις συνολικά είναι οι επιβεβαιωμένοι νέοι ασθενείς .

Πρόκειται καταρχάς για τους δύο άνδρες που εισήχθησαν στο νοσοκομείο Αγρινίου που λειτουργεί πλέον και ως “νοσοκομείο αναφοράς” για τον κορονοϊό.

Ένας με ήπια συμπτώματα εργαζόμενος στον ευρύτερο υγειονομικό τομέα και ένας με βαριά συμπτώματα που μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Παρουσίαζε δύσποια, πυρετό και η ακτινογραφία του ήταν ανησυχητική.

Παράλληλα επιβεβαιώθηκαν δυο ακόμη κρούσματα . Πρόκειται για ασυμπτωματικούς ασθενείς που αναρρώνουν κατοίκον ενώ ο ένας συνδέεται με τον άνδρα που παραμένει για νοσηλεία στο νοσοκομείο Αγρινίου.

Θυμίζουμε πως σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 460 νέα κρούσματα τουκορονοϊού στη χώρα. Δύο κατανεμήθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία όπως άλλωστε και χθες.

Μαγιορκίνης: Τέλος Οκτωβρίου μεγαλύτερη αύξηση στα κρούσματα


Σημειωτέον πως απαισιόδοξη ήταν η πρόβλεψη του Γκίκα Μαγιορκίνη για τον αριθμό των κρουσμάτων στα τέλη Οκτωβρίου. Όπως δήλωσε ο καθηγητής, στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας την Παρασκευή, «προς το τέλος Οκτωβρίου αναμένουμε τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων λόγω του καιρού».

Υποστήριξε ωστόσο πως υπάρχει δυναμική της πανδημίας δυσανάλογη στο λεκανοπέδιο της Αττικής, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, καθώς εκεί καταγράφονται πλέον τα μισά από τα συνολικά κρούσματα. Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στην υπέρ μετάδοση κυρίως από ασυμπτωματικούς φορείς του κορονοϊού και εξήγησε ότι αυτή η πορεία μπορεί να αλλάξει μόνο αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να χρησιμοποιούμε τη μάσκα διατηρώντας παράλληλα τις αποστάσεις.

Η εκτίμηση του είναι -όπως είπε -ότι ο κορονοϊός από την εμφάνισή του στη χώρα μας έχει μολύνει πάνω από 100.000 ανθρώπους. «Mπορεί να είναι και 150.000» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η συλλογική ανοσία στη χώρα μας είναι εξαιρετικά χαμηλή, όταν θα επιθυμούσαμε να έχει ανοσία στον ιό πάνω από το 50% του πληθυσμού.

Ανέφερε πάντως ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού κυμαίνονται από 50% έως και 80%. Μάλιστα πρόσθεσε ότι σε ορισμένες δομές στη χώρα μας το 100% των κρουσμάτων αφορούσε ασυμπτωματικούς.
https://www.agrinionews.gr/

 

 

Ο Ξηρομερίτης Μπάμπης Τσελεπής έφυγε από κοντά μας

Ο Μπάμπης γεννήθηκε στον Πρόδρομο Ξηρομέρου το 1946 όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Αρρένων στο Αγρίνιο, η ζωή του επιφύλασσε περιπέτειες που μόνο με Μυθιστόρημα θα μπορούσαν να συγκριθούν..... 
Ο Μπάμπης Τσελεπής διετέλεσε Πρόεδρος της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης συμμετείχε ως ομιλητής σε παρουσιάσεις βιβλίων . 
Στο βιβλίο του «Η ενοχή της Αθωότητας… 2.329 μέρες σκοτάδι» ο Μπάμπης περιγράφει όσα πέρασε επί χούντας. 
Ο Μπάμπης έφυγε σήμερα σε ηλικία 74 ετών και η κηδεία του θα γίνει αύριο 3/10/2020 στο νεκροταφείο Αμαρουσίου

Αφιέρωμα 
Ο Μπάμπης Τσελεπής στη πυρόπληκτη Μπαμπίνη(2007)

Βαθιά χαραγμένη παραμένει στη μνήμη μας η εκ μέρους του συμπαράσταση στους πυρόπληκτους της Μπαμπίνης το 2007, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Βελανιδιάς και με συμμετοχή του Ορειβατικού Συλλόγου Αγρινίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπαμπίνης και της Τ/Κ Μπαμπίνης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Δημοτικό Σχολείο Μπαμπίνης για την πυρόπληκτη Μπαμπίνη.
Ο Μπάμπης Τσελεπής ομιλητής στη συγκεκριμένη εκδήλωση .
Οργή και θλίψη για την καμένη Μπαμπίνη.
του Μπάμπη Τσελεπή*
Στη Mπαμπίνη το πράσινο απλωνόταν σε όλο το χωριό. Υπήρχαν παντού δέντρα, θάμνοι, φυτά. Καταπράσινη η φύση, γεμάτη ζωή. Και τώρα μετά την πυρκαγιά το χάος... Χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, περιουσίες που χάθηκαν, άνθρωποι που έχασαν την περιουσία τους και τα σπίτια τους, σκηνές αλλοφροσύνης, οργή και πόνος για την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, είναι μόνο κάποιες εικόνες οι οποίες συνθέτουν την καταστροφή που έπληξε την Μπαμπίνη. Παντού καπνός, στάχτες και αυτή η μυρωδιά του καμένου που πνέει στον ουρανό του Ξηρομέρου. Ένας ουρανός που έπαψε να είναι γαλάζιος. Ποιος να μην δακρύσει αντικρίζοντας αυτές τις εικόνες; Ποιος να μην λυγίσει μπροστά σε αυτή την καταστροφή;

Δεύτερος ασθενής με κορονοϊό στο Νοσοκομείο Αγρινίου-προς διακομιδή στην Πάτρα


Ασθενής με κορονοϊό αναμένεται να διακομιστεί από το Νοσοκομείο Αγρινίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου καθώς χαρακτηρίζονται βαριά τα συμπτώματα του.
Πρόκειται για άνδρα και είναι ο δεύτερος ασθενής που νοσηλεύεται σήμερα στο Νοσοκομείο Αγρίνιου που λειτουργεί πλέον ως «αναφοράς» για τον Covid 19.
To πρωί μεταδόθηκε η είδηση για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα που νοσηλεύεται στο Αγρίνιο και που επίσης επρόκειτο για άνδρα αλλά με ήπια συμπτώματα.
Ακολούθησε ωστόσο η επιβεβαίωση και δεύτερου κρούσματος,ανδρός σε βαρύτερη κατάσταση.
https://www.agrinionews.gr/

Βόνιτσα: Μπαλκόνι στον Αμβρακικό - Vonitsa drone flight

           
Η Βόνιτσα είναι κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας με επίσημο πληθυσμό 4.703 κατοίκων, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011. Αποτελεί έδρα του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας, ενώ υπήρξε έδρα του καποδιστριακού πρώην Δήμου Ανακτορίου, ο οποίος αριθμούσε 8.830 κατοίκους. Η Βόνιτσα είναι παραλιακή πόλη, κτισμένη στη νότια πλευρά του Αμβρακικού κόλπου.Κυριότερο αξιοθέατο της πόλης είναι το ενετικό κάστρο της, το οποίο είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα της Ελλάδας. Κτίστηκε στις αρχές του 11ου αιώνα (γύρω στα 1070) από τους Ενετούς, όταν αυτοκράτορες του Βυζαντίου ήταν οι Κομνηνοί που τους παραχώρησαν το προνόμιο να κτίσουν το φρούριο και να εκμεταλλευτούν εμπορικά το λιμάνι. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης αρκετοί παλαιοί ναοί (της Παναγίας κοντά στο λιμάνι, ο μητροπολιτικός του Αγίου Σπυρίδωνος και του Αγίου Νικολάου) καθώς και το όμορφο πευκόφυτο νησάκι της Κουκουμίτσας.
n.p. production

 

Παραιτήσεων συνέχεια στην Κατούνα. Παραιτήθηκε και ο Αθανάσιος Λύσσαρης

 


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΑΤΟΥΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΛΥΣΣΑΡΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ «Δύναμη πολιτών» του Γεωργίου Αποστολάκη 

               ΠΡΟΣ
              Δ. Ακτίου Βόνιτσας

              Δήμαρχο Γεώργιο Αποστολάκη

 

   Με την επιστολή μου αυτή σας γνωστοποιώ την παραίτησή μου από τη θέση του Τοπικού Συμβούλου διότι είμαι αντίθετος με τις πολιτικές αποφάσεις του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων, που αφορούν την Τοπική Κοινότητα Κατούνας.

 

                        ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΥΣΣΑΡΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ: Συνάντηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστα Καραγκούνη με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννη Καρβέλη

Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2020
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ Βουλευτής Ν. Αιτωλοακαρνανίας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δελτίο Τύπου
Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Καραγκούνης είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Διοικητή της 6 ΥΠΕ κ. Γιάννη Καρβέλη. Βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Κατούνας, ώστε να μπορεί να λειτουργεί ανελλιπώς. 
Ο κ. Διοικητής δεσμεύτηκε για την άμεση προκήρυξη 2 θέσεων επικουρικών γιατρών γενικής ιατρικής ώστε να μπορέσει επιτέλους να λειτουργήσει απρόσκοπτα το Κέντρο Υγείας.
Ο κ. Καραγκούνης εξέφρασε στον Διοικητή τις θερμότατες ευχαριστίες του για την άμεση ανταπόκριση στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων του ορεινού Ξηρομέρου, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια έβλεπαν το Κέντρο Υγείας να υπολειτουργεί, μη έχοντας δηλαδή τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν παρά μόνο κατά τις πρωινές ώρες.
Άλλωστε είναι και μια ηθική ικανοποίηση για τον ίδιο τον κ. Καραγκούνη καθότι η πλήρης λειτουργία του Κέντρου Υγείας Κατούνας αποτελούσε προσωπική προεκλογική δέσμευσή του.

 

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΑ - Δημοτική παράταξη Ακτίου-Βόνιτσας Κύμα Αλλαγής


Από τα θέματα που συζητήθηκαν χθες κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε στην Κατούνα, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά η ανεπάρκεια και η ανικανότητα του Δήμαρχου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω:

1) Αποδείχτηκε η ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής να λειτουργήσει την γεώτρηση για την οποία έχουν δαπανηθεί χιλιάδες ευρώ, ώστε να αρδεύονται τα χωράφια των δημοτών Μεδεώνος και αναγκάστηκε το Δημοτικό Συμβούλιο να παραχωρήσει την χρήση της σε ιδιωτικό Συνεταιρισμό προκειμένου να καταστεί το έργο λειτουργικό.

2) Αναφορικά με το κοιμητήριο Κατούνας, ενώ οι δημοτικοί μας σύμβουλοι κύριοι Καραμάνης και Σαλοδημήτρης έχουν θέσει το θέμα εδώ και 6 μήνες, δεν έχει γίνει απολύτως καμία ενέργεια από την Δημοτική Αρχή. Αλήθεια πότε περιμένει ο κύριος δήμαρχος να ενδιαφερθεί για το θέμα; Όταν θα επιδεινωθεί ο καιρός και θα έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στο κοιμητήριο;

3) Σφαγεία Κατουνας … Ένα θέμα που τάζεται κάθε φορά προεκλογικά από την δημοτική ομάδα Αποστολάκη … Ας ελπίσουμε ότι στις εκλογές του 2023 αν υπάρχει έστω και ένα ίχνος ευαισθησίας, να μην το υποσχεθείτε πάλι.

4) Δρόμος Κατούνα – Λουτράκι. Ακόμα οι δημότες περιμένουν την εγκατάσταση του εργολάβου, σε ένα που γίνεται στο στο πόδι - συνήθης τακτική του δήμαρχου - χωρίς απαλλοτριώσεις και το γνωστό ότι φταίει η περιφερειακή αρχή που δημοπράτησε το έργο …. Μόνο ο κύριος Αποστολάκης δεν φταίει, φταίνε όλοι οι υπόλοιποι.

5) Λογαριασμοί νερού Μεδεώνος. Εδώ επικρατεί η απόλυτη σύγχυση. Λογαριασμοί φουσκωμένοι, που έχουν να σταλούν από το 4ο τρίμηνο του 2018, καθώς το 2019 ήταν η χρονιά εκλογών.

6) Η δημοτική αρχή εξέφρασε επιφυλάξεις και δεν επιθυμούσε την αύξηση του ωραρίου των σχολικών καθαριστριών με ιδίους πόρους του Δήμου, με το πρόσχημα ότι θα πληρωθούν από τα ανταποδοτικά του Δήμου το υπέρογκο ποσό των 3,5€/ωρα συνολικά για 16 καθαρίστριες, ήτοι 3500€ το μήνα, μια άκρως απαραίτητη δαπάνη για τα παιδιά μας εν μέσω πανδημίας, λες και ήταν τεράστιο το ποσό. Ενώ την ιδία στιγμή η δημοτική αρχή κάνει απευθείας αναθέσεις πολλών χιλιάδων ευρώ σε ημέτερους.

Η δημοτική μας ομάδα στηρίζει τα θετικά, αναδεικνύει τα προβλήματα των δημοτών και στα κακώς κείμενα στέκεται απέναντι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Οφείλω να δώσω συγχαρητήρια στην δημοτική σύμβουλο και αντιδήμαρχο Μεδεώνος κυρία Καρέλου Αθηνά για την στάση της και την απόφαση της να αποχωρήσει από την δημοτική ομάδα του δήμαρχου, καθώς δεν δέχτηκε την εγκατάλειψη και την απαξίωση του χωριού της και με θάρρος κατήγγειλε την κατάσταση αυτή. Το παράδειγμα της πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, αν σέβονται τους δημότες που τους εξέλεξαν σε αυτή την θέση και όχι να παραμένουν κολλημένοι σε καρέκλες.

Η δημοτική μας ομάδα και εγώ προσωπικά απευθύνω κάλεσμα συστράτευσης προς όλες τις υγιείς σκεπτόμενες και με ανιδιοτέλεια δυνάμεις από όλο το δήμο, έστω και αν είχαν εκφραστεί παλαιοτέρα διαφορετικά για τους δικούς λόγους. Αντίπαλος μας είναι τα προβλήματα των δημοτών και οι ξεπερασμένες νοοτροπίες.



Για την δημοτική παράταξη

Κύμα Αλλαγής


ΚΑΣΟΛΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

 

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

ΤΡΥΦΟΣ: Ο παράδεισος της Αιτωλοακαρνανίας με τους καταρράκτες

               
Είναι ένα μνημείο της Ελληνικής φύσης, της Αιτωλοακαρνανικής γης, το ποτάμι που πηγάζει από τα Ακαρνανικά βουνά διασχίζει την περιοχή της Νήσσας περνάει δίπλα από τα ιαματικά λουτρά Τρύφου και χύνεται στον Αμβρακικό κόλπο στην περιοχή του Λουτρακίου.
 Στην περιοχή των ιαματικών υπάρχει μονοπάτι μερικών χιλιομέτρων που σε φτάνουν στο ποτάμι και να το απολαύσεις, επίσης μπορείς άνετα να κολυμπήσεις αν και το νερό είναι πολύ κρύο.
Φέτος το καλοκαίρι την περιοχή την επισκέφθηκαν και κολύμπησαν πολλοί περισσότεροι επισκέπτες απ’ όλες τις χρονιές. 
Για όσους θέλετε να επισκεφθείτε το άφθαρτο και παρθένο τοπίο που είναι κατάλληλο και για πεζοπορίες, μπορείτε να το βρείτε μετά το Δρυμό Ακτίου-Βόνιτσας κοντά στο Λουτράκι στρίβουμε δεξιά τον ανηφορικό ασφαλτόδρομο και σε 15 λεπτά βρισκόμαστε στο σημείο. 
Επίσης μπορείτε να έρθετε από την Κατούνα και περνώντας το χωριό Τρύφου μερικά χιλιόμετρα στρίβουμε αριστερά, υπάρχουν πινακίδες που αναγράφουν ιαματικά Αγίου Βάρβαρου Τρύφου. 
Στα Ιαματικά Λουτρά, δίπλα στο ξενοδοχείο, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Βάρβαρου.

ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

             

Η Κατούνα είναι κωμόπολη στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, σε απόσταση 42.9 χιλιομέτρων από το Αγρίνιο. 
Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε ένα λόφο, σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρα ανάμεσα στα Ακαρνανικά όρη, (κορυφή Περγαντί υψόμετρο 1.423 μ.) και την οροσειρά της Bελαώρας. 
Έχει στενούς δρόμους και παραδοσιακή αρχιτεκτονική, με τα σπίτια να είναι κυρίως πετρόχτιστα, δίπατα και με κεραμοσκεπές. 
Κύριες ασχολίες των κατοίκων της είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.
Το χωριό είναι κτισμένο σε ημιορεινή τοποθεσία και έχει θέα νοτιοανατολικά τη λίμνη της Αμβρακίας και την οροσειρά του Πεταλά, ανατολικά την οροσειρά της Βελαώρας και δυτικά τα Ακαρνανικά όρη. 
Συνορεύει με τα χωριά Τρύφος, Κομπωτή, Αετός, Άγιος Νικόλαος, Κωνωπίνα. 
Πριν την Κατούνα υπήρχαν οι συνοικισμοί γύρω -γύρω από αυτήν όπως του Μπόικου (Αγία Παρασκευή) του Αγίου Προκοπίου, του Σωτήρος, οι Παλαιονικολάδες, το Σπανοχώρι, το Κατσώνι, το Παληόκαστρο, το Χαλκηρό, το Παλιοχώρι κ.α. 
Εκεί κατοικούσαν οι πρώτες οικογένειες των κατουνιωτών που ενώθηκαν και αποτέλεσαν αυτή την όμορφη κωμόπολη του ορεινού κεντρικού Ξηρομέρου που υπάρχει σήμερα. 
Στην προτελευταία απογραφή που έγινε η Κατούνα είχε 2.331 κατοίκους, ενώ στην τελευταία του 2011, έχει πολύ λιγότερους δεν έφτασε τους 2.000, ενώ σήμερα υπολογίζονται πάρα πολύ λιγότεροι μόνιμοι κάτοικοι. 
Κατά την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, η Κατούνα αποτέλεσε τμήμα του δήμου Εχίνου, με έδρα την Κατούνα, (1836 ως το 1912) που ανήκε στην επαρχία Ξηρομέρου, του νομού Αιτωλίας και Ακαρνανιας. 
Το 1912 με τον νόμο "Περί Δήμων και Κοινοτήτων" αναγνωρίστηκε, για πρώτη φορά, ως αυτόνομη κοινότητα του Νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας, καθώς πληρούσε και τις δύο προϋποθέσεις, δηλαδή είχε πληθυσμό πάνω από 300 κατοίκους και διέθετε σχολείο στοιχειώδους εκπαίδευσης. 
Από το 1986 η Κατούνα μαζί με τους συνοικισμούς Άγιος Νικόλαος, Αχυρά, Λουτράκι δημιούργησαν τον Δήμο Κατούνας. 
Από το 1999 μέχρι το 2010, με το Πρόγραμμα Καποδίστριας, η Κατούνα ήταν έδρα του Δήμου Μεδεώνος. 
Από την 1η Ιανουαρίου 2011 με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας. Όπου ήταν και η ταφόκλακα της Κατούνας. 
Εργασίες των κατοίκων σήμερα είναι η κτηνοτροφία και άλλες καλλιέργειες που δεν κατάφεραν όμως να αντικαταστήσουν το εισόδημα που επέφερε ο καπνός. 
Στην Κατούνα σήμερα μπορεί κάποιος να θαυμάσει τον πανέμορφο Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στην κεντρική πλατεία και την Αγία Παρασκευή στα Kατωμερήσια. 
Επίσης το πανέμορφο μπαστούνι (τοποθεσία στην πλατεία Κατούνας) με μια θαυμάσια θέα που από εκεί βλέπεις την θάλασσα του Αμβρακικού στο Λουτράκι μέχρι την απέναντι μεριά την λίμνη της Αμβρακίας, ενώ μπροστά ακριβώς τα βουνά της Bελώρας και του Πεταλά Απέχει: 20,5 χιλ. από την Αμφιλοχία και 307 χιλ. από την Αθήνα 
Η Κατούνα ήταν, μέχρι χθες, η μάνα του καπνού, καλλιεργούσε τα καλύτερα καπνά της Ελλάδος, όπως το τσεμπέλι. 
Το ποσοστό της ανεργίας σήμερα έχει φθάσει πολύ ψηλά. 
Δίπλα στην Κατούνα είναι τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Μεδεώνας. 


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ

Ζήστε μοναδικές στιγμές σε ένα τόπο γεμάτο εκπλήξεις

ΚΑΤΟΥΝΑ: Έφυγε από κοντά μας o Σταύρος Πατσιρογιάννης 62 ετών

Έφυγε από κοντά μας σήμερα 07/01/2023 ένας ακόμα καλός συγχωριανός μας ο Σταύρος Πατσιρογιάννης σε ηλικία 62 ετών. Για την ημέρα και ώρα της...

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ