Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

ΚΑΤΟΥΝΑ: Ανταλλαγή προϊόντων (αλλάζουν σπαράγγια με ξύλα)

 

Παλιές εποχές στο χωριό μας, μπόρα είναι θα περάσει, όλα θα περάσουν. Η εποχή της καραντίνας του κορωνοιού θα μείνει σε όλους μας, αφήνοντας στον καθένα μας διαφορετικά σημάδια. Αρκεί να περάσει το συντομότερο με λιγότερες απώλειες.
Στην Κατούνα λοιπόν μιας και τα πράγματα είναι κι εκεί δύσκολα, δυο συγχωριανοί μας αντάλλαξαν προϊόντα. Ο Αποστόλης δεν είχε ξύλα για το Τζάκι του, μην φανταστείτε τίποτε μεγάλα χερόξυλα για προσάναμμα. Ο φίλος του ο Τατσέλος του λέει: εσύ δεν έχεις ξύλα έχεις όμως σπαράγγια που έχουν τόσες ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό.
Αφορμή λοιπόν την κουβέντα αυτή και ο Αποστόλης έτρεχε 5 μέρες και μάζεψε και άλλα σπαράγγια έτσι ώστε να ζητήσει ανταλλαγή, «χερόξυλα με σπαράγγια.»
Η ανταλλαγή έγινε, τέλος καλά όλα καλά.

Η ΒΟΝΙΤΣΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ


ΒΟΝΙΤΣΑ: ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ  Σήμερα, όπως κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου γιορτάζουν το θαύμα της Αγίας που έγινε πολλά χρόνια πριν (1938) εμφανιζόμενη σε ένα μικρό παιδάκι δείχνοντας του την τοποθεσία που ήθελε για να την προσκυνούν...
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η ατμόσφαιρα στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής ήταν μοναδική. Ο καλός καιρός μάλιστα επέτρεψε σε πολλούς να περάσουν στην αντίπερα όχθη με την βαρκούλα όπως γίνεται και το καλοκαίρι (26 Ιουλίου) και όπως γινόταν και παλιότερα που δεν συνδεόταν με τη στεριά καθότι το εκκλησάκι βρίσκεται σε έναν χώρο γεμάτο από πράσινο περικλωμένο από θάλασσα. Βέβαια η πρόσβαση πλέον είναι πιο εύκολη καθότι ανά πάσα στιγμή ο καθένας μπορεί να επισκεφτεί την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και από τον αγροτικό δρόμο που οδηγεί εκεί από το δρόμο που πηγαίνει κανείς προς την Παναγιά.
Πολλοί Βονιτσάνοι με ευλάβεια πάνε να προσκυνήσουν, να ανάψουν ένα κεράκι και να προσευχηθούν στη χάρη της.
Μάλιστα η σημερινή μέρα θεωρείται μια μέρα νηστείας για όλους τους Βονιτσάνους ως ελάχιστο δείγμα της πίστης τους προς την μεγάλη Αγία της Εκκλησίας μας….

ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ

Κλειστά σχολεία σε όλη τη χώρα τουλάχιστον μέχρι τις 29 Μαρτίου


Κλειστά σχολεία για δύο βδομάδες και μαθήματα με τηλεκπαίδευση – Γιατί πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση
Κλειστά θα είναι τα σχολεία για δύο εβδομάδες σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Οι μαθητές θα κάνουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. Την είδηση ότι οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν κλειστά σχολεία για δύο εβδομάδες είχε γνωστοποιήσει το ethnos.gr. Μάλιστα, στην αρχή της ομιλίας της η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, έκανε γνωστό ότι οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν τα σχολεία να μείνουν κλειστά σε όλη τη χώρα.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας διευκρίνισε πως έγινε δεκτή η τελική εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι πρότειναν να κλείσουν όλα τα σχολεία σε όλη τη χώρα.
Γιατί οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν κλειστά σχολεία και μαθήματα με τηλεκπαίδευση
Το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται παρά τα αυξημένα μέτρα και αφορά μεγάλες πόλεις και πυκνοκατοικημένες περιοχές, γι’ αυτό η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε τηλεκπαίδευση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες ανέφερε καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.
Είπε ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος το 7ημερο είναι 2.100 νέα κρούσματα, ο δείκτης θετικότητας έφτασε στο 4,5% και στην Αττική στο 7%. Τα ενεργά κρούσματα αγγίζουν τα 20.000 και στην Αττική βρίσκονται τα μισά. Οι ηλικίες που βρίσκονται στην κορυφή των νέων κρουσμάτων είναι 25-55 ετών, δηλαδή οι άνθρωποι που κινούνται. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η καθηγήτρια στον Πειραιά ο οποίος παρουσιάζει ιδιαίτερη επιβάρυνση.
Οι νοσηλευόμενοι, είπε, αυξήθηκαν σε 400 καθημερινά, ενώ τις δύο τελευταίες μέρες οι εισαγωγές έφτασαν τις 500, «και αυτό οδηγεί σε μεγάλη πίεση το σύστημα υγείας». Η πληρότητα των ΜΕΘ covid στην Αττική αγγίζει το 92%.

Τα καλά νέα, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, είναι ο εμβολιασμός. Υπάρχει εμφανής μείωση νοσηλειών άνω των 80 ετών λόγω αύξησης εμβολιαστικής κάλυψης, σημείωσε. Μίλησε επίσης και για το εμβόλιο της AstraZeneca, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει σύσταση για διακοπή του εμβολιασμού. Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, η διασπορά οφείλεται σε συγχρωτισμό γι’ αυτό συνέστησε προσοχή και αυστηρή τήρησε των μέτρων.

Τα καλά νέα, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, είναι ο εμβολιασμός. Υπάρχει εμφανής μείωση νοσηλειών άνω των 80 ετών λόγω αύξησης εμβολιαστικής κάλυψης, σημείωσε. Μίλησε επίσης και για το εμβόλιο της AstraZeneca, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει σύσταση για διακοπή του εμβολιασμού. Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, η διασπορά οφείλεται σε συγχρωτισμό γι’ αυτό συνέστησε προσοχή και αυστηρή τήρησε των μέτρων.

Πηγή: ethnos.gr

Κορωνοϊός: 2.512 νέα κρούσματα το Σάββατο 13/3- 19 στην Αιτωλοακαρνανία

Στη δημοσιότητα έδωσε ο ΕΟΔΥ τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.512, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 219.521 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 57 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.082 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.038 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 545 (67.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.482 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 444 (ημερήσια μεταβολή -4.31%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 430 ασθενείς.

Η γεωγραφική κατανομή

Δείτε την έκθεση του ΕΟΔΥ εδώ.

 

Η ΒΟΝΙΤΣΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΑΥΡΙΟ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ

 

Από σήμερα το απόγευμα υπο άλλες συνθήκες συρρέουν οι πιστοί για το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, που κατά παράδοση είναι η Αγία στην οποία προσεύχονται όλοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα μάτια τους. Αύριο 14 Μαρτίου στη Βόνιτσα γιορτάζουν το θαύμα της Αγίας που έγινε πολλά χρόνια πριν εμφανιζόμενη σε ένα μικρό παιδάκι  δείχνοντας  του την τοποθεσία που ήθελε για   να την προσκυνούν ….και όλοι οι Βονιτσάνοι με ευλάβεια πάνε να προσκυνήσουν και να ανάψουν ένα κεράκι για τη χάρη της. Μάλιστα η αυριανή μέρα θεωρείται μια μέρα νηστείας για όλους τους Βονιτσάνους ως ελάχιστο δείγμα της πίστης τους…. [ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΤΟ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 1999, ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΟΠΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΡΗΝΑ ΚΑΤΣΑΝΟΥ. ]
Συνομιλία με την Ρήνα Κατσάνου, 72 χρ., γέννημα-θρέμμα της Βόνιτσας από γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 (μητέρα από την Ορντού του Πόντου και πατέρα από την Κων/πολη, παντρεμένη με Βονιτσάνο).
Ρήνα Κατσάνου: Έχουμι και την αγία Παρασκευή, πό’ ’χει κάνει θαύμα…
Ερευνήτρια (Ελένη Ψυχογιού): −Αυτή απέναντι;
Ρ. Κ.: −Ναι. Αυτό το γιορτάζομε και νηστεύομε, την ημέρα αυτή, στις 14 Μαρτίου. Δηλαδή την ημέρα που έκανε το θαύμα τ’ς…
Ερ.: −Τι θαύμα ήταν αυτό;
Ρ. Κ.: − Αυτό το θαύμα είναι, οι παλιοί-παλιοί, ήτανε εκκλησία η αγία Παρασκευή, όπως ήτανε ντυμένη στα μαύρα, και πηγαίνανε και κάνανε, έδεναν τ’ άλογα, κάμανε κουπριές, την είχαν αχρηστέψ’ την ικκλησία, τ’ν είχαν σαν αχούρ’. 
Μιτά, ήταν ένα παιδάκι στ’ βάρκα τ’ ικεί, στην περαταριά, είδις, ικεί ήταν ένα παιδάκι, θα ’τανε δεκαοχτώ χρονών, αυτός έρχεται ακόμα στο θάμα τ’ς αγίας Παρασκευής και μας το μελετάει το θαύμα!
Ερ.: −Α, ζει δηλαδή αυτός.
Ρ. Κ.: −Ζει! Ζει ’κειός, ακόμα. Ήτανε δεκαοχτώ χρονών, 15-16 χρονών αυτός, κι αυτός πήγι, κάθ’σι η Αγιαπαρασκευή απάν’ στ’ μπλώρ’ [πλώρη,της βάρκας] κι το ξύπνησε το πιδάκ’ κι του ’πι, ότι θα πας κάτ’ −έζηγι κάποιος παπάς, πού ηταν ένας παράξενος, παπα- Κώστας λέγουνταν αυτός, ε. πέθαναν τώρα αυτήνοι οι παλιοί τώρα, πάνε. Αλλά η γιαγιά μ’ που ήταν, δούλευε την αστυνομία, παλιά, η γιαγιά μ’ πού ’ταμ πρόσφυγας δούλευε την αστυνομία, κι ’κεί το πιδάκι, ’πειδής έλεε αυτές τις κουβέντες, δεν του πίστευανι. Και το πιδί το πήρανε, του ’πανε, «θα σε βαρέσ’νε, δε θα πονέσεις», του ’πι αυτή, »θα πεις αυτά τα λόγια, ότι να ’ρθούνε να καθαρίσ’νε και να φτιάξ’νε την ικκλησία, γιατί εγώ δε θέλω βρωμιές», λέει, » θέλω να με καθαρίσ’νε».
Ερ.: −Το παιδί κοιμόταν ή ξύπνιο;
Ρ. Κ.: −Το παιδί ξύπνιου και την έβλεπε που του τά ’λε’ε, πό’ ’καν’ αυτό το θαύμα! Έλεγε, έλεγε, έλεγε, δεν το πιστέψανε το πιδί. Το ’κανε μούτο να το πιστέψ’νε, τήνε βλέπει πάλι, πάλι τήνε βλέπ’. Εκεί που άραζε, είνι ψαράς το πιδί κι άραζε ’κεί [κοντά στην εκκλησία] κι το μούτιασι το πιδί, να το δούνε μούτο, π’θενά, δεν το πίστευαν.
Ερ. : −Μούτιασε; Δηλαδή;
Ρ. Κ.: −Το μούτιασε, δηλαδή δε μίλαε [μουγκάθηκε], τ’ς είπ’ αυτά τα λόγια και μετά, δεν επιστεύανε. Το πήραν το πιδί, το ’κλεισανε φυλακή. Τέεετοιες αμπαριές [κλειδαριές] με ’λεε η γιαγιά μου, που τ’ς έσπασε [η Αγία] κι έβγαλε το παιδί από μέσα. Δεν πίστευε κανένας. 
Απ’ τα πολλά να πούμι, που επίμενε, επίμενε τόσο πουλύ το πιδί, επήγανε και φτιάξανε τ’ν ικκλησία. Αυτήνη η εκκλησία τώρα τ’νε γιορτάζουμι στ’ς εικοσιέξ’, στ’ς εικοσιτρεις- εικοσιτέσσερις Ιουλίου και τη γιορτάζουμε και στ’ς εικοσιτέσσερις του Μάρτη. Εκείνη την ημέρα έγινε το θαύμα και τη γιορτάζουμι. Κάν’νε από το βράδυ λειτουργία, κάν’νε παρακλήσεις! Αρτοπλασίις! Την ημέρα τ’ς Αγιαπαρασκευής, τ’ μπαραμουνή το βράδ’ να δεις τι γένιτι! Πενήντα αρτοπλασίις πηγαίν’νε. Με βαρκούλες πηγαίν’νε απέναντι. Πηγαίν’νε και τ’ μπαραμουνή, πηγαίν’νε και τ’ν άλλ’ την ημέρα. Όποιος θέλει, τ’ν άλλ’ την ημέρα.
Ερ.: −Μένει κανείς και κοιμάται το βράδυ εκεί;
Ρ. Κ.: −Εκεί παλιά, έρχουντι Πρεβεζάν’ ικεί παλιά, ψένανε! Όργανα! Γινότανε δηλαδή ο χαμός. Μεγάααλο πανηγύρ’. Πουλύ μεγάλο πανηγύρ’! Ε, έκοβανε σιγά-σιγά. Αλλάέρχοντι από δεκαπέντι άτομα απ’ ’ν Πρέβιζα, γυναίκες, και κάθουνται τη νύχτα.
Ερ. : −Και τί κάνουνε; Ψέλνουνε;
Ρ. Κ.: −Ε, κά’νται, ψέλ’ν’νε, τα κιράκια τ’ς, τα καντήλια, αυτά. Αλλά παλιά όμως, πουλύ ωραία! Μεγάλο πανηγύρι! Έξω. Πάαινα και ’γώ ’κεί, που ’μ’να κοπελούλα, πάαινα το βράδ’ και κοιμόμουνα ’κεί. Ωχ, ωραία πράματα που ’ταν!! Πολύ μ’ άρεγαν αυτά. Τίποτε άλλο δεν έχουμι.
ΦΩΤΟ: ΕΛΕΝΗ ΨΥΧΟΓΙΟΥ(2001)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ 
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ 

 

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

 


Α.Ε. ΚΩΝΩΠΙΝΑΣ: Μια ομάδα μια ιστορία, ένα μικρό αφιέρωμα.

Πριν λίγα χρόνια κάθε χωριό είχε και τη δικιά του ομάδα, την δικιά του ποδοσφαιρική ιστορία, που ήταν σύμβολο κάθε χωριού, πρόξενος και σημαία προς τα έξω. Εκεί ξεδίπλωνε ο καθένας τον εαυτό του αλλά, πάνω απ' όλα όλοι έπαιζαν ομαδικά για το χωριό τους. Η ομάδα του χωριού ήταν το δεύτερο σχολείο για όλους. Όταν έπαιζε η ομάδα του χωριού όπως η Κωνωπίνα ήταν μεγάλη στιγμή για τους κατοίκους, μικρούς μεγάλους κυρίως των λαϊκών στρωμάτων.
Η "κερκίδα" στο λόφο πίσω από το τέρμα γέμιζε από Κωνωπινιώτες. Το χοντρό χαλικοστρωμένο γήπεδο δεν ήταν εμπόδιο αλλά χαρά που υπήρχε γήπεδο στο χωριό, χωρίς κανένας να υπολογίζει τις πληγές που δημιουργούνταν στα πόδια τους με το σφύριγμα της λήξης, αρκεί να μην ντροπιαστεί το χωριό τους να έβγαιναν έξω άσχετα με το αποτέλεσμα, αλλά με ψηλά το κεφάλι. Όλοι οι ποδοσφαιριστές της ομάδας της Α.Ε. Κωνωπίνας απαρτίζονταν από τα παιδιά του χωριού. Είναι ένα μικρό αφιέρωμα από το Katouna News για τα παιδιά της Κωνωπίνας που έζησαν αυτές τις στιγμές, αφιέρωμα περισσότερο για όσους από αυτούς έχουν φύγει από την ζωή σήμερα.
ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ:















ΒΑΓΓΕΛΗΣ Δ.ΚΟΥΤΙΒΗΣ
Πηγές: Από το βιβλίο ταξιδεύοντας στο χρόνο &
το fb: Κωνωπίνα Αιτωλοακαρνανιας

 

Η 124η πέτυχε! Ήξερες για τις άλλες 123 χαμένες επαναστάσεις πριν το 1821; Πως Έρωτες ,Πάθη, Μίση...


Οι 123 αποτυχημένες επαναστάσεις που οδήγησαν στο πετυχημένο 1821. Οι άγνωστοι ήρωες, η προδοσία των Καθολικών συμμάχων μας, οι φρικαλεότητες των Οθωμανών, πως δημιουργήθηκε ο Μύθος για το «Ξανθό Γένος», τους Ρώσος, και γιατί μας «πουλήσαν» και αυτοί. Πως ένας από τους παμπ όλους εραστές της Μεγάλης Αικατερίνης την έπεισε να απελευθερώσει τους Έλληνες και γιατί αυτό κατέληξε σε Τραγωδία. Για τον Κορκόδειλο Κλαδά έχεις ακούσει ποτέ; Και εγω τον έμαθα σχεδιάζοντας αυτό το mister ΓΝΩΣΗ to go! Όλα τα παραπάνω, θα τα δούμε αμέσως τωρα! Πες μου επισης τι θέλεις να μάθεις για το 1821! Κροκόδειλος Κλαδάς: Ο οπλαρχηγός-πρότυπο για τους επαναστάτες του 1821 https://www.protothema.gr/stories/art...​ Η επανάσταση του Διονύσιου του Φιλόσοφου στην Ήπειρο (1611) και οι οδυνηρές συνέπειες της αποτυχίας της https://www.protothema.gr/stories/art...​ Οι εραστές της Μεγάλης Αικατερίνης περνούσαν από «οντισιόν» πριν να ικανοποιήσουν την Αυτοκράτειρα της Ρωσίας. Δεν έμεινε ποτέ χωρίς συντροφιά... http://www.mixanitouxronou.gr/erastes...​ ΠΗΓΕΣ YOUTUBE Φοβερά πλάνα θα βρεις: ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ https://www.youtube.com/watch?v=2ErlY...

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Το θαύμα της Αγίας Παρασκευής Βόνιτσας στις 14 Μαρτίου (Βιντεο του Μιχάλη Κουτουρίνη)

 


ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΒΟΝΙΤΣΑ 1993

 

Καληνύχτα απο Κατούνα !!!

 


Κορονοϊός: 2.405 νέα κρούσματα, 30 στην Αιτωλοακαρνανία

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.405, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 217.018 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 59 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.881 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 49, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.986 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 521 (67.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.472 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 464 (ημερήσια μεταβολή-7.39%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 417 ασθενείς.
Ηλικιακή κατανομή: Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).


newsit.gr
foto protothema.gr

 

Κούγιας: Ο Νίκος Βέρτης είναι θύμα οργανωμένης ομάδας – Προσπαθούν να του αποσπάσουν χρήματα

Στον Άρειο Πάγο στρέφεται ο Νίκος Βέρτης, προκειμένου να ανατρέψει απόφαση που δικαίωσε πρώην συνεργάτη του. Ο δικηγόρος του γνωστού τραγουδιστή, Αλέξης Κούγιας, σε δήλωσή του κατηγόρησε έναν δημοσιογράφο, έναν οικονομοτεχνικό σύμβουλο και την πρώην δικηγόρο του, πως προσπαθούν να του αποσπάσουν χρήματα.
Ο Αλέξης Κούγιας κάνει λόγο για «οργανωμένη ομάδα, με επικεφαλής την πρώην δικηγόρο του και έναν οικονομοτεχνικό σύμβουλο, ο οποίος παραπλανούσε τον κο Βέρτη ότι είναι λογιστής, σε συνεργασία μ’ ένα δημοσιογράφο που συνεργάζεται μαζί τους και οι οποίοι επί σειρά ετών προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα από έναν εκ των κορυφαίων Ελλήνων τραγουδιστών, τον κ. Νίκο Βέρτη, παράνομα».
Ο δικηγόρος του γνωστού τραγουδιστή αναφέρει ότι θα στραφούν κατά της απόφασης που δικαίωσε τον οικονομοτεχνικό σύμβουλο και πως ο Νίκος Βέρτης θα στραφεί δικαστικά εναντίον όλων εκείνων που δημοσιοποίησαν παρανόμως τη μη αμετάκλητη απόφαση.
Όλη η δήλωση του Αλέξη Κούγια για τον Νίκο Βέρτη

Συγκλονίζει η Ιωάννα Παλιοσπύρου: Η όψη μου με τρομάζει

Ήταν πρωί και μόλις είχα φτάσει στο γραφείο. Τη στιγμή που μπήκα στην είσοδο συνέβη ό,τι συνέβη. Η πιο δυνατή ανάμνηση που έχω είναι αυτή η έντονη, βαριά χημική μυρωδιά όταν έπεσε πάνω μου, στο πρόσωπό μου, ένα παχύρρευστο υγρό. Κατάλαβα αμέσως πως ήταν κάποιο οξύ. Δεν μπορώ να ξεχάσω τον αφόρητο πόνο που ένιωσα και τον μεγάλο πανικό που με κατέβαλε. Είχα την αίσθηση πως εκείνη τη στιγμή κάτι χάνω, πως φεύγει η ζωή μου και ένιωθα αβοήθητη και ανήμπορη. 
Έφυγα ουρλιάζοντας, ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια και πήγα ενστικτωδώς μέχρι το απέναντι φαρμακείο. Ήταν το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό. Πιστεύω ότι λειτούργησε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, της επιβίωσης. Έχουν χαραχτεί στο μυαλό μου οι τρομαγμένες εκφράσεις των ανθρώπων στο φαρμακείο. Δεν τολμούσε να με ακουμπήσει κανείς. Πάγωσαν, δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν. Φώναζα «Βοηθήστε με, καίγομαι, πεθαίνω». Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν να αντέξω, να παλέψω για να μη χάσω τις αισθήσεις μου. Μέσα στον πανικό μου, έναν πρωτόγνωρο πανικό και απελπισία, ένιωθα πως είμαι η μόνη που μπορούσα να με βοηθήσω.

Σπάει τη σιωπή της για πρώτη φορά μετά την επίθεση με βιτριόλι – Η συγκλονιστική περιγραφή της
Μια συγκλονιστική συνέντευξη παραχώρησε στο περιοδικό «ΟΚ» η Ιωάννα Παλιοσπύρου. 

Επετειακό Αφιέρωμα για την 25η Μαρτίου 1821-2021 διακόσια χρόνια από την Επανάσταση : Ο περήφανος στρατηγός Τσέλιος Δήμος (1785-1854)


Ο Δήμος Τσέλιος γεννήθηκε το 1785 στο Μεγανήσι Λευκάδος και ήταν γόνος της παλιάς αρματολικής οικογένειας Φερεντίνος με καταγωγή από τη Κεφαλλονιά. Έμεινε ορφανός από μικρός και τα εφηβικά του χρόνια τα έζησε στη Ζάβιτσα (Αρχοντοχώρι) Ξηρομέρου, απ’ όπου ήταν η μάνα του.
Το 1804 έφυγε κλέφτης και διακρίθηκε με τον Κατσαντώνη, τότε του δόθηκε το παρατσούκλι Τσέλιος επειδή τρόμαζε τον εχθρό. Όταν σκοτώθηκε ο Κατσαντώνης πήγε με άλλους κλέφτες και υπηρέτησε στην αυλή του Αλή πασά.
Η δράση του Δημοτσέλιου, όπως ήταν γνωστός, στην Επανάσταση του 1821 είναι πλούσια και ήταν ο μοναδικός καπετάνιος που δεν σταμάτησε να πολεμάει σε όλη τη διάρκεια του Αγώνα. Σημαντική ήταν η συμβολή του στις επιχειρήσεις στη Βόνιτσα και στην πολιορκία και την απελευθέρωση του Αγρινίου και του Ζαπαντιού το καλοκαίρι του 1821 υπό τη διοίκηση του αρχιστρατήγου Γ. Βαρνακιώτη. Μετά την εκδίωξη των Τούρκων από την Αιτωλοακαρνανία πέρασε με τους άλλους Έλληνες οπλαρχηγούς στην περιοχή της Άρτας και έλαβε μέρος σε όλες τις μάχες εκεί. Στη Μάχη του Πέτα (1822) πληγώθηκε. Το 1823 ήταν φρούραρχος του Λεσινίου και το υπερασπίστηκε εναντίον του πασά της Σκόδρας. Το 1825 ήταν στο Μεσολόγγι, αλλά αρρώστησε και βγήκε από την πόλη με άδεια. Όταν ανάρρωσε χτυπούσε τους Τούρκους από έξω προκαλώντας προβλήματα στον εφοδιασμό τους.
Μετά την πτώση του Μεσολογγίου ακολούθησε στον Καραϊσκάκη στη Στερεά και διακρίθηκε στη μάχη της Αράχοβας. Το 1826, με εντολή του Καραϊσκάκη, πήγε πάλι στο Λεσίνι και στη συνέχεια απελευθέρωσε το Μύτικα. Έλαβε μέρος και στους τελευταίους αγώνες του 1828-29 όπου συνεργάσθηκε με τον αρχιστράτηγο Τσώρτς.
Το 1832 διορίστηκε από τον Καποδίστρια φρούραρχος Βόνιτσας. Το 1836, μαζί με τους Ν. Ζέρβα, Μαλάμο, Στράτο κ.ά., στασίασε εναντίον του Όθωνα. Ο βασιλιάς αποκήρυξε τους στασιαστές, τον Τσέλιο τον διέγραψε από τους καταλόγους της Βασιλικής Φάλλαγας. Το 1841 του χορηγήθηκε αμνηστία και επέστρεψε στο Δραγαμέστο όπου όμως η περιουσία του είχε διαρπαγή.
Ο περήφανος στρατηγός Δήμος Τσέλιος πέθανε το Νοέμβριο του 1854 στην Αθήνα από χολέρα. Η ανακομιδή των λειψάνων του στον Κήπο των Ηρώων του Μεσολογγίου έγινε το 1901, όπου τοποθετήθηκαν πίσω από τον τάφο του Μάρκου Μπότσαρη.
aitoloakarnaniko

 

Τραγωδία στην Αμφιλοχία – Απαγχονισμένος εντοπίστηκε ο 42χρονος

Τραγικό υπήρξε το φινάλε των ερευνών για τον εντοπισμό 42χρονου που εξαφανίστηκε στην περιοχή της Αμφιλοχίας.
Όπως μεταδίδει το e-maistros.gr , ο κτηνοτρόφος εντοπίστηκε απαγχονισμένος σε δέντρο σήμερα το πρωί σε απόσταση 300 μέτρων περίπου από το σπίτι του στην περιοχή Καστρί Αριάδας.
Η εξαφάνιση του δηλώθηκε στις 6 το απόγευμα χθες, Πέμπτη 11/3/2021, από τους αναστατωμένους οικείους του στο Αστυνομικό Τμήμα Αμφιλοχίας.
Είχε προηγουμένως φύγει προς άγνωστη κατεύθυνση από το σπίτι του έχοντας αφήσει σε αυτό το τηλέφωνο του.
Άμεσα σήμανε συναγερμός και αστυνομία, πυροσβεστική και κάτοικοι κινητοποιήθηκαν ωστόσο χθες οι έρευνες ήταν άκαρπες και τις νυχτερινές ώρες ατόνησαν.
Με το πρώτο φως της ημέρας οι αναζητήσεις ξεκίνησαν εκ νέου ώσπου εντοπιστεί η σορός του 42χρονου απαγχονισμένου.
Η έρευνα για τις συνθήκες του τραγικού συμβάντος είναι σε εξέλιξη ωστόσο στρέφεται στο ενδεχόμενο της αυτοκτονίας και όχι της εγκληματικής ενέργειας .
Η Πυροσβεστική σε ανάρτηση της επιβεβαίωσε τη δυσάρεστη εξέλιξη σημειώνοντας πως στις έρευνες συμμετείχαν επτά πυροσβέστες με διασωστικό σκύλο της 6ης ΕΜΑΚ.


https://www.agrinionews.gr/

 

Εξαφάνιση 42χρονου στην περιοχή της Αμφιλοχίας-Έρευνες σε εξέλιξη

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό 42χρονου κτηνοτρόφου στην περιοχή Καστρί στο Αμπελάκι Αμφιλοχίας.
Ο 42χρονος αναζητείται από τους οικείους του από το απόγευμα της Πέμπτης που έφυγε από το σπίτι χωρίς αυτοκίνητο και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του.
Στο σημείο βρίσκονται άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Αστυνομικού Τμήματος Αμφιλοχίας. Για τον εντοπισμό του έχουν κινητοποιηθεί και οι κάτοικοι της περιοχής.


Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του 42χρονου στο Αμπελάκι Αμφιλοχίας

Σταμάτησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του 42χρονου και Αποχώρησαν από την περιοχή Αστυνομία και Πυροσβεστική. Ήταν 6 το απόγευμα όταν στο ΑΤ Αμφιλοχίας δηλώθηκε η εξαφάνιση του 42χρονου στη περιοχή Καστρί ( 4ο χιλιόμετρο Αμπελακίου – Αριάδας). Ο 42χρονος έφυγε απο το σπίτι του περίπου στις 3 το μεσημέρι αφήνοντας πίσω το κινητό του τηλέφωνο και έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν.


e-maistros.gr

 

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Η ιστορία του ανθρώπου που κατασκεύαζε σαμάρια, έγινε τυροκόμος και παρασκεύασε την περίφημη γραβιέρα Αμφιλοχίας. Πώς από την παραδοσιακή τυροκομία, δημιούργησε μια θρυλική γραβιέρα

Στη φωτογραφία απεικονίζονται δύο ηλικιωμένοι άντρες σε ένα παραδοσιακό σαγματοποιείο. Αν και σήμερα οι σαγματοποιοί είναι σπάνιο επάγγελμα, τα περασμένα χρόνια ήταν περιζήτητοι, καθώς κατασκεύαζαν εξαρτήματα για το μοναδικό μεταφορικό μέσο του περασμένου αιώνα, το άλογο.
Στο βάθος διακρίνεται ο Νίκος Νάκας, σαγματοποιός και ένας από τους παλαιότερους τυροκόμους της Αμφιλοχίας. Κάθεται πίσω από το «γραφείο» του και κρατάει στα χέρια του μια ξύλινη κατασκευή. Καταγόταν από το χωριό Πράμαντα της Ηπείρου και από τη δεκαετία του ’40 ασχολήθηκε με τη σαγματοποιία.
Πουλούσε σαμάρια στους κτηνοτρόφους της περιοχής και συχνά ταξίδευε στην Αθήνα για να εμπορευτεί τα προϊόντα του. Τότε αντιλήφθηκε ότι υπήρχε ζήτηση στην αγορά του τυριού, η οποία είχε ξεκινήσει να αναπτύσσεται αρχές του περασμένου αιώνα, χάρη στον Ηπειρώτη Νικόλαο Ζυγούρη, θεμελιωτή της γαλακτομίας στην Ελλάδα. Η στενή επαφή που είχε αποκτήσει με τους κτηνοτρόφους του επέτρεψε τη δεκαετία του ’50 να ξεκινήσει τη δική του τυροκομική επιχείρηση.

Η ιστορία της γραβιέρας Αμφιλοχίας
Αγόραζε το γάλα τους και παρασκεύαζε τυρί σε δικά του μικρά «τυροκομεία» στα χωριά της Άρτας. Ουσιαστικά επρόκειτο για καλύβες που είχε στήσει κοντά στις στάνες των κτηνοτρόφων, επειδή τότε δεν υπήρχαν αυτοκίνητα στην περιοχή και ήταν αδύνατον να συγκεντρώνει το γάλα και αυθημερόν να ξεκινάει την παρασκευή του τυριού. Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της πρώιμης τότε τυροκόμησης, άναβε φωτιά με ξύλα, έβραζε το γάλα μέσα σε καζάνια και στη συνέχεια πίεζε το τυρί σε ξύλινα πιεστήρια, τα οποία ήταν χειροκίνητα.

Η γραβιέρα παρασκευάστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1914 από τον Ηπειρώτη Νικόλαο Ζυγούρη θεμελιωτή της ελληνικής γαλακτομίας και ιδρυτή της Γαλακτοκομικής σχολής Ιωαννίνων. Σε μεγάλο βαθμό αποτελεί απομίμηση του ελβετικού Cryuere, γνωστού στην Ιταλία με την ομομασία Griviera.

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Κορονοϊός: Που εντοπίζονται τα 17 κρούσματα της Αιτωλοακαρνανίας, 5 Μεσολόγγι, 5 Αγρίνιο, 4 Ναύπακτο 1 Κατούνα, 1 Ευηνοχώρι 1 Αμφιλοχία

Σε 2.633 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που κατεγράφησαντο τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 17 κατανεμήθηκαν στηνΑιτωλοακαρνανία.Απότην αρχή της πανδημίας ο νομός μετρά 1.858 κρούσματα, εκ των οποίων τα 253είναι τον Μάρτιο.
Το τελευταίο 24ωρο στη χώρα κατεγράφησαν 43 θάνατοι, με το σύνολο των νεκρών απότην εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 6.886. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται479 ασθενείς.
Aναφορικά με τα σημερινά (Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021) κρούσματα της Αιτωλοακαρνανίας αυτά εντοπίζονται από πέντε σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο, τέσσερα στη Ναύπακτο και από ένα σε Κατούνα, Ευηνοχώρι και Αμφιλοχία.
https://www.agrinionews.gr/

 

Αγνοείται 36χρονος από το Λεσίνι

Από το πρωί αγνοείται ένας 36χρονος άνδρας από το Λεσίνι, τον οποίο αναζητά η Αστυνομία και η Εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Μεσολογγίου.
Ο 36χρονος έφυγε το πρωί από το σπίτι του στο Λεσίνι για να πάει με το τρακτέρ του στην Πεντάλοφο όπου όπως λένε οι πληροφορίες θα άφηνε την πλατφόρμα για να φορτωθεί με τρυφύλι.
Επειδή όμως αργούσε να επιστρέψει οι δικοί του άνθρωποι ανησύχησαν και κατέφυγαν στην αστυνομία προκειμένου να αναζητηθεί ο άνθρωπός τους. Λίγη ώρα αργότερα βρέθηκε η πλατφόρμα στο σημείο που θα φορτωνόταν με το τριφύλλι ενώ κάποιες ώρες αργότερα βρέθηκε το τρακτέρ στον Αστακό.
Ο νεαρός άνδρας όμως δεν έχει βρεθεί ακόμα εντείνοντας την ανησυχία της οικογένειάς του.

 

Οι… έρωτες πληρώνονται… και στην αυτοδιοίκηση

Αντιδράσεις από όλες τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις της ΚΕΔΕ, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης και εκλογικής ισχύος, έχει προκαλέσει η κυβερνητική κίνηση αύξησης των παραβόλων για τους Υποψήφιους στις δημοτικές εκλογές.
Το παράβολο παραμένει σταθερό μόνο για τον υποψήφιο Δήμαρχο και για τον υποψήφιο Πρόεδρο Κοινότητας στα 200 και στα 10 ευρώ αντίστοιχα. Για τους Συμβούλους Κοινότητας πενταπλασιάζεται από τα 10 στα 50 ευρώ. Για τους Δημοτικούς Συμβούλους αυξάνεται από 50 στα 80 ευρώ. Ενώ και στις Περιφέρειες, το “χαράτσι” των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων θα είναι πλέον 100 από 50 ευρώ. Μάλιστα ο υποψήφιος περιφερειάρχης από 200 ευρώ με το νέο εκλογικό νόμο θα κληθεί να πληρώσει παράβολο 500 ευρώ.
Με τον πολλαπλασιασμό του παραβόλου και επειδή είναι κοινό μυστικό ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις για το παράβολο της υποψηφιότητας “συνδράμει” ο επικεφαλής του συνδυασμού, άρα το ποσά λειτουργούν σωρευτικά, είναι αλήθεια ότι εγείρεται ένα μεγάλο ερώτημα…
Άραγε πόσα χρήματα θα πρέπει να έχει κάποιος για να μπορεί να ανταπεξέλθει ως υποψήφιος επικεφαλής ενός δημοτικού ή περιφερειακού συνδυασμού; Οι εκλογές και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι είναι μόνο για τα «γερά πορτοφόλια»;
Από την άλλη βέβαια έχουμε ακούσει από την πλειονότητα των αυτοδιοικητικών μας για το πόσο ερωτευμένοι είναι με την αυτοδιοίκηση, το κοντινότερο θεσμό στον πολίτη. Αφού είναι έτσι τότε οι έρωτες πληρώνονται…

Εφημερίδα Συνείδηση

 

ΚΑΤΟΥΝΑ 29 Οκτωβρίου 1966: Σεισμός 5,8 Ρίχτερ σκοτώνει κοριτσάκι στην Κατούνα Ξηρομέρου - 5.000 χωρικοί άστεγοι σπάνιο φιλμ και φωτογραφίες του 1966






Σπάνιο φιλμ του 1966 από τον φονικό σεισμό τότε στην περιοχή μας με θύματα και καταστροφές(καταστροφή της γέφυρας στη λίμνη Αμβρακία στη Στάνου).
Ο σεισμός τότε είχε γίνει στις 04:40, 29 Οκτωβρίου 1966. Επλήγησαν κατά κύριο λόγο η Κατούνα, οι Φυτείες, η Κωνοπίνα, Τρύφος, Παπαδάτος και ο Άγιος Νικόλαος. Από το σεισμό υπήρξε ένα παιδί νεκρό και αρκετοί τραυματίες.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός ήταν έντασης 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ.
Υπήρξαν επίσης πάρα πολλές υλικές ζημιές σε καταστήματα και κτήρια. Το 1966 κυκλοφόρησε από τα μέλη της Εταιρείας Ελληνικών Σπουδών το εικοσασέλιδο έντυπο με τίτλο “ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ” και αναφέρεται στο σεισμό που έγινε στην επαρχία Βονίτσης και Ξηρομέρου. Κατούνα 1966 (VIII) Στις 29 Οκτωβρίου του 1966 ισχυρός σεισμός (Μ=6,0) έπληξε την Αιτωλοακαρνανία (Κατούνα VIII – Φυτείες VII). 1 άνθρωπος σκοτώθηκε και 43 τραυματίστηκαν. 25 κτίρια καταστράφηκαν ενώ 968 υπέστησαν βλάβες.
Ρωγμή μήκους 2km και πλάτους 1-2cm εμφανίστηκε στην Αμφιλοχία μεταξύ της αποβάθρας του λιμανιού και της παραλιακής οδού. Εδώ η περιγραφή από το «Reuters» εκείνη την εποχή, Earthquake Kills Girl — 5000 Villagers Homeless 1966. A STATE OF EMERGENCY IS IN FORCE IN CENTRAL GREECE AFTER SATURDAY’S EARTHQUAKE WHICH KILLED A 10-YEAR-OLD GIRL AND INJURED 25 OTHER PERSONS. THE DAMAGE WAS WIDESPREAD IN VILLAGES AROUND LAKE AMVRAKIA AND LEFT 5000 VILLAGERS HOMELESS.
THE HOMELESS AND THOUSANDS OF OTHERS WHO FEAR FURTHER TREMORS ARE SPENDING THE NIGHTS OUT IN THE OPEN OR IN TENTS RUSHED IN BY THE AUTHORITIES AND THE ARMY.
WORK IS GOING ON THROUGH THE DAY TO CLEAR THE RUBBLE OF THE WORST HIT VILLAGE, KATOUNA, WHERE MOST OF THE 800 HOMES WERE WRECKED OR MADE UNSAFE.
A MODERN 1000-FOOT BRIDGE ACROSS LAKE AMVRAKIAS COLLAPSED DURING THE QUAKE AND FOUR PEOPLE DRIVING OVER IT IN A CAR WERE INJURED. THE COLLAPSE OF THE BRIDGE LEFT THE REGION CUT OFF TO TRAFFIC.
THE EARTHQUAKE STRUCK BEFORE DAWN AND REGISTERED A STRENGTH OF 5.8 ON THE 10-DEGREE RICHTER SCALE AT ATHENS OBSERVATORY. MANY PEOPLE RUSHED INTO THE STREETS IN PANIC AFTER AN UNDERGROUND ROAR PRECEDED THE TREMOR. Και το ανάλογο video της καταστροφής, εδώ,
Σχόλιο-Αναδημοσίευση βίντεο από καθηγητή Αλέκο Κατεφίδη και ομάδα Αιτωλία και Ακαρνανία στο πέρασμα του χρόνου


Στις 29 Οκτωβρίου του 1966 ισχυρός σεισμός (Μ=6,0) έπληξε την Αιτωλοακαρνανία (Κατούνα VIII - Φυτείες VII). 1 άνθρωπος σκοτώθηκε και 43 τραυματίστηκαν. 25 κτίρια καταστράφηκαν ενώ 968 υπέστησαν βλάβες. Ρωγμή μήκους 2km και πλάτους 1-2cm εμφανίστηκε στην Αμφιλοχία μεταξύ της αποβάθρας του λιμανιού και της παραλιακής οδού.
Πηγές :
«Οι σεισμοί της Ελλάδας», των Παπαζάχου Β. & Παπαζάχου Κ. (1989)
«Atlas of isoseismal maps for strong shallow earthquakes in Greece and surrounding area (426BC – 1995)», Papazachos B.C., Papaioannou Ch. A., Papazachos C.B., Savvaidis A.S. (1997)
«Οι σεισμοί της Ελλάδας», των Παπαζάχου Β. & Παπαζάχου Κ. (2003)


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ


Ζήστε μοναδικές στιγμές σε ένα τόπο γεμάτο εκπλήξεις

ΚΑΤΟΥΝΑ: Έφυγε από κοντά μας o Σταύρος Πατσιρογιάννης 62 ετών

Έφυγε από κοντά μας σήμερα 07/01/2023 ένας ακόμα καλός συγχωριανός μας ο Σταύρος Πατσιρογιάννης σε ηλικία 62 ετών. Για την ημέρα και ώρα της...

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ