Η εκκλησία της Αγίας Δευτέρας Βλυζιανών βρίσκεται βόρεια στα όρια του χωριού με τον Αετό. Περνώντας μέσα από τα στενά σοκάκια των Βλυζιανών με τα πετρόχτιστα σπίτια σε απόσταση περίπου 2,5 χιλ. βόρεια θα συναντήσουμε την εκκλησία της Παναγίας της Αγίας Δευτέρας...
Το προσωνύμιο Αγία Δευτέρα συναντάτε μόνο στην Ακαρνανία και είναι ένα από τα εκατοντάδες που έχουν αποδοθεί στην Παναγία.
Το Αγία Δευτέρα σχετίζεται, σύμφωνα μόνο με την παράδοση, με μια νίκη των Ελλήνων έναντι των Τούρκων στην περιοχή της Αγίας Δευτέρας Κατούνας τη Δευτέρα του Πάσχα. Τη μεγάλη της ακμή γνώρισε η Αγία Δευτέρα Βλυζιανών στην εποχή της Τουρκοκρατίας, όπου η Επισκοπή Ακαρνανίας είχε έδρα τον γειτονικό Αετό.
Η παράδοση αφηγείται πως αποδόθηκε το προσωνύμιο αυτό, λοιπόν, σε παλιά εκκλησία που ήταν χτισμένη πάνω στα ερείπια αρχαίου ιερού, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον Ηρακλή.
Η παλιά εκκλησία ήταν πολύ παλιά και λέγεται πως πριν την Τουρκοκρατία ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Ευθύμιο. Εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς τις δύο βάσεις των κιόνων και το πέτρινο προαύλιο του αρχαιοελληνικού ναού. Νότια του ναού υπάρχουν οι βάσεις αρχαίων κτηρίων, που δείχνουν ότι εκτός από το ναό υπήρχαν εκεί και άλλα κτήρια. Κομμάτια του αρχαίου ιερού χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του ναού. Από το μέρος όπου δεν είναι σοβατισμένος διακρίνονται καθαρά μαρμάρινα τμήματα, που πιθανώς προέρχονται από θρυμματισμένα αγάλματα ή μαρμάρινα τμήματα του ιερού.