Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Μην είδατε τον Παναγή; Η αληθινή ιστορία του διαβόητου γαμπρού που αρραβωνιαζόταν πλούσιες χωριατοπούλες και εξαφανιζόταν με τις «προκαταβολές»...


Σήμερα θα διαβάσουμε μια ενδιαφέρουσα ιστορία για ένα «γαμπρό» που κατόρθωσε τη δεκαετία του 1940 ν’ αναστατώσει, με τα γαμπριάτικα καμώματά του, ολόκληρη την Αττική.

Γράφει ο Τάκης Κάμπρας

Πρωτοφανές μας φάνηκε, γαμπρός μεσ’ στην Ελλάδα,
ο πονηρός ο Παναής, και του ζητούνε αράδα.
Για να τον επαντρέψουνε με όμορφες κοπέλες,
του δίνουνε πολλά προικιά, αμπέλια και μπαξέδες.
Κορίτσια τον περίμεναν, ρωτούσαν τους διαβάτες,
μην είδατε τον Παναή, να ‘ρχεται απο τις στράτες.
Σ’ ένα χωριό τον πιάσανε, πούλαγε κομπολόγια
και γέλαγε τις κοπελιές, με τα γλυκά του λόγια.
Που είναι ο Παναής, που είναι ο Παναής,
μην τον είδατε παιδιά τον Παναή.
Ο θρυλικός Παναγής από τα Μέγαρα, έδρασε στις αρχές της δεκαετίας του 1940. Οι νεώτεροι που θα διαβάσουν παρακάτω τα «κατορθώματά» του, ασφαλώς και θα αναρωτηθούν πώς μπορούσαν να στήνονται απατεωνιές τέτοιου μεγέθους. Όσοι, όμως, έχουν μελετήσει την καθημερινή ζωή στην Παλιά Αθήνα θα κατανοήσουν και θα δουν με συμπάθεια τους χωρικούς εκείνης της εποχής που αποκομμένοι από την Αθήνα, ζούσαν κυριολεκτικά στον μικρόκοσμό τους.
Ωστόσο, η δράση του νεαρού διαδόθηκε στο λαό που χρησιμοποίησε την έκφραση «μην είδατε τον Παναγή» για να υποδηλώσει τον απατεώνα που κάνει εξαπατά και εξαφανίζεται. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά;
Αλλά ας αφήσουμε τον γλαφυρό Ασημάκη Γιαλαμά να μας τα διηγηθεί καλύτερα, μέσα από την εφημερίδα «Βραδυνή»:

«Τα παληά χρόνια, λέγει ο θρύλος, οι ναυτικοί που διέσχιζαν τη Μεσόγειο συναντούσαν τη Γοργόνα, η οποία έβγαινε από τα κύματα, μπροστά στο καράβι και ρωτούσε:
-Μην είδατε το Βασιληά Αλέξαντρο;
Κάτι τέτοιο ακούνε σήμερα όσοι βγαίνουν έξω απ’ την Αθήνα, πηγαίνοντας προς τα χωριά της Αττικής. Σμήνη παιδιών και πολλές φορές και μεγάλοι βγαίνουν στο δρόμο ή προβάλλουν μέσα από τα αμπέλια και τα χωράφια, όταν περνά λεωφορείον απ’ την Αθήνα και φωνάζουν στους επιβάτες:

Μην είδατε τον Παναγή;

Κορωνοϊός: 58 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία από τα 2.311


Ε.Ο.Δ.Υ.: Από το σύνολο των 90.121 κρουσμάτων, 4.787 (5.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 22901 (25.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Αναλυτικά ο «χάρτης» των κρουσμάτων
18 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
382 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
606 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
58 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ. Βόνιτσα: Η κόρη του Αμβρακικού - Ανακτόριο, Μεδεώνα, Κεκροπία


ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ
Η όμορφη κόρη του Αμβρακικού, η πιο μικρή, η πιο γλυκιά από τις τρεις τους κόρες κάθε πρωί σαν ο ήλιος έριχνε τις πρώτες του ακτίνες πάνω στην Γη τα πάντα να φωτίσει.
Αυτή σήκωνε το κεφάλι, άνοιγε τα μάτια και κοιτούσε ψηλά το λυγερό και όμορφο παλικάρι, τον Ακαρνάνα, που πάνω από το κεφάλι του περνούσαν οι πρώτες ηλιαχτίδες που της χάιδευαν τα μαλλιά και έλαμπαν παιχνιδίζοντας στα κύματα του πατέρα της του Αμβρακικού.
Αυτή κοιτούσε μαγεμένη την λυγερή του κορμοστασιά και ονειρεύονταν ανταμώματα μαζί του.
Το ίδιο ένιωθε κι εκείνος κάθε φορά που κοιτούσε πως λάμπανε οι ηλιαχτίδες στα μαλλιά της και το παιχνίδισμα πάνω στα κύματα του πατέρα της.
Έτσι αποφάσισε και έστειλε προξενητάδες να παντρευτεί την κόρη.
Και από το αντάμωμα αυτό γεννήθηκαν πολλά και όμορφα παιδιά.
Τώρα δίπλα στην λυγερή κορμοστασιά του Ακαρνάνα στέκονται και οι άλλες βουνοκορφές.
Η Ψηλή Κορυφή, ο Μπούμιστος, ο Περγαντής και ο μικρός Αμαδερός που είναι ο χαϊδεμένος γιος της μάνας του, γι’ αυτό τα πόδια του τα φιλούν και τα χαϊδεύουν τα κύματα του παππού του.
Έχει κι άλλους γιους, μικρούς και μεγάλους, όλοι πανέμορφοι και λυγεροί.
Μα έχει και πολλές κόρες, αυτές τις κρατάει πάντα στην αγκαλιά του ο παππούς τους, ο Αμβρακικός.
Τα δυο μικρότερα παιδιά τους, η Κουκουμίτσα και ο Αμαδερός πάντα κρατιούνται χέρι χέρι και ο ένας καμαρώνει τον άλλο.
Όλες οι κόρες της Βόνιτσας και του Ακαρνάνα είναι πανέμορφες και ξεχωριστές και νανουρίζονται καθημερινά με τα τραγούδια του παππού τους, του Αμβρακικού.
Τα αδέρφια του τις καμαρώνουν από ψηλά και τις καλημερίζουν.
Πάνω σε αυτές τις όμορφες και λυγερές κορμοστασιές των γιων του Ακαρνάνα σαν ανεβεί κανείς και περπατήσει δεν θα θελήσει να ξανακατεβεί ποτέ κάτω.
Σαν αντικρίσει τα όμορφά του δάση, τα καταπράσινα οροπέδια του, που μέσα βοσκούσαν ζαρκάδια και ελάφια και τώρα ατελείωτα κοπάδια.
Στα ποτάμια του, τα γάργαρα νερά κυλούν για να ανταμώσουν τον παππού τους στην ακροθαλασσιά.
Τους καταρράκτες του, που νύμφες πλένονταν και καμάρωναν κάτω από το φεγγάρι και χάνονταν μέσα σε σπήλαια μεγάλα και ξακουστά.

Η μάνα Βόνιτσα εκεί, να καμαρώνει για τα παιδιά της, γλυκιά και τρυφερή να περιμένει πότε θα τα ανταμώσει.
Φαίνεται ότι ο Δίας, σαν κατέβηκε να κατοικήσει στην Γη τον τύφλωσε το φως του ήλιου και δεν κατάφερε να αντικρίσει όλη αυτήν την ομορφιά του Ακαρνάνα και της Βόνιτσας, ούτε είδε τους
όμορφους γιους τους και τις κόρες του γιατί αν τις είχε αντικρίσει θα τις ερωτεύονταν και θα έμενε μαζί τους.
Θα έπαιζε ατέλειωτα παιχνίδια στους καταρράκτες και τις σπηλιές τους.
Έτσι θα τον είχε χάσει ο Όλυμπος και θα κατοικούσε εδώ.
Μα βλέπεις, ήταν γραφτό ο Δίας να κατοικήσει ψηλά στον Όλυμπο.
Και ο Ακαρνάνας με τους γιους του να περιμένει εμάς να τους περπατήσουμε και να τους χαρούμε.
Ας τον γνωρίσουμε μέσα από ένα μεγάλο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό και να σας πείσουμε ότι η ομορφιά του και οι χάρες του είναι μοναδικές και στις ψηλές βουνοκορφές του και στις ακρογιαλιές του.
Η ΒΟΝΙΤΣΑ
Η Βόνιτσα είναι μια όμορφη κωμόπολη στο δυτικό άκρο του νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Είναι η πρωτεύουσα του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας. Μια πόλη χτισμένη στην αγκαλιά του Αμβρακικού κόλπου. Η πορεία της συνεχίζεται ως που ανταμώνεται με το Ιόνιο Πέλαγος.
Πάνω σε αυτό το αντάμωμα υπάρχει ο Αερολιμήν Ακτίου – Βόνιτσας. Η πορεία της συνεχίζεται σε όλη την παραθαλάσσια ακτογραμμή ώσπου ανταμώνεται και πάλι με την γέφυρα που ενώνει την Ακαρνανία με την Λευκάδα. Το οδοιπορικό συνεχίζεται μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Ελάτε μαζί μας να χαρούμε όλη αυτή την διαδρομήανακαλύπτοντας όλες τις ομορφιές που υπάρχουν και στα ψηλά βουνά αλλά και στις όμορφες παραλίες μας. Ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας έχει πληθυσμό 17.000 κατοίκους.




Πανικός στην Αμφιλοχία με την ποσότητα και τα είδη ψαριών

Σαν ένα τεχνητό ενυδρείο με πολλά είδη ψαριών, μοιάζει από το πρωί το παραλιακό μέτωπο στην πόλη της Αμφιλοχίας. Λίγο η καραντίνα που κράτησε τους εν δυνάμει ψαράδες στο σπίτι και λίγο ο βόρειος άνεμος που πνέει από χθες το βράδυ, τα ψάρια «ξεψάρωσαν» και κάνουν βόλτα στην παραλία. Πολλά είδη ψαριών όπως: Γλώσσες, μουρμούρια, λιγδάκια, γαρίδες, σαλάχια, πολύ μεγάλες τσιπούρες, σουπιές, καβούρια, μέχρι και ένας άτυχος καπρινιόζος με τα εντυπωσιακά μπλε πτερύγιά του συμμετέχει σε αυτή τη μάζωξη. Οι γλάροι, κάνουν το δικό τους πάρτι, τα ψάρια βρίσκονται σχεδόν στην επιφάνεια και χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση η ποσότητα των θαλασσινών είναι άφθονη.
Απολαύστε τα στο βίντεο που ακολουθεί:
                




ΒΟΝΙΤΣΑ: Όταν ο Νώντας τραγουδάει 1995 (του Μιχάλη Κουτουρίνη)

 

 

Παλιά Πλαγιά - Το ερειπωμένο χωριό φάντασμα της Αιτωλοακαρνανίας (drone)

Η Παλιά Πλαγιά βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Αιτωλοακαρνανίας σε απόσταση 24,5 χλμ. ΝΔ. της Βόνιτσας και 4 χλμ. Α. από την Πλαγιά. 
Οφείλει την ονομασία της στο ότι είναι κτισμένη σε νοτιοανατολική πλαγιά του βουνού Στέρνα από κατοίκους του Ξηρόμερου που σύμφωνα με την τοπική παράδοση, την περίοδο της τουρκοκρατίας, ήθελαν να προφυλαχθούν από τις επιδρομές των πειρατών ή οποιαδήποτε άλλη εχθρική έφοδο από την ξηρά. 
Το χωριό έχει ερημώσει και μόνο οι δύο εκκλησίες μαζί με την κεντρική βρύση έχουν απομείνει. Αιτία είναι ο σεισμός που έγινε στις 29 Οκτωβρίου 1966 και κατέστρεψε το χωριό καθώς και η μετανάστευση όσων απέμειναν τη δεκαετία του 1970 για τα παράλια της Λευκάδας. 
Δυτικά του χωριού, σε βορειοδυτική πλαγιά του όρους Στέρνας, βρίσκεται η ερειπωμένη Ιερά Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου, ενώ στην μακρόστενη κορυφή του (υψόμετρο 507 μέτρα) βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Στέρνας. 
Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, μαζί με την Αμμούσα και την Πλαγιά αποτελούν την Τοπική κοινότητα Πλαγιάς που ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Πάλαιρου του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας.
ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΒΙΝΤΕΟ n.p. production

                


Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Ανατροπή στην Περιφέρεια; Ορκίζεται Περιφερειακή Σύμβουλος η Αγγελική Ρούση Ντζιμάνη;

Παραιτήθηκε από Περιφερειακός Σύμβουλος ο Σάββας Βλάχος από τον Πρόδρομο Ξηρομέρου σύμφωνα με πληροφορίες του katouna News και την θέση του αναλαμβάνει η Αγγελική Ρούση Ντζιμάνη, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών με εμπειρία και μακροχρόνια προσφορά στην Τοπική Aυτοδιοίκηση, σαν πρώτη επιλαχούσα των εκλογών του 2019, με το ψηφοδέλτιο του Απόστολου Κατσιφάρα. 
Δεν ξέρουμε αν η κα Αγγελική Ρούση θα δεχθεί να πάρει την θέση της Περιφερειακής Συμβούλου. 
Αναμένονται εξελίξεις 

Tραγωδία: νεκρός 39χρονος στο δυστύχημα της Παραβόλας

Τραγικός είναι ο απολογισμός του τροχαίου που συνέβη στην Παραβόλα. Νεκρός ο οδηγός, 39χρονος γνωστός επαγγελματίας της περιοχής.
Ο άτυχος άνδρας υπέκυψε στα τραύματα του από το τροχαίο και στο Νοσοκομείο Αγρινίου όπου μεταφέρθηκε διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
Το τροχαίο συνέβη περί τις 12.20 επί της Εθνικής Οδού Αγρινίου-Θέρμου που διασχίζει το χωριό και σε μικρή απόσταση από το κτίριο του πρώην δημαρχείου όπου εξετράπη της πορείας του και ανατράπηκε Ι.Χ. επιβατικό όχημα.
Σε αυτό επέβαινε μόνο ο οδηγός ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα. Υπήρξε επιχείρηση απεγκλωβισμού από την Πυροσβεστική αλλά ο άνδρας δεν είχε τις αισθήσεις του. Οι αστυνομικές αρχές που έσπευσαν ερευνούν για τις ακριβείς συνθήκες του συμβάντος.
Ο αδικοχαμένος 39χρονος καταγόταν από την περιοχή της Παραβόλας και ήταν γνωστός επαγγελματίας που δραστηριοποιούνταν στο χώρο των ζωοτροφών. Η είδηση του θανάτου έχει σοκάρει το Αγρίνιο και την παρατριχώνια περιοχή.
https://www.agrinionews.gr/

 

Αποφυλακίστηκε ο Αρτέμης Σώρρας


Αποφυλακίστηκε ο επικεφαλής της «Ελλήνων ΣΥνέλευσις» Αρτέμης Σώρρας, μετά από παραμονή δύο ετών και πέντε μηνών στη φυλακή. 
Ο φερόμενος ως επιχειρηματίας, που ισχυριζόταν ότι έχει την οικονομική δυνατότητα να ξεπληρώσει πλήρως του χρέος του ελληνικού κράτους με ομόλογα ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, κρίθηκε το 2017 ένοχος για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος, αλλά δεν παρέστη στη δίκη, με αποτέλεσμα να εκδοθεί εις βάρος του ένταλμα σύλληψης και να είναι καταζητούμενος για περίπου έναν χρόνο.

Φράγμα Αχυρών: Δημοπράτηση το Β’ εξάμηνο του 2021


Τι αναφέρει το Υπουργείο Υποδομών για την ολοκλήρωση του έργου
Θα είναι η τέταρτη εργολαβία, αυτή που θα ολοκληρώσει το πολύπαθο έργο;
Μνημείο αναποτελεσματικότητας έχει χαρακτηριστεί προ πολλού των Φράγμα Αχυρών που σέρνεται επί δεκαετίες μέσα από αποτυχημένες εργολαβίες. Και όχι άδικα αν αναλογιστεί κανείς ότι η πρώτη εργολαβία, για το έργο που θα δώσει άλλη πνοή στον αγροτικό κόσμο του Ξηρομέρου, είχε ξεκινήσει στο μακρινό 1997… Μεσολάβησε μια ακόμη εργολαβία που διαλύθηκε τελικώς το 2016, ενώ η τελευταία εργολαβία με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ δεν κατόρθωσε ομοίως να καταστήσει λειτουργικό το έργο, παρά το γεγονός ότι στην αρχική σύμβαση που είχε υπογραφτεί το 2007 προστέθηκαν και δύο συμπληρωματικές συμβάσεις.

10χρονη από την περιοχή του Αγρινίου στο Ρίο με κορωνοϊό


Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στην Αιτωλοακαρνανία ενώ στο Νοσοκομείο του Αγρινίου νοσηλεύονται σήμερα 20 άτομα, όλοι ενήλικες.
Ωστόσο Αιτωλοακαρνάνες νοσηλεύονται και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου μεταξύ των οποίων και μια 10χρονη.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Πάτρας, στην Παιδιατρική του Ρίου νοσηλεύεται μία 10χρονη από την περιοχή του Αγρινίου, θετική στον κορονοϊό.
Το κορίτσι είναι εμπύρετο εδώ και ημέρες. Παρότι ο πυρετός δεν είναι υψηλός, οι γιατροί αποφάσισαν να κρατήσουν τη 10χρονη στο νοσοκομείο.
Πηγή: sputniknews.gr
https://www.agrinionews.gr

ΒΟΝΙΤΣΑ: Φορτώνει η Εθνική τράπεζα. Τέλος εποχής

Μαζεύει τα πράγματά της η Εθνική Τράπεζα στην Βόνιτσα. 
Τέλος εποχής λοιπόν για την περιοχή του Ανακτορίου. 
Το μόνο που μένει είναι να δούμε, αν θα αφήσει ΑΤΜ. 

 

Βόνιτσα: Παραλιακή κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας (Αφιέρωμα)

Το καλοδιατηρημένο κάστρο στον πευκόφυτο λόφο, η πολυσύχναστη προκυμαία με τα εστιατόρια και τα καφέ, η σύγχρονη μαρίνα για αλιευτικά και εκδρομικά σκάφη, το νησάκι Κουκουμίτσα, σε μικρή απόσταση από τις ακτές, συνθέτουν την όμορφη εικόνα της Βόνιτσας
Παραλιακή κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας με έντονο νησιώτικο χρώμα, η γραφική Βόνιτσα αγναντεύει τον Aμβρακικό κόλπο.
 

Το καλοδιατηρημένο κάστρο στον πευκόφυτο λόφο, η πολυσύχναστη προκυμαία με τα εστιατόρια και τα καφέ, η σύγχρονη μαρίνα για αλιευτικά και εκδρομικά σκάφη, το νησάκι Κουκουμίτσα, σε μικρή απόσταση από τις ακτές, συνθέτουν την όμορφη εικόνα της Βόνιτσας, που αποτελεί το κύριο οικιστικό κέντρο μιας περιοχής με ωραίες ακρογιαλιές και αξιόλογη ιχθυοπαραγωγική και τυροκομική δραστηριότητα.
Σε λόφο που υψώνεται πάνω από τη Βόνιτσα δεσπόζει κάστρο που οικοδομήθηκε κατά τους Μεσοβυζαντινούς Χρόνους. Οι βυζαντινές οχυρώσεις ενσωματώθηκαν στις μεταγενέστερες (πιθανώς ενετικές), που έδωσαν στο κάστρο τη σημερινή μορφή του. 

Αγρίνιο: Κατέληξε 94χρονη τρόφιμος του Γηροκομείου που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο

 


Εκ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού

Την τελευταία της πνοή άφησε πριν λίγο τρόφιμος του Γηροκομείου που νοσηλευόταν με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Αγρινίου.
Η 94χρονη γυναίκα, με καταγωγή από τον Πρόδρομο Ξηρομέρου, προ ημερών είχε βρεθεί θετική στον κορωνοϊό και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά της στο Νοσοκομείο για νοσηλεία. Δυστυχώς, η κατάσταση της υγείας της επιβαρύνθηκε από τον κορωνοϊό και κατέληξε.
Πρόκειται για το δεύτερο θάνατο που σημειώνεται μετά και την εμφάνιση κρουσμάτων στο Γηροκομείο.
https://www.agriniopress.gr/

Έφυγε από τη ζωή 64χρονος από την περιοχή του Αγρινίου που νοσηλευόταν με κορωνοϊό

Θλίψη μεγάλη προκάλεσε στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή η είδηση του θανάτου 64χρονου λογιστή που νοσηλευόταν με κορωνοϊό.
Ο άτυχος άνδρας είχε μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου από το Νοσοκομείο του Αγρινίου πριν δύο εβδομάδες καθώς η κατάσταση του θεωρήθηκε σοβαρή.
Δυστυχώς δεν τα κατάφερε και άφησε σήμερα το απόγευμα την τελευταία του πνοή.
Καταγόταν από χωριό της παρατριχώνιας περιοχής, διατηρούσε γραφείο στο Αγρίνιο και ήταν πατέρας δύο παιδιών.
https://www.agrinionews.gr/


Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Αιτωλοακαρνανία: Αποζημιώσεις ύψους 64.622,60 ευρώ από τον ΕΛ.Γ.Α.


Σε λιγότερο χρονικό διάστημα από ένα μήνα και από την λήξη της προθεσμίας της 30ης Οκτωβρίου 2020, για την καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς για το ασφαλιστικό έτος 2019, ο ΕΛ.Γ.Α. ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις του απέναντι προς τους ασφαλιζόμενους αγρότες και συνεχίζει με αξιοπιστία και συνέπεια να τους στηρίζει.
Αύριο, Παρασκευή, καταβάλλονται αποζημιώσεις ύψους 2.081.000 ευρώ στους αγρότες που αφορούν καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο για το έτος 2019.
Για να δείτε αναλυτικά την κατανομή των ποσών ανά νομό πατήστε εδώ.

 

Τραγωδία σε κυνήγι : Πέρασε τον φίλο του για αγριογούρουνο και τον σκότωσε


Τραγική κατάληξη είχε η ιδέα δύο φίλων να πάνε -παρά την απαγόρευση- για κυνήγι στην ευρύτερη δασική περιοχή των Μηλεών του Πηλίου, αφού λίγο μετά το μεσημέρι, ο ένας εκ της παρέας πυροβόλησε τον άλλο φίλο, προφανώς επειδή νόμισε ότι εμφανίσθηκε ως θήραμα κάποιο αγριογούρουνο.
Το θύμα, 32 ετών, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το “Αχιλλοπούλειο” Νοσοκομείο Βόλου δέχθηκε τα σκάγια στην κοιλιακή χώρα, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί σοβαρότατα. Αν και το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφθασε πολύ γρήγορα, ο τραυματίας κατέληξε καθ΄οδόν προς το “Αχιλλοπούλειο” Νοσοκομείο Βόλου, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο 32χρονος είχε κρυφτεί σε μεγάλους θάμνους και ο φίλος του νομίζοντας ότι κινείται κάποιο αγριογούρουνο πυροβόλησε προς το μέρος του με το τραγικό αποτέλεσμα.
Προανάκριση για το τραγικό περιστατικό διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Νοτίου Πηλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δωρεάν χορήγηση tablet από τον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας για μαθητές που έχουν ανάγκη


Στη δύσκολη και πρωτόγνωρη συγκυρία που ζούμε, ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας στέκεται δίπλα στους μαθητές της περιοχής μας. Σε συνεννόηση με τους διευθυντές των σχολείων και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τους προέδρους Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης καθώς και την εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου θα παρέχει δωρεάν tablets καλύπτοντας το 30% της δυναμικότητας του μαθητικού πληθυσμού του κάθε σχολείου (σύνολο 400 tablets) ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στην εκπαίδευση, μέσω διαδικτύου, που πραγματοποιεί το Υπουργείο Παιδείας.
Η μάθηση είναι δικαίωμα για όλους – είτε στο σχολείο είτε στις έκτακτες συνθήκες που ζούμε μέσω τηλεκπαίδευσης. 
Δεν θέλουμε κανένα παιδί να τη στερηθεί επειδή δεν έχει έναν υπολογιστή ή ένα tablet σπίτι του για να συμμετέχει, παρά το γεγονός ότι αυτή η αρμοδιότητα δεν ανήκει στο Δήμο αλλά στο Υπουργείο Παιδείας.
Ευελπιστούμε να καλύψουμε το ποσοστό αυτό γιατί υπάρχει σχετική έλλειψη στην αγορά.
Εκ του Δήμου

Στις αλυκές Λευκάδας. Ήταν σαν τις Καρυάτιδες σε κόντρα φως. Με τους τεντζερέδες που ήταν γεμάτοι αλάτι

Ο Κώστας Μπαλάφας, υπήρξε μια εμβληματική μορφή της ελληνικής φωτογραφίας. Δικαίως ονομάστηκε «ο φωτογράφος της σεμνότητας των αφανών». Στα πολλά ταξίδια που πραγματοποίησε στη Λευκάδα στις δεκαετίες ’50 και ’60 αποτύπωσε με το φακό του καταπληκτικές φωτογραφίες με τις γυναίκες στις αλυκές Λευκάδας να κουβαλούν το αλάτι στο κεφάλι τους.
Ο ίδιος δήλωσε: «Ήταν σαν τις Καρυάτιδες σε κόντρα φως. Με τους τεντζερέδες που ήταν γεμάτοι αλάτι, να πηγαινοέρχονται σε διαγώνιες γραμμές μέσα στο κάτασπρο από το αλάτι τοπίο των αλυκών. Πόσο επιδέξια κινούνταν, παρά το βάρος στο κεφάλι. Πόσο περήφανες και απέριττες ήταν οι κορμοστασιές τους.Νεαρά κορίτσια της Λευκάδας μαζί με γηραιότερες γυναίκες σε μια ατέρμονη σειρά, ανέβαιναν πάνω στους λόφους από αλάτι καθώς ανέμιζαν τα μπαλωμένα παραδοσιακά τους φορέματα. Αυτές τις γυναίκες δεν τις ξέχασα ποτέ στη ζωή μου. Λυπάμαι που δεν θυμάμαι τα ονόματά τους».
Οι Αλυκές Λευκάδας ως εργασιακός χώρος των γυναικών
Αλυκές Αλεξάνδρου 1960
Στη Λευκάδα οι γυναίκες, μπλεγμένες οι ίδιες στον κόπο του αλατιού… επικεντρώνουν τις διηγήσεις και τις αναφορές τους στα αμφίθυμα συναισθήματα για το τότε. «Την πρώτη μέρα που πήγα είπα, τι ήθελα να ‘ρθω; Τρεις μέρες παιδευόμουνα, όμως ήταν και οι παρέες, λέγαμε και κανένα αστείο και συνήθισα σιγά – σιγά».
Αλυκές Αλεξάνδρου 1960
Στη Λευκάδα η γυναίκα συμμετείχε ενεργά και κρατούσε την παραγωγή θεωρώντας αυτή τη δουλειά δικό της εισόδημα. «Μ’ άρεσε να πάω εκεί κάτω, είχε παρέα και ήταν και τα λεφτά. Πήγαινα από μικρή 10-11 χρονών, πήγαινε μια θεία μου. Μια μέρα που έλειπε ο πατέρας μου της έφυγα της μάνας μου. Πήγαινα από ότι μπόραγα να σηκώσω το ζεμπίλι». Από δώδεκα-δεκατριών χρονών στις αλυκές του Αλέξανδρου, και της πόλης παλαιότερα, δούλευαν οι κάτοικοι των δύο κοντινών χωριών και το βράδυ επέστρεφαν στα σπίτια τους.
Αλυκές Αλεξάνδρου 1960

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Το εμπόριο της Λευκάδας με την Ακαρνανία και το μεροκάματο στα χωράφια του Ξηρομέρου

Μια ιστορική αναδρομή στο αλισβερίσι των Λευκαδίων με τους Ακαρνάνες και το διαχρονικό κοινό ταξίδι των δυο γειτονικών λαών…
Την φιλική σχέση της Λευκάδας με το Ξηρόμερο μέσα από τις εμπορικές συναλλαγές στο πέρασμα του χρόνου μαρτυρούν τα φοβερά στοχεία που παραθέτει ο συγγραφέας Θοδωρής Γεωργάκης στο βιβλίο του «Τα που θυμάμαι μολογώ».
Το εμπόριο με το Ξηρόμερο, οι Μελισσουργιώτισσες, οι τράμπες και οι λακ(ι)νιές με τα άλογα ...............
Η οικογενειακή αυτάρκεια σε αγαθά, που ο ίδιος παρήγαγε, ήταν το μέλημα του κάθε Λευκαδίτη χωρικού, στο διάβα των αιώνων, αφού ελάχιστες δυνατότητες υπήρχαν για εμπόριο, με το υποτυπώδες αστικό κέντρο να βρίσκεται μέσα στο Κάστρο, αλλά και τα χωριά του νησιού σε μια παράλληλη πορεία, αρχικά, με την δημιουργηθείσα Χώρα στο τέλος του 17ου αιώνα, με την διάκριση σε μπρανέλους και χωριάτες, να παίρνει, ενίοτε, ρατσιστικά χαρακτηριστικά αποκλεισμού. 

Που εντοπίστηκαν τα 3.209 νέα κρούσματα


Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων που προκαλεί ο κορονοϊός. Οι περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Σας αποστέλλουμε στοιχεία γεωγραφικής κατανομής της επιδημιολογικής έκθεσης 18/11/2020
Σήμερα, *18 Νοεμβρίου 2020*, δηλώθηκαν *3209* επιπλέον κρούσματα.
Αναλυτικότερα:
– (29) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– (3180) εγχώρια κρούσματα,
Συγκεκριμένα:
564 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
905 κρούσματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης
9 κρούσματα από την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
2 κρούσματα από την Π.Ε. Αργολίδας
12 κρούσματα από την Π.Ε. Αρκαδίας

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΟΝΙΤΣΑΣ


Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ακτίου Βόνιτσας με τη με αρ. 159/2020 απόφασή του διατύπωσε, για το κλείσιμο των υποκαταστημάτων της Τράπεζάς Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας στην Δημοτική Κοινότητα Βόνιτσας, το κάτωθι Ψήφισμα:
  • Με πολλή λύπη πληροφορηθήκαμε τον σχεδιασμό να κλείσουν τα υποκαταστήματα της Τράπεζάς Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας στην Βόνιτσα.

Μια  τέτοια απόφαση θα αποτελέσει μία δυσάρεστη εξέλιξη για την περιοχή, θα δημιουργήσει ένα ανυπέρβλητο κενό και θα υποβάλει σε μεγάλη ταλαιπωρία τους κατοίκους της περιοχής, καθώς τα συγκεκριμένα υποκαταστήματα είναι το μοναδικά υποκαταστήματα της τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας στην περιοχή του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας και μέχρι την Κοινότητα Μύτικα του όμορου Δήμου Ξηρομέρου.

Βόνιτσα εν μέσω καραντίνας

 





ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ

Κατούνα: Άνδρας συνελήφθη για απειλή και εξύβριση

 


Αναζητούνται άλλοι δύο

Ένας 66χρονος συνελήφθη σήμερα σε χωριό της Κατούνας από αστυνομικούς του ΑΤ Κατούνας.
Συνελήφθη το πρωί της Τρίτης, μετά από μήνυση που υπέβαλλε εναντίον του άνδρας, η οποία και προκάλεσε την κινητοποίηση των αρχών για τον εντοπισμό του.
Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του για απειλή και εξύβριση ενώ για τους ίδιους λόγους αναζητούνται άλλοι δύο άνδρες.
https://www.agriniopress.gr/

 

Η Τράπεζα Πειραιώς στη Βόνιτσα φεύγει 3 βδομάδες αργότερα. Κλείνει στις 18 Δεκεμβρίου 2020

 


Όλος ο σαματάς οδήγησε τρεις βδομάδες παράταση για την Τράπεζα Πειραιώς, κλείνει στις 18 Δεκεμβρίου 2020. 
πληροφορίες του katouna news αναφέρουν πως έχουμε νέα απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς που έρχεται με τροποποίηση της προηγούμενης  από 27/11, σε 3 βδομάδες αργότερα 18/12/2020.


 

Τα έργα στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας που συμβασιοποιήθηκαν ή δημοπρατήθηκαν ή εγκρίθηκαν απ” το 2012 επι Δημαρχίας Νίκου Σολδάτου


Πρόκειται για έργα που συμβασιοποιήθηκαν ή δημοπρατήθηκαν ή εγκρίθηκαν απ” το 2012 και μετά, έργα δηλαδή που διεκδίκησε και δρομολόγησε ο σημερινός, Καλλικρατικός Δήμος με δήμαρχο τον Νίκο Σολδάτο. 

Ο δήμαρχος κ. Νίκος Σολδάτος αφήνοντας σημαντικότατο έργο πίσω. 
Τα περισσότερα χρηματοδοτούνται απ” το ΕΣΠΑ, άλλα απ”
το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κάποια από ίδιους πόρους
του Δήμου.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι έργα που υπόσχονται να αλλάξουν
οριστικά τη φυσιογνωμία των περιοχών όπου εκτελούνται και να
επιλύσουν χρονίζοντα συχνά προβλήματα, δίνοντας νέες προοπτικές
και φυσικά διαμορφώνοντας συνθήκες που αισθητά αναβαθμίζουν
την ποιότητα ζωής των δημοτών. Σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες…
Α/Α 
Τιτλος Εργου Προυπολογισμος 
Προγραμμα 
Ενταξη 
ΣΥΜΒΑΣΗ 
ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ 
1 Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας 1.106.000,00€ 
Ε.Π. «Περιβαλλον – Αειφορος Αναπτυξη 2007 -2013 – Εππεραα 14/09/2011 1/06/2012

408.149,2442.293,722
Αντικατασταση Εσωτερικου Δικτυου Υδρευσης Κατουνας 2.956.600,00
Περιφερεια Δυτικης Ελλαδας - Ε.Π. Δυτικης Ελλαδας – Πελοποννησου – Ιονιων Νησων 2007-2013
Αξ. Προτεραιοτ. «07 Αειφορος Αναπτυξη Και Ποιοτητα Ζωης Στην Πδε»

4/11/201127/06/2012

(1.443.302,64) ΑΔΙΑΘΕΤΗ ΠΙΣΤΩΣΗ 630.869,733 Αποχετευση Και Επεξεργασια Λυματων Κατουνας Δημου Ακτιου – Βονιτσας 9.500.054,89
Άξονα Προτεραιότητας 2 «Προστασία Και Διαχείριση Υδατικών Πόρων» Του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβαλλον Και Αειφορος Αναπτυξη» -Εππεραα

16/05/2012 9.286.054,89€ 
4 «Αποκατασταση Στατικης Επαρκειας Του Γυμνασιου – Λυκειου Βονιτσας.»1.320.000,00
Περιφερεια Δυτικης Ελλαδας - Ε.Π. Δυτικης Ελλαδας – Πελοποννησου – Ιονιων Νησων 2007-2013
- Αξονα Προτεραιοτητας: 07 – «Αειφορος Αναπτυξη Και Ποιοτητα Ζωης Στην Περιφερεια Δυτικης Ελλαδας»


10/04/201210/08/2012 

Ζήστε μοναδικές στιγμές σε ένα τόπο γεμάτο εκπλήξεις

ΚΑΤΟΥΝΑ: Έφυγε από κοντά μας o Σταύρος Πατσιρογιάννης 62 ετών

Έφυγε από κοντά μας σήμερα 07/01/2023 ένας ακόμα καλός συγχωριανός μας ο Σταύρος Πατσιρογιάννης σε ηλικία 62 ετών. Για την ημέρα και ώρα της...

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ