Ο Θουκυδίδης μας λέει , πως , οι Ακαρνάνες έφτασαν στην ευρύτερη περιοχή μας ,σημερινό Ξηρόμερο και την κοιλάδα του Αχελώου ,από το Βορρά και την πλευρά της Ηπείρου , σαν άγριοι … και με τα όπλα έδιωξαν τους Κεφαλλήνες και τα άλλα ελληνικά φύλα (Ίωνες ,Αιολείς , Δωριείς ) και πως εγκαταστάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή χτίζοντας μικρά ατείχιστα χωριά.
Μετακινήθηκαν διαδοχικά ,μαζί με άλλα ελληνικά φύλα (όπως οι Ηπειρώτες , οι Μακεδόνες ,οι Θεσσαλοί),πιθανόν ,μετά την κάθοδο των Δωριέων και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή που από τότε πήρε το όνομά τους.
Η περιοχή γύρω από την Αλυζία προϊστορικά έφερε το όνομα ΚΑΡΝΙΑ χώρα ,από τον προϊστορικό λαό στην περιοχή, τους ΚΑΡΕΣ οι οποίοι υπηρετούσαν , με βάση τις μυθολογικές παραδόσεις τον πρώτο προϊστορικό λαό στην περιοχή ,τους Λέλεγες. Αργότερα η περιοχή μετονομάστηκε προς δε το ανατολικό και βόρειο μέρος της Κουρήτις ,από τον προϊστορικό λαό Κουρήτας και προς νότια και ανατολικά της ,Τηλεβοϊδα ή Ταφία περιοχή ,από τους προϊστορικούς λαούς ,Τηλεβόες και Τάφιους . Ο Όμηρος όταν ήθελε να αναφερθεί στην ΑΚΑΡΝΑΝΊΑ , χρησιμοποιούσε τη φράση <<Ακτή Ηπείροιο>> δηλαδή Ακτή της ( απέναντι νήσων) Στερεάς.
Ο Γ .Α.Φερεντίνος στην εφημ.<<Κατούνα>> γράφει τα παρακάτω :<<Τρεις τουλάχιστον εκ των μυθολογικών παραλλαγών αναφέρονται εις τον εποικισμόν της μετέπειτα ονομασθείσης <<Ακαρνανίας>> από μυθολογικά πρόσωπα άλλων περιοχών και έχουν ως σημείον χρονολογικής αναφοράς την Τρωϊκήν εκστρατείαν.