Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Εικόνες ντροπής και ασέβειας στο κοιμητήριο της Κατούνας


Τόση αδιαφορία από το δήμο δεν την περίμενε κανένας για το π. κοιμητήριο της Κατούνας. (Τα κοιμητήρια εδώ και χρόνια υπάγονται στους δήμους). 
Οι ζημιές είναι τεράστιες και όλο μεγαλώνουν περισσότερο. 
Τελικά δεν ασχολείται κανένας με τα προβλήματα στο παλιό κοιμητήριο και τις ζημιές που έγιναν. 
Ο Προβληματισμός μας και η ανησυχία που προκάλεσε η υποχώρηση του εδάφους σε σημεία του νεκροταφείου και στην είσοδο δεν συγκίνησαν κανέναν υπεύθυνο. Έχουμε ανεβάσει τόσα άρθρα μέχρι τώρα. 
Ο μαντρότοιχος έχει καταρρεύσει με τα κάγκελα να έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν πολλά μνήματα και το κοιμητήριο να παραμένει ανοιχτό όπως και η εξωτερική πόρτα δεν κλείνει. 
Πολλά μνήματα έχει απορροφηθεί στο έδαφος και συνεχίζουν, ενώ αρκετά είναι εντελώς σπασμένα και το ένα έχει πάει πάνω στο άλλο. 
Το πρόβλημα εμφανίστηκε αρχικά προ τριετίας περίπου όταν μια τεράστια τρύπα άνοιξε εξωτερικά στην είσοδο του παλιού κοιμητηρίου η οποία σιγά σιγά μεγάλωσε εσωτερικά με προέκταση μέσα στο νεκροταφείο. 
Την τρύπα αυτή το 2018 οι αρμόδιοι του Δήμου χωρίς σκέψη, χωρίς μελέτη, την έκλεισαν με δεκάδες φορτηγά και την μπάζωσαν, σήμερα η τρύπα αυτή μεγαλώνει εσωτερικά και έχει βάθος 10 μ περίπου και ανυπολόγιστο πλάτος που όλο αυξάνεται. 
Μια προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και καιρό, πριν τις εκλογές του 2019 για την αποσυμφόρηση του χώρου και καθαρισμού, έμεινε στη μέση κι αυτή που δεν ξέρουμε τους λόγους. 
Πολλοί από τους κατοίκους μας ενημέρωσαν πως κινήθηκαν νομικά. 
Η Αλήθεια είναι πως τα μνήματα των αγαπημένων συγχωριανών μας καταστρέφονται καθημερινά το ένα μετά το άλλο. Σε πολλά από αυτά φαίνονται κόκαλα και φέρετρα. 
Σεβαστείτε τουλάχιστον τους νεκρούς μας και κάντε κάτι 
«Δεχθήκαμε πολλά τηλεφωνήματα από χωριανούς –ες που μας ανέφεραν και πάλι το μεγάλο πρόβλημα που αυξάνεται. Μερικοί φοβούνται πως τα οστά των αγαπημένων τους προσώπων έχουν απορροφηθεί, πως ολόκληρα τα μνήματα έχουν τραβηχτεί κάτω και εξαφανίστηκαν.» 
Κάνουμε έκκληση στο Δήμαρχο Ακτίου Βόνιτσας να δει προσωπικά το θέμα, όπως και τον αντιδήμαρχο που είναι υπεύθυνος για τα κοιμητήρια. 
Σεβασμός στους νεκρούς μας είναι Πολιτισμός…..








ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ:

Με το καλημέρα παράταση στο έργο της Διπλής Σύνδεσης Λευκάδας λόγω απαλλοτριώσεων

Με το καλημέρα, είχαμε την πρώτη παράταση ενδιάμεσης προθεσμίας για το έργο της Διπλής Οδικής Σύνδεσης Λευκάδας. Πιο συγκεκριμένα, κατά 3 μήνες παρατάθηκε η 5η προθεσμία του έργου από τις 8.12.2020 στις 8.3.2021 μετά από αίτημα του αναδόχου.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης η Διευθύνουσα Υπηρεσία εισηγήθηκε να εγκριθεί η παράταση καθώς:

Πάτρα: Στο νοσοκομείο με κορονοϊό βρέφος 9 μηνών – Πώς κόλλησε

Ένα βρέφος μόλις εννέα μηνών νοσηλεύεται με κορονοϊό στο νοσοκομείο του Ρίου. Το βρέφος νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο και σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr είναι καλά και ενδέχεται να πάρει εξιτήριο σήμερα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κόλλησε από τους γονείς του οι οποίοι βρέθηκαν και οι δύο θετικοί στον κορονοϊό.
Στην αρχή επικράτησε ανησυχία για την υγεία του, ωστόσο το βρέφος, το οποίο έτυχε ιδιαίτερης φροντίδας από την παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου, αντεπεξήλθε και αναμένεται να επιστρέψει γρήγορα στο σπίτι του.
Πηγή: thebest.gr
https://e-maistros.gr/

Η πορεία ενός περιηγητή το 1830 δια μέσου των Ακαρνανικών ορέων: Κανδήλα – Βόνιτσα.


Η φωτογραφία είναι του Αρχαιολόγου Φερδινάνδου Νωκ και προέρχεται από την βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, τραβηγμένη στα 1900. Ο κάμπος της Αλυζίας με τον Πύργο. Η φωτογραφία παραχωρημένη από την σελίδα λαογραφίας στο Facebook, Βασιλόπουλο Ξηρομέρου (δείτε εδώ).

Γράφει η κα Παρασκευή Σιδερά - Λύτρα .
Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί συνέχεια ανάρτησης στο ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS στις 25 Ιουνίου 2020 με τίτλο "Ένας Σκωτσέζος στην Αλυζία το 1830. Σελίδες από το ημερολόγιο του περιηγητή Δαβίδ Ύρκυχαρτ" (δείτε εδώ).
«Μισή ώρα πριν από τη δύση του ηλίου εγκαταλείψαμε την Κανδήλα, για να πάμε στη Βόνιτσα. Κεντρίσαμε τα άλογά μας και φτάσαμε ακόμη μέρα στη χαράδρα κοντά στην Αλυζία, δια μέσου της οποίας τρέχει το ποτάμι του Βάρνακα. Στα δεξιά επάνω από ένα απόκρημνο ύψωμα, που ορθώνεται τουλάχιστον χίλιους πεντακόσιους πόδες κάθετα, υπάρχει ένα βενετσιάνικο φρούριο: Η Γλώσσα. Μετά τους βράχους, η χαράδρα στρίβει προς τα αριστερά, τα βουνά γίνονται και από τις δύο πλευρές ψηλότερα.

Κουκουμίτσα βίντεο από Αναστασίου Στέλιο

 
Επισκεπτόμαστε το Στολίδι της Βόνιτσας την Κουκουμίτσα. Το πευκόφυτο νησάκι συνδέεται με την παραλία της Βόνιτσας με μια πέτρινη πεζογέφυρα. Επάνω της είναι κτισμένο εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο και αποτελεί αξιοθέατο της Βόνιτσας. Την καλοκαιρινή περίοδο γίνονται σε αυτό αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις και είναι ιδανικό μέρος για περιπάτους.

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Ανοίγουν την Τρίτη 12 Ιανουαρίου οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας -Δελτίο τύπου


Μετά από λουκέτο δύο μηνών λόγω κορωνοϊου, την Τρίτη 12 Ιανουαρίου οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας θα επαναλειτουργήσουν, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναγγελίες της κυβέρνησης για το άνοιγμα των συγκεκριμένων δομών και προσαρμοσμένοι στις έκτακτες ανάγκες που οι σημερινές συνθήκες απαιτούν

Το Σαββατοκύριακο και την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου θα γίνουν για άλλη μια φορά οι απαραίτητες καθαριότητας και απολυμάνσεις των κτηρίων των βρεφονηπιακών σταθμών.
Την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου οι βρεφονηπιοκόμοι σε όλους τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς θα ειδοποιήσουν τους γονείς για την προσέλευση των παιδιών την Τρίτη 12 Ιανουαρίου ( που θα είναι και η πρώτη ημέρα λειτουργίας των σταθμών )
Για την ασφάλεια των παιδιών αλλά και του προσωπικού των βρεφονηπιακών σταθμών από σήμερα ξεκίνησαν να γίνονται προληπτικά COVID-19 τεστ , σε όλο το προσωπικό και στους υπαλλήλους του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας. 
Η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών σε καθημερινή βάση για όλα τα παιδιά θα γίνει με την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων και των οδηγιών.
Οι γενικές οδηγίες για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς
Η χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών είναι προαιρετική.

Κορωνοϊός: Στα 721 τα νέα κρούσματα - 386 οι διασωληνωμένοι, 49 θάνατοι - Live η ενημέρωση

 


Στα 252 τα κρούσματα στην Αττική εκ των οποίων τα 78 στο κέντρο της Αθήνας - 94 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη - Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων - Ανησυχεί η αυξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων στην Αττική κατά 20-25%

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 721 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 143.494, εκ των οποίων 52.2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.579 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43251 (30.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
386 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 265 (68.7%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 85.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 950 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 49 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.195 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3072 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

«Μας ανησυχεί η αυξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων στην Αττική κατά 20-25%. Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την αύξηση της διασποράς που έγινε στις γιορτές» τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. 
Υπάρχει σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα – σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν σε άλλες ευρωπαικές χώρες - αλλά αύξηση στην Αττική. Το μεγάλο στοίχημα που καλούμαστε τώρα να κερδίσουμε είναι η διατήρηση του επιδημιολογικού φορτίου τόνισε και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή εισηγήθηκε το άνοιγμα των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκαπίδευσης. 
Αναλυτικά τα νέα κρούσματα ανά Περιφερειακή Ενότητα
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 8
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 32
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 3
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 3
ΑΧΑΪΑΣ 4
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 25
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 27
ΓΡΕΒΕΝΩΝ 1
ΔΡΑΜΑΣ 2
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 35
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 22
ΕΒΡΟΥ 14
ΕΥΒΟΙΑΣ 10
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1
ΗΜΑΘΙΑΣ 18
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 3
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 1
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 94
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 5
ΚΑΒΑΛΑΣ 7
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 18
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 2
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 78
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 1
ΚΙΛΚΙΣ 6
ΚΟΖΑΝΗΣ 20
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 3
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 1
ΛΑΡΙΣΑΣ 31
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 11
ΛΕΣΒΟΥ 15
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 14
ΝΗΣΩΝ 5
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 19
ΞΑΝΘΗΣ 13
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 39
ΠΕΛΛΑΣ 6
ΠΙΕΡΙΑΣ 8
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 8
ΡΟΔΟΠΗΣ 11
ΣΕΡΡΩΝ 23
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 15
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 19
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 5
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 5
ΧΑΝΙΩΝ 7
ΧΙΟΥ 1
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 4

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

https://www.protothema.gr/

ΔΗΜΟΣ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΣΟΛΑΣ : Για ποιο λόγο είστε υπερήφανος κ. Δήμαρχε ?

       


           ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ

Ξεκάθαρη θέση της δημοτικής μας ομάδας είναι ότι είμαστε υπέρ των έργων που θα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον, αδειοδοτημένα πλήρως και χωρίς καθυστερήσεις.

1) Για το καταφύγιο τουριστικών σκαφών Βόνιτσας θα πρέπει να σημειώσουμε τα εξής : Είμαστε υπέρ του έργου τόσο για την αναπτυξιακή του προοπτική όσο και για την χρησιμότητα του στην τοπική κοινωνία, έχουμε όμως να επισημάνουμε τα ακόλουθα. Που οφείλεται η υπερβολική καθυστέρηση στην ένταξη του έργου? Έχει περάσει ήδη μια δημοτική θητεία 2014-2019 και μάλιστα 5ετης επί δημαρχίας του κ. Αποστολάκη. Προφανώς τόσος χρόνος χρειάστηκε μάλλον, προκειμένου να γίνει η νομιμοποίηση του, κάτι που σε άλλους δήμους απαιτεί 2-3 μήνες.

Ο χρόνος και η ανάπτυξη του τόπου έχει πολύ μεγάλη σημασία κ. Δήμαρχε. Δεν πάει με τους ρυθμούς σας….

Με ρυθμούς χελώνας, αν αναλογιστούμε την 35ετια που χρειάστηκε και  ανέφερε στο δελτίο τύπου της η δημοτική αρχη. Αν είναι ποτέ δυνατόν να χαιρόμαστε για αυτή την ταχύτητα και να βγάζουμε δελτίο τύπου.

Ήσασταν 25 χρονών τότε κ. Αποστολάκη…

Επίσης το εμβαδόν της χερσαίας ζώνης που είναι μόλις 3.905μ2 είναι αρκετά μικρό, όπως επίσης πολύ μικρής έκτασης είναι και οι κτιριακές υποδομές, μόνο 300μ2, για τις χρήσεις που θέλουμε και πρέπει να αναπτυχθούν.

2) Για την σύνταξη μελέτης και την κατασκευή Σ.Φ.Η.Ο με τίτλο «Σχεδία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων Σ.Φ.Η.Ο» έχουν ενταθεί 252 από τους 332 δήμους όλης της Ελλάδας.

Τι ιδιαίτερο κάνατε εσείς που δεν το έκαναν οι άλλοι δήμοι?

ΣΦΗΟ ΔΗΜΟΙ.png

3)Όσον αφορά την χρηματοδότηση του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχέδιων με θέμα «Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Βόνιτσας», είναι κάτι που σας καλέσαμε να κάνετε για την πλατεία της Βόνιτσας, που δυστυχώς επιλέξατε να την τσιμεντάρετε και να ανέβει το κόστος σε μεγάλο ύψος, χωρίς κανένα προφανές κέρδος για τους δημότες. Αντιθέτως, μειωθήκαν οι κοινόχρηστοι χώροι της κατά όνομα πλατείας και μόνο.

Για ποιο λόγο είστε υπερήφανος κ. Δήμαρχε ? Που υποβάλλετε τελευταία μέρα πρόταση και πήρατε το μικρότερο ποσό μόνο 16.733€ από τα 32 έργα που ενέταξε το Πράσινο Ταμείο στις δυο συνεδριάσεις του στις 14/12 και 23/12 που φαίνονται στον παρακάτω πινάκα.. 

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑ 1.png

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑ 2 .png

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑ 3 .png

4) Όσον αφορά τα δυο έργα που ενταχθήκαν πρόσφατα και το ένα έχει ανάδοχο, θα πρέπει να σημειώσουμε τα εξής: Στο έργο «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΑΛΑΙΡΟΥ» ήταν έτοιμη η μελέτη από την δημοτική αρχή της περιόδου 2010-2014. Το ίδιο ακριβώς έγινε και στο έργο «ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΟΓΩΝΙΑΣ». Ήταν έτοιμη η μελέτη από την δημοτική αρχή της περιόδου 2010-2014, κάτι που και στις δυο περιπτώσεις αποκρύψατε, με σκοπό να τα καπηλευτείτε. Χαίρομαι ιδιαίτερα που δημοπρατείτε έργα μας 7 χρόνια μετά, όμως δεν μπορώ να πω το ίδιο για την μεγάλη καθυστέρηση-χαμένος χρόνος που υπάρχει. Οι ρυθμοί σας είναι εξαιρετικά αργοί. Η εποχή δεν μπορεί να σας περιμένει.

Ας είστε ιδιαίτερα φειδωλός στα δελτία τύπου σας, καθώς η μικροπολιτική στο 2021 δεν περνάει και δεν έχει απήχηση στους δημότες. «Κατάλαβες τώρα…..»


ΥΓ1: Στον γραπτό σας λόγο κ. Αποστολάκη να μην μιλάτε το ίδιο με τον προφορικό σας λόγο, τουλάχιστον να καταλαβαίνουν οι δημότες τι λέτε στις γραπτές ανακοινώσεις σας…-

ΥΓ 2: Έχουμε 2021 από το 1987 που ξεκίνησε το τουριστικό καταφύγιο και από τα 34 αυτά χρόνια, εσείς ήσασταν δήμαρχος τα 15 χρόνια. Αυτό τα λέει όλα….

ΥΓ3: Το Λιμενικό Ταμείο έχει πρόεδρο αν θυμάμαι καλά, ώστε να ανακοινώσει ό,τι έχει σχέση με αυτό…


Άγριες Μέλισσες: Η Ελένη ξαναπέφτει στα χέρια του Βόσκαρη

 
Ο εφιάλτης δεν λέει να τελειώσει…
Το σχέδιο της Ελένης, που θα οδηγήσει τον Βόσκαρη πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, φαίνεται να ναυαγεί. Στον Συνεταιρισμό επικρατεί αναβρασμός μετά την περίεργη κλοπή από το χρηματοκιβώτιο, ενώ o Κωνσταντής βλέπει πως ο μόνος τρόπος να γλιτώσει από τον εκβιασμό του Σωκράτη είναι ν’ ακολουθήσει το σατανικό κόλπο του Δούκα, που θα τον ξανακάνει άρχοντα του κάμπου.
Θα ρισκάρει να παραχωρήσει όλη την περιουσία του στον Νικηφόρο; Το κόσμημα που πρόσφερε ο Μελέτης στην Πηνελόπη, θα γίνει αφορμή για να ταράξει ακόμα μια φορά τη σχέση της με τον Αλέξη.
Ο Βόσκαρης εκμεταλλεύεται την υπόθεση του Νέστορα για να στοχοποιήσει την Ελένη, η οποία καταλήγει ξανά στα χέρια του. Ο παράνομος δεσμός της Δρόσως και του Κωνσταντή δείχνει να τελειώνει πριν καν αρχίσει ενώ μια απρόσμενη επίσκεψη στο σπίτι της Ελένης θα βάλει τον Τάκη σε μπελάδες.

Πηγή: protothema.gr

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΒΟΝΙΤΣΑΣ: ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ                                         Βόνιτσα,07/01/21

ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ                                                   Αρ. Πρωτ. 2

 ΒΟΝΙΤΣΑΣ

Τηλ.Επικ/νιας:2643061211-6988068439                      

Πληροφορίες: Mυλωνίδης Ευθύμιος                            

Email: syllogosd.nvonitsas@yahoo.gr                               ΠΡΟΣ 

                                                                                 ΜΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ



ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ  ΣΧΟΛΕΙΑ


Την Παρασκευή στις 8 Ιανουαρίου καλούνται οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να ανοίξουν τα σχολεία μετά από δυο μήνες που είναι κλειστά. Την επόμενη Δευτέρα στις 11 του μηνός θα υποδεχτούν και τους μαθητές τους. 

Θα περίμενε κανείς ότι κατά το δίμηνο αποκλεισμό η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας θα προετοίμαζε τις σχολικές μονάδες με τον κατάλληλο επιτελικό σχεδιασμό, τα μέτρα και τις υποδομές να ανοίξει τα σχολεία και να μείνουν ανοιχτά αυτή τη φορά. 

Τον Σεπτέμβριο το άνοιγμα των σχολείων συνοδεύτηκε απο απίστευτες καταστάσεις. Μάσκες-αλεξίπτωτα και παγουρίνα ανέλαβαν την προστασία!! Κάθε μέτρο λήφθηκε με γνώμονα το ελάχιστο ή το μηδενικό κόστος. Η εκπαιδευτική κοινότητα επεσήμανε από την αρχή τους κινδύνους που ενείχε αυτή η πολιτική. Κατέθεσε προτάσεις για το ασφαλές άνοιγμα των σχολικών μονάδων και περίμενε την αντίδραση της πολιτείας. Η μόνη αντίδραση, οι ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ και των συναρμόδιων παραγόντων που επαναλάμβαναν ότι τα σχολεία είναι τα τελευταία που θα κλείσουν. 

Δυστυχώς οι φόβοι έγιναν πραγματικότητα. Το δεύτερο κύμα ήταν εδώ. Η κοινωνία έφτασε να θρηνεί εκατόμβη νεκρών καθημερινά. Τα σχολεία έκλεισαν, μαθητές και γονείς ανέλαβαν να βγάλουν το webex από την τρύπα. (που είναι τελικά εκείνα τα τάμπλετ που διατυμπάνιζαν ;) Πέρασαν δυο μήνες και ακόμη περιμένουμε την αποτίμηση των εκπαιδευτικών – παιδαγωγικών αποτελεσμάτων από τους επαΐοντες. Τι άραγε προσέφερε η τηλεκπαίδευση σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών; Σιωπή… 

Σήμερα όμως, που οι μαθητές, τελικά, κολλάνε και είναι ασυμπτωματικοί φορείς. Τώρα που η Κυβέρνηση έχει σωρεύσει μια επιπλέον εμπειρία δύο μηνών, θα περίμενε κανείς να υπάρχει βούληση να ανοίξουν τα σχολεία με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Φευ!!!! 

Την στιγμή που θρηνούμε άδικα χαμένους συναδέλφους, το Υπουργείο επιλέγει να χειριστεί επικοινωνιακά πανδημία και άνοιγμα σχολείων. Αγνοεί τις ανησυχίες των ειδικών και προτείνει ως επιπλέον μέτρα προστασίας την κλιμακωτή προσέλευση των μαθητών, το άνοιγμα μιας επιπλέον πόρτας στον αύλειο χώρο και εθελοντικά τέστ!!!! 

Δικαιολογημένα ανησυχούν εκπαιδευτικοί και γονείς, καθώς τα ανέξοδα μέτρα δεν αγγίζουν τα πραγματικά προβλήματα, τους 25 μαθητές ανά τάξη, το μάθημα με ανοιχτά παράθυρα μες στο χειμώνα και τα χρόνια προβλήματα υγείας. 

Επειδή τα ψέματα κάποια στιγμή τελειώνουν. Επειδή η εκπαιδευτική πολιτική γράφεται με κόπο, αγωνία και αγάπη από τον κάθε εκπαιδευτικό, μέχρι το τελευταίο σχολείο στις εσχατιές της πατρίδας μας και όχι στα κανάλια της τηλεόρασης. Επειδή ο εκπαιδευτικός δεν είναι εχθρός του Υπουργείου, αλλά συνεργάτης. Επειδή έχει οικογένεια, είναι πατέρας, μητέρα, γιος και κόρη, η απάντηση στον εμπαιγμό σας, θα είναι ο θυμός μας. 

Πάρτε μέτρα πριν είναι αργά. 

Απαιτούμε ΑΜΕΣΑ : 

Α) Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων διασφάλισης της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, με μέγιστο αριθμό τους 15 μαθητές ανά τμήμα και έναν μαθητή ανά θρανίο, προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας και πλήρη κάλυψη υγειονομικών–καθαριστικών μέσων, αραίωση των μαθητών στα μέσα μεταφοράς στο 50% πληρότητας, με δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Προτεραιότητα στον προαιρετικό εμβολιασμό (όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η UNESCO) πρέπει να έχουν οι ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών και έπειτα να ακολουθήσει η υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα. Ειδική μέριμνα για τα σχολεία ειδικής αγωγής που έμειναν ανοικτά και ανοχύρωτα. 

Β) Αύξηση δαπανών, μέσω της ενίσχυσης του τακτικού προϋπολογισμού, για τη δημόσια εκπαίδευση. 

Γ) Κάλυψη όλων των αναγκών σε τεχνολογικό εξοπλισμό των εκπαιδευτικών και μαθητών. Προσαρμογή των εκπαιδευτικών αντικειμένων και μαθημάτων για ουσιαστική εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εφόσον απαιτηθεί ξανά. Αναπροσαρμογή της ύλης και σχεδιασμός κάλυψής της τους επόμενους μήνες. 

Δ) Να δοθούν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα, από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, για την εικόνα της διασποράς του ιού στα σχολεία της χώρας και των δεδομένων καταγραφής κρουσμάτων σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. 

Ε) Σε περίπτωση αδράνειας τόσο της επιτροπής, όσο και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ, η ΔΟΕ να ζητήσει εισαγγελική παραγγελία για την ανάκτηση των στοιχείων και απόδοση τυχόν ευθυνών. 

ΣΤ) Την αξιοποίηση κάθε ένδικου μέσου προάσπισης της υγείας των εκπαιδευτικών και των μαθητών μας από τη ΔΟΕ. 

Ζ) Άμεσα η ΔΟΕ να θέσει τον κλάδο σε κινηματική εγρήγορση, απαιτώντας μαζικά τη διασφάλιση της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών.





Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

ΑΣΕΠ: Ξεκίνησε η αποστολή δικαιολογητικών για 2909 μόνιμες θέσεις στο Βοήθεια στο Σπίτι


Βοήθεια στο Σπίτι: Οι προθεσμίες του ΑΣΕΠ για τα δικαιολογητικά στην προκήρυξη 4Κ
Το ΑΣΕΠ εξέδωσε ανακοίνωση πρόσκλησης για την υποβολή δικαιολογητικών για την προκήρυξη ΑΣΕΠ 4Κ/2020 – Οι προθεσμίες που πρέπει να υποβάλλουν οι υποψήφιοι τον φάκελο για το Βοήθεια στο Σπίτι.
Απο 7/1/2021 και εως 20/1/2021 θα πρέπει να αποσταλούν στο ΑΣΕΠ τα δικαιολογητικά των υποψηφίων για τις 2909 μόνιμες προσλήψεις με την προκήρυξη 4Κ (Βοήθεια στο Σπίτι). Δείτε την ανακοίνωση του ΑΣΕΠ.
Προκειμένου να καταρτιστούν οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης και διοριστέων για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας, δύο χιλιάδων εννιακοσίων εννέα (2.909) θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού της Χώρας (Υπουργείο Εσωτερικών), σύμφωνα με την προκήρυξη ΑΣΕΠ 4Κ/2020 (ΦΕΚ 15/18.05.2020, Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ), το ΑΣΕΠ καλεί τους υποψήφιους που περιλαμβάνονται στους πίνακες της παρούσας ανακοίνωσης, οι οποίοι προηγούνται με βάση τη συνολική τους βαθμολογία, σύμφωνα με τα δηλωθέντα στην ηλεκτρονική τους αίτηση στοιχεία, να αποστείλουν με συστημένη επιστολή στο ΑΣΕΠ, στη διεύθυνση:

ΑΣΕΠ
Υποβολή Αίτησης και Δικαιολογητικών

Κορωνοϊός: Στα 510 τα νέα κρούσματα - 391 οι διασωληνωμένοι, 47 θάνατοι

 


187 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική εκ των οποίων 60 στο κέντρο της Αθήνας - 65 στη Θεσσαλονίκη - Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 510 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 142777, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5565 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42934 (30.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
391 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 266 (68.0%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 85.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.911 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 47 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.146 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3041 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικά τα νέα κρούσματα ανά Περιφερειακή Ενότητα 
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 1

Δήμος Ξηρομέρου: Εργασίες αποκατάστασης του δρόμου προς τον παλιό Βάρνακα

Με την συνεργασία του Δήμου Ξηρομέρου και την αμέριστη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ξεκίνησαν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης του δρόμου Βάρνακας - παλιός Βάρνακας - Βάτος, που υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές από την πρόσφατη θεομηνία.
Πραγματικά οι διαδικασίες έτρεξαν ταχύτατα, με τον Δήμο Ξηρομέρου να δείχνει πολύ καλά αντανακλαστικά και την Περιφέρεια να κατανοεί άμεσα την σοβαρότητα του προβλήματος, έτσι ώστε όσο πιο γρήγορα να επιδιορθωθεί ο συγκεκριμένος δρόμος, ο οποίος είναι σημαντικός και άμεσης προτεραιότητας αποκατάστασης για τους κατοίκους, γιατί περί τους 50 και πάνω κτηνοτρόφους έχουν τις κτηνοτροφικές τους εγκαταστάσεις στην περιοχή του παλιού Βάρνακα και καθημερινά είναι απαραίτητο να διασχίζουν τον συγκεκριμένο δρόμο για να έχουν πρόσβαση στην δουλειά τους.
Επίσης σχεδόν όλοι οι κάτοικοι διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή και η πρόσβαση σε αυτά δυσχεραίνεται, ιδιαίτερα τους φθινοπωρινούς και χειμωνιάτικους μήνες όπου ο χείμαρρος κατεβάζει πολύ νερό.
Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά και σύντομα το πρόβλημα να λυθεί.


mytikaspress

 

Υπ. Παιδείας για σχολεία: Ανοίγουν νηπιαγωγεία, δημοτικά και ειδικά σχολεία τη Δευτέρα


Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Ειδικά Σχολεία όλων των βαθμίδων θα λειτουργήσουν δια ζώσης την Δευτέρα 11/1, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.
Υπενθυμίζεται η απόφαση της Κυβέρνησης, στη βάση εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, για δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Ειδικών Σχολείων όλων των βαθμίδων την προσεχή Δευτέρα 11/1. Στη βάση εγκυκλίου που εστάλη προς τα σχολεία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία αναλαμβάνουν υπηρεσία, αύριο, Παρασκευή 8/1.
Αύριο, Παρασκευή, 8/1 Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης.
Πηγή: iefimerida.gr 

 

Για καλλιέργεια ναρκωτικών και οπλοκατοχή κατηγορείται άνδρας που συνελήφθη στην περιοχή της Παλαίρου


Χθες έγινε γνωστό πως στην περιοχή της Παλαίρου συνελήφθη καλλιεργητής ναρκωτικών που φέρεται να είχε εγκαταστήσει υδροπονική καλλιέργεια κάνναβης σε οικία του όπου καλλιεργούσε επτά δενδρύλλια της ναρκωτικής ουσίας. Επιπλέον κατασχέθηκαν τρία πιστόλια και ζυγαριά ακριβείας.
Οι αστυνομικές προχώρησαν σε ανακοίνωση για την υπόθεση αναφέροντας τα ακόλουθα:
Συνελήφθη, προχθές το απόγευμα, σε δημοτική ενότητα της Βόνιτσας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, ένας ημεδαπός άνδρας σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών καθώς και παράνομη οπλοκατοχή.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, αξιοποιώντας στοιχεία και πληροφορίες, πραγματοποίησαν έρευνες σε οικίες του δράστη, όπου βρήκαν και κατέσχεσαν συνολικά τα εξής :
• Επτά δενδρύλλια υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης,
• Εξοπλισμό υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης : αναλογικός μετρητής υγρασίας, ανεμιστήρας, θερμαντικό σώμα, ηλεκτρικός λαμπτήρας, θερμόμετρο – υγρασιόμετρο, αλουμινένιος αεραγωγός με ανεμιστήρα
• Τρία πιστόλια, από τα οποία τα δύο είναι ημιαυτόματα και το ένα είναι replica,
• Μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
• 1,6 γραμμάρια κάνναβης,
• Ένα μεταλλικό τρίφτη,
• Επτά μπουκάλια με λίπασμα και εργαλεία περιποίησης των φυτών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λευκάδας.
https://www.agrinionews.gr/

ΝΗΣΣΑ Μεδεώνος !!! Το μεγαλείο της φύσης

Οι εκπληκτικές χειμωνιάτικες φωτογραφίες  από το ποτάμι της Νήσσας στις παρυφές των ακαρνανικών, μας οδηγούν σε δυνατές και πραγματικές σκέψεις για την αδάμαστη φύση. 





ΔΕΙΤΕ: Απόσπασμα από την ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου "Το βλέμμα του Οδυσσέα" (1995) με το Θανάση Βέγγο που μιλάει στην ΦΥΣΗ.
«Ξέρεις κάτι; 
Η Ελλάδα πεθαίνει. 
Πεθαίνουμε σα λαός. 
Κάναμε τον κύκλο μας. 
Δεν ξέρω πόσες χιλιάδες χρόνια ανάμεσα σε σπασμένες πέτρες και αγάλματα... και πεθαίνουμε... 
Αλλά αν είναι να πεθάνει η Ελλάδα, να πεθάνει γρήγορα! 
Γιατί η αγωνία κρατάει πολύ και κάνει πολύ θόρυβο. 
Μωρή φύση μόνη σου είσαι, μόνος μου είμαι κι εγώ... πάρε ένα μπισκότο».


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΚΟΥΤΙΒΗΣ 

Εμβολιάστηκε η πλειοψηφία νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού του ΚΥ Αμφιλοχίας

Εμβολιάστηκε χθες και σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, η πλειοψηφία του υγειονομικού και η συντριπτική πλειοψηφία του ιατρικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας Αμφιλοχίας.
«Είναι μια μέρα χαράς κι ελπίδας, ο εμβολιασμός είναι μια πράξη ευθύνης, απέναντι στους εαυτούς μας, στους οικείους μας, μια πράξη ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και τους ασθενείς μας».
Δήλωσε στο maistros.gr η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Αμφιλοχίας κ. Ρούλα Καραδήμα.

Ζήστε μοναδικές στιγμές σε ένα τόπο γεμάτο εκπλήξεις

ΚΑΤΟΥΝΑ: Έφυγε από κοντά μας o Σταύρος Πατσιρογιάννης 62 ετών

Έφυγε από κοντά μας σήμερα 07/01/2023 ένας ακόμα καλός συγχωριανός μας ο Σταύρος Πατσιρογιάννης σε ηλικία 62 ετών. Για την ημέρα και ώρα της...

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ