Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Η Πανήγυρη του Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου

 

Εν Ιερά Πόλει Μεσολογγίου, τη 26η  Φεβρουαρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πανήγυρη του Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου

Η Ιερά Μητροπόλη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021 πανηγύρισε την μνήμη του αγίου μάρτυρος Θεοκλήτου, στο ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο που βρίσκεται στον αύλιο χώρο του Επισκοπείου. Το μικρό και κατανυκτικό αυτό εκκλησάκι ανήγειρε ο μακαριστός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεόκλητος, προς τιμήν του προστάτου του Αγίου.

Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Μεσολογγίου αρχιμ. Αναστάσιο Καντάνη. Το πρωί της εορτής τελέσθηκαν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία από τον π. Αναστάσιο και τους διακόνους Αμβρόσιο και Αμφιλόχιο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Κοσμά.

Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο ομολογιακό φρόνημα που θα πρέπει να διακρίνει τη ζωή κάθε χριστιανού, λαμβάνοντας αφορμή από την γενναία ομολογία του ονόματος του Χριστού και το μαρτύριο της αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος και της οικογένειάς της, αλλά και από την θαυμαστή μεταστροφή του μάρτυρος Θεοκλήτου που έγινε γενναίος ομολογητής του αληθινού Θεού. 

Στις ημέρες μας τις δύσκολες και προδοτικές, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, είναι ανάγκη με γενναιότητα, με παρρησία και θάρρος να ομολογούμε την πίστη μας στον Τριαδικό Θεό, να ζούμε την χριστιανική ζωή συνειδητά, να μετέχουμε των ιερών Μυστηρίων της Εκκλησίας μας για να αγιαζόμαστε και να λαμβάνουμε Χάρη Θεού. «Χωρίς πνευματική ζωή, χωρίς εκκλησιασμό και χωρίς την Θεία Κοινωνία δεν γίνεται να κερδίσουμε την Βασιλεία των Ουρανών. Σήμερα, εποχή κατά την οποία ο Χριστός ειρωνεύεται, χλευάζεται και πολεμείται, είναι καιρός να δυναμώσουμε την πίστη μας διδασκόμενοι από το παράδειγμα της ομολογίας του Αγίου Θεοκλήτου. Γιατί σήμερα που αφήσαμε την πίστη και λάβαμε τη λογική, είναι επιτακτική η ανάγκη του καθήκοντος!».

Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στον μακαριστό προκάτοχό του Θεόκλητο, που τιμούσε τον Άγιο αυτήν την ημέρα των ονομαστηρίων του. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της τοπικής μας Εκκλησίας για το σπουδαίο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό του έργο του μακαριστού και τόνισε ότι άφησε παράδειγμα γενναίου και ομολογητού Επισκόπου, που δεν συμβιβάστηκε με τις φωνές του κόσμου τούτου, αλλά έμεινε πιστός και ανυποχώρητος στην παράδοση της Εκκλησίας μας. Πριν την απόλυση τελέσθηκε ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του κτήτορος του Ναού, κυρού Θεοκλήτου αρχιερέως. 

Το ιερό αναλόγιο διακόνησαν και τις δύο ημέρες ψάλτες από το Σύλλογο Ιεροψαλτών Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου υπό την διεύθυνση του λαμπαδαρίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος κ. Αλεξίου Ζαρζάνη. Στις ιερές ακολουθίες συμπροσευχήθηκαν κληρικοί της Ιεράς Πόλεως και αρκετοί χριστιανοί.

 

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας 

της  Ιεράς  Μητροπόλεως





Χαρδαλιάς: Στο «κόκκινο» ο δήμος Αμφιλοχίας μέχρι 8 Μαρτίου

Την παράταση του καθολικού lockdown στην Αττική για -τουλάχιστον- μια εβδομάδα ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε εξάλλου πως από αύριο, Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, και μέχρι 8 Μαρτίου θα βρίσκονται στο «κόκκινο» ο δήμος Αμφιλοχίας, η Λευκάδα (εκτός από το Μεγανήσι), η Θεσπρωτία, η Σύρος, η Σάμος, η Άρτα, το Διδυμότειχο, ο Δήμος Λοκρών, το Ηράκλειο και η Κορινθία.
Ειδικότερα για τον δήμο Αμφιλοχίας οι ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά επιβεβαίωσαν πληροφορίες που διακινήθηκαν από τις πρωινές ώρες .
Στην περιοχή της Αμφιλοχίας είναι γνωστό πως παρουσιάζεται έξαρση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα. Ο Νικος Χαρδαλιάς τόνισε πως τα ενεργά κρούσματα την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν από τα 15 στα 50.
Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε πως στην κλινική covid του Νοσοκομείου Αγρινίου τις τελευταίες ημέρες οι περισσότερες εισαγωγές ασθενών είναι από την περιοχή της Αμφιλοχίας.">
ADVERTISEMENT

Ακόμα, «κόκκινες» παραμένουν η Κεφαλονιά, η Ηλεία, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, το Ρέθυμνο, η Θάσος, η Αγιά, ο δήμος Πύδνας Κολινδρού, η Ζίτσα, το Ναύπλιο και η Τανάγρα.
Στην Αμφιλοχία για τις επόμενες ημέρες θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.
Η λειτουργία καταστημάτων εξάλλου θα γίνεται με την μέθοδο της παράδοσης click away. Στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία γίνεται με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού.

 

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Δημήτρης Λιγνάδης: Μαζί με 20 κρατούμενους στο θάλαμο των φυλακών Τρίπολης

Σε θάλαμο των φυλακών Τρίπολης με πάνω από 20 κρατούμενους και όχι μόνος του σε κελί θα βρίσκεται ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης, κατηγορούμενος και προσωρινά κρατούμενος για «βιασμό κατά συρροή» ανηλίκων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece η συγκεκριμένη φυλακή της Τρίπολης, η οποία προορίζεται αποκλειστικά για κρατούμενους που κατηγορούνται για αδικήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας, δεν διαθέτει ξεχωριστά κελιά παρά μόνο πέντε θαλάμους.
Συνολικά οι κρατούμενοι ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 112 άτομα που σημαίνει –κάνοντας μια απλή διαίρεση – ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης θα «συμβιώνει» μαζί με ακόμη 22 συγκρατουμένους του. Οι θάλαμοι διαθέτουν κρεβάτια-κουκέτες. Μόνο στην περίπτωση που ο εισαγγελέας της φυλακής κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι για την προστασία της σωματικής του ακεραιότητας μπορεί να διατάξει τη μεταγωγή του σε άλλη φυλακή που διαθέτει κελιά.

Αιτωλοακαρνανία: Κινητοποίηση για τη στήριξη τετράχρονης που μάχεται τη λευχαιμία

Kινητοποίηση είναι σε εξέλιξη για τη στήριξη της οικογένειας τετράχρονης που δίνει μάχη με τη λευχαιμία.
Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Τριχωνίου Η “Αγία Παρασκευή” που αναφέρει:
Η αγαπημένη μας ΗΛΙΑΝΑ, 4 ετών, διαγνώστηκε με λευχαιμία. Βρίσκεται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων ΕΛΠΙΔΑ.
Χρειάζεται οικονομική στήριξη και η θεραπεία θα πάρει για τον πρώτο καιρό τουλάχιστον 6 μήνες.
Η ΗΛΙΑΝΑ είναι κόρη του Νεκτάριου Μόσχου και της Ευφροσύνης Παντούλα. Η ΗΛΙΑΝΑ είναι το πρώτο από τα τρία παιδιά της οικογένειας.
Με την αγάπη σας, ας βοηθήσουμε ο καθένας όσο μπορεί από το υστέρημά του, αυτούς τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πολύ μεγάλη δυσκολία.
-Λογαριασμός στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ:
GR4901107980000079862296468
-Τηλ : 6906023943 (του πατέρα)
https://www.agrinionews.gr/

 

Μέτρα covid-19: Βαρύ πρόστιμο 5.000 ευρώ σε χωριό του Αγρινίου

Συνελήφθη, χθες το πρωί, σε χωριό του Αγρινίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Αγρινίου, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι λειτουργούσε ως ιδιοκτήτης κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εξυπηρετώντας τέσσερις πελάτες. 
Στον άνδρα επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ στους τέσσερις πελάτες επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση.
Φωτογραφία:athensvoice.gr

 

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Το καλύτερο μήνυμα που διάβασες ποτέ!!

Αφιερώστε λίγο χρόνο στη μητέρα σας…
Η γυναίκα μου μού πρότεινε να βγω με άλλη γυναίκα.
‘Γνωρίζεις πολύ καλά πως την αγαπάς’ μου είπε μια μέρα ξαφνιάζοντάς με.
‘Η ζωή είναι πολύ σύντομη, αφιέρωσέ της χρόνο.’
‘Μα εγώ ΕΣΕΝΑ αγαπώ’ της είπα έντονα.
‘Το ξέρω. Εξίσου όμως αγαπάς κι εκείνη.’
Η άλλη γυναίκα, την οποία η γυναίκα μου ήθελε να επισκεφθώ, ήταν η μητέρα μου, χήρα εδώ και χρόνια. Όμως οι απαιτήσεις της δουλειάς και των παιδιών με ανάγκαζαν να την επισκέπτομαι αραιά και που.’
Εκείνο το βράδυ της τηλεφώνησα και την προσκάλεσα έξω σε δείπνο και μετά για κινηματογράφο.
‘Τι συμβαίνει; Είσαι καλά;’ με ρώτησε.
Η μητέρα μου είναι από τους ανθρώπους που εκλαμβάνει ένα νυχτερινό τηλεφώνημα ή μια αναπάντεχη πρόσκληση ως αρχή κακών μαντάτων.

Με αυτό το Μήνυμα-Παγίδα στο Messenger μπορούν να σας κλέψουν τον Κωδικό για το Facebook

Το τελευταίο διάστημα άγνωστοι επιχειρούν να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του Facebook για να εξαπατήσουν τα θύματά τους. Αρχικά αποστέλλουν μηνύματα στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων (Messenger), τα οποία εμπεριέχουν συνδέσμους (links) που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου του λογαριασμού κοινωνικής δικτύωσης (Phishing pages) ή αφορούν σε υποτιθέμενους διαγωνισμούς, με κακόβουλο περιεχόμενο που τους επιτρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση τόσο στους λογαριασμούς που δεν είναι ασφαλισμένοι με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, όσο και σε άλλες εφαρμογές της συσκευής που σχετίζονται με οικονομικές συναλλαγές.

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

«Κυνηγητό» λιμενικών-ερασιτεχνών ψαράδων κοντά στην Πάλαιρο!


Πρωτοφανείς σκηνές, σύμφωνα με διερχόμενους οδηγούς διαδραματίστηκαν το μεσημέρι στην επαρχιακή οδό Μύτικα – Παλαίρου, μεταξύ λιμενικών και ερασιτεχνών αλιέων.
Δυο νεαρά άτομα, στο σημείο όπου υπάρχει beach bar, έριξαν πετονιές για να περάσουν την ώρα τους. Φαίνεται όμως ότι αυτή τους η απόφαση δεν άρεσε σε κάποιο άτομο που διέρχονταν από εκεί, με αποτέλεσμα να ειδοποιηθεί το λιμενικό.
Τζιπ της υπηρεσίας έφτασε στο σημείο (σ.σ. πιθανότατα από Λευκάδα) , με τους λιμενικούς να επιχειρούν να προσεγγίσουν τους ψαράδες που με τη σειρά τους προσπαθούσαν να αποχωρήσουν από το σημείο, για να γλιτώσουν το βαρύ πρόστιμο. Το σκηνικό μετέφερε στο agriniopress διερχόμενος οδηγός , που δεν γνώριζε την τελική έκβαση της… επιχείρησης.
Εξέφρασε δε την απορία του, για την “σπουδή”, που επέδειξε το άτομο που πιθανότατα ενημέρωσε το λιμενικό.

Θλίψη στην Αιτωλοακαρνανία: «Έφυγε» ξαφνικά ο Απόστολος Ευθυμίου

Προδομένος από την καρδιά του άφησε την τελευταία του πνοή πριν από λίγη ώρα ο τ. περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Ευθυμίου.
Ο Απόστολος Ευθυμίου γεννήθηκε στο Νεοχώρι Οινιάδων, ήταν Μηχανολόγος Μηχανικός και ήταν παντρεμένος με τέσσερα παιδιά. Ως αθλητής είχε δύο συμμετοχές στην Εθνική Ελλάδος και στον Παναιτωλικό.
Υπήρξε πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Οινιάδων το 1998, Νομαρχιακός Σύμβουλος με τον Γ. Λύτρα το 2002, Αντιδήμαρχος Οινιάδων το 2007 , Πρόεδρος Εθνικού Σταδίου και περιφερειακός σύμβουλος την περίοδο 2014-19.
Επίσης για 10 χρόνια διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος ΤΟΕΒ Παραχελωίτιδας και για 8 χρόνια Αντιπρόεδρος ΕΑΣ Μεσολογγίου και Ναυπακτίας.
Η βασική του εργασία ήταν η παραγωγή ελιάς καλαμών και εσπεριδοειδών. Τέλος, ήταν ο πρώτος στην ευρύτερη περιοχή που ασχολείται με την βιολογική γεωργία.

Συλλυπητήρια Παναιτωλικού
«Η ΠΑΕ Παναιτωλικός εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατο του Απόστολου Ευθυμίου, παλαίμαχου ποδοσφαιριστή της ομάδας μας τη δεκαετία του ’80 και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του».

KATOUNA NEWS: Αποκτήσαμε νέα βοηθό, μαθαίνει από νωρίς για να αναλάβει καθήκοντα και απορεί με αυτά που βλέπει

 


Κορονοϊός: 27 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία από τα 1.919 – Αναλυτικά η κατανομή

Στα 1.913 τα νέα κρούσματα – 357 οι διασωληνωμένοι, 28 θάνατοι
Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο». Οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 20221 ο ΕΟΔΥ, από τα συνολικά 1.913 κρούσματα κορονοϊού τα 869 -πολύ περισσότερα από τα μισά- εντοπίζονται στην Αττική. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 200 κρούσματα, με αποτέλεσμα η συμπρωτεύουσα να είναι η μοναδική περιφέρεια της Ελλάδας που καταγράφει τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Οριακά κάτω από τα 100 κρούσματα -στα 98- βρίσκεται η Αχαΐα.
Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ για την κατανομή των κρουσμάτων ανά περιφέρεια:



newsit.gr
foto protothema.gr
https://sinidisi.gr/


Αμφιλοχία: Έβγαλε στη λοταρία λαβράκι 6 Κιλών

Στη λοταρία βγήκε λαβράκι 6 κιλών που πιάστηκε σε δίχτυα κοντά στην Αμφιλοχία.


maistros 

 

 

Ψήφισμα προέδρων 57 Κοινοτήτων του δήμου Αγρινίου για το νομοσχέδιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που οδηγεί στην ερήμωση

 

Κάνουν λόγο για κατάρτιση ενός νομοσχεδίου χωρίς ουσιαστικό διάλογο, που οδηγεί στην ερήμωση

Ψήφισμα προέδρων 57 Κοινοτήτων του δήμου Αγρινίου για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το ψήφισμα κατατέθηκε στον δήμαρχο Αγρινίου και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Ουσιαστικά αποτελεί μια διαμαρτυρία των προέδρων, μιας και αφαιρεί αρμοδιότητες από τις Κοινότητες και προωθεί ένα μοντέλο υπερσυγκέντρωσής τους στον δήμο. Ακόμη, προβλέπει την κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης, την υποβάθμιση των τοπικών Συμβουλίων κ.α.
Μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για “πολίτες δυο ταχυτήτων” μέσα από την υλοποίηση του νόμου που θα συμβάλει στην απερήμωση των χωριών.

Βίντεο καταγράφει τον Τούρκο Αϊσάλ και την έγκυο γυναίκα του λίγο πριν «την σπρώξει από γκρεμό»

Ο φερόμενος συζυγοκτόνος εμφανίζεται στο βίντεο που τράβηξε τουρίστας να κρατά από το χέρι την άτυχη γυναίκα, καθώς κατεβαίνουν μαζί τα βράχια – «O άνδρας φερόταν περίεργα»
Η είδηση της σύλληψης ενός 40χρονου Τούρκου που κατηγορείται ότι έσπρωξε την έγκυο σύζυγό του από γκρεμό για να εισπράξει τα χρήματα της ασφάλειας ζωής έκανε τις περασμένες μέρες των γύρο των ΜΜΕ, όχι μόνο της γειτονικής μας χώρας, αλλά και πολλών άλλων του πλανήτη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο-καταπέλτη εις βάρος του Χακάν Αϊσάλ, που συνελήφθη περισσότερο από δυο χρόνια μετά την μοιραία πτώση της γυναίκας του στα Μούγλα της Τουρκίας, ο 40χρονος έσπρωξε την επτά μηνών έγκυο Σεμρά Αϊσάλ, 32 ετών, από γκρεμό ύψους 300 μέτρων με βασικό κίνητρο την απληστία. Ο θάνατος της, όπως και εκείνος του αγέννητου μωρού της, ήταν ακαριαίος.

Κλειστά όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της Αμφιλοχίας λόγω της Covid-19


Λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων covid-19 που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες στη Δημοτική Ενότητα Αμφιλοχίας, του ομώνυμου Δήμου και προκυμμένου να αποφευχθεί η διασποράς στο ευρύτερο πληθυσμό, όπως αναφέρει σε σχετικό έγγραφο του ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας, και για την προστασία της δημόσιας υγείας, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων Β/βάθμιας εκπαίδευσης για 14 μέρες από 22/22021.
Ήδη σε αναστολή ήταν το 3ο Γυμνάσιο και το Λύκειο της Αμφιλοχίας στα οποία είχαν παρουσιαστεί σποραδικά κρούσματα, η αναστολή των οποίων παρατείνεται μέχρι 7?3/2021, όπως και όλων των υπολοίπων.
https://www.agriniotimes.gr/

 

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ: 1ο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΚΥΝΗΓΙ ΠΕΙΡΑΤΙΚΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ

 


1ο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΚΥΝΗΓΙ ΠΕΙΡΑΤΙΚΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ


Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ξηρομέρου και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών σε συνεργασία με την Κιβωτό, Παιδικές Υποθέσεις καλεί όλα τα παιδιά των ΚΔΑΠ και των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Ξηρομέρου να συμμετέχουν στο 1ο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΚΥΝΗΓΙ ΠΕΙΡΑΤΙΚΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ.... από το σπίτι! που αρχίζει στις 28/2 για να μας θυμίσει ότι το Καρναβάλι και φέτος ξεκινά!

Σκοπός του παιχνιδιού είναι  τα παιδιά να αποκτήσουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο θησαυρό του κόσμου…. τη γνώση, να παίξουν, να διασκεδάσουν και να χαρούν τις Αποκριάτικες ημέρες!

  • 1 παππούς πειρατής με αξιοζήλευτες περιπέτειες

  • 1 εγγονός με εξερευνητικές ανησυχίες και δίψα για ταξίδια και μάθηση 

  • 1 χάρτης με κρυπτογραφημένες διαδρομές και κρυμμένα μυστικά 

  • 5 νησιά προς εξερεύνηση που κρύβουν κινδύνους 

  • 30 δοκιμασίες, διασκεδαστικές και πρωτότυπες, για να φτάσουμε στον μεγάλο θησαυρό!

Πλούσια και πρωτότυπη θεματολογία που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον!

Με μεγάλη ευελιξία και χωρίς περιορισμούς στο πότε και πόσο θα παίξουν μέσα στην πλατφόρμα του παιχνιδιού τα παιδιά.


Επιβιβαστείτε έγκαιρα, το ταξίδι του πειρατή μας ξεκινά στις 28 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται την Καθαρά Δευτέρα, στις 15 Μαρτίου!

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: Σε ειδική ηλεκτρονική ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ με χρήση μοναδικών κωδικών εισόδου/ συμμετέχοντα.  (https://treasure-hunt.gr/) 

Για το λόγο αυτό δηλώστε έγκαιρα τη συμμετοχή σας στα παρακάτω τηλέφωνα, 6980475260 (ΚΔΑΠ Αστακού), 6976218784 (ΚΔΑΠ Κανδήλας),  6947938933  (ΚΔΑΠ Φυτειών), 2646041482 (ΚΔΑΠ Παλαιομάνινας)

Παρακαλούμε να ελέγχετε τακτικά το e-mail που δηλώνετε κατά τη συμμετοχή σας γιατί θα σας έρθει επιβεβαίωση καθώς και έγκριση των κωδικών σας μετά από 2-3 ημέρες.




Κορωνοϊός: 2.147 νέα κρούσματα, 30 στην Αιτωλοακαρνανία

«Eκτοξεύτηκε» σε 2.147 ο αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού σήμερα, Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. 30 στην Αιτωλοακαρνανία.
Σε 2.147 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Στην Αιτωλοακαρνανία σημειώθηκε αύξηση των κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ κατένειμε στο Νομό 30 νέα κρούσματα φτάνοντας τα 257 τον Φεβρουάριο.
Το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν στη χώρα 22 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 6.343.
Παράλληλα, σε 357 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Η γεωγραφική κατανομή:

Η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ

 

Βόνιτσα: επεισόδιο ηλικιωμένων προκάλεσε ένας σκύλος-μηνύσεις και συλλήψεις

Στο αστυνομικό τμήμα της Βόνιτσας οδηγήθηκαν δύο ηλικιωμένοι που αλληλομηνύθηκαν χθες.
Ένας 81χρονος υποστήριξε πως τον δάγκωσε ο σκύλος ενός 86χρονου ο οποίος από την πλευρά του υπέβαλλε μήνυση για ψευδή καταμήνυση.
Η υπόθεση απασχόλησε τους αστυνομικούς του τμήματος Ακτίου-Βόνιτσας που μάλλον βρέθηκαν στην… αμήχανη θέση να συλλάβουν τα δύο γεροντάκια και να σχηματίσουν σε βάρος τους τις προβλεπόμενες δικογραφίες.
https://www.agrinionews.gr/

 

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Στα 880 τα νέα κρούσματα – 346 οι διασωληνωμένοι, 24 θάνατοι

Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο». Οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.
Στα 880 τα νέα κρούσματα – 346 οι διασωληνωμένοι, 24 θάνατοι
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 ο ΕΟΔΥ, από τα συνολικά 880 νέα κρούσματα, τα 396 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 85 στη Θεσσαλονίκη και τα 65 στην Αχαΐα.
Δείτε αναλυτικά πώς κατανέμονται τα σημερινά κρούσματα ανά περιφέρεια:




https://sinidisi.gr/

 

Ένα βίντεο αφιέρωμα στον Ποντιακό οικισμό του Αγίου Νικολάου Κατούνας


Αγαπάμε τούτο τον τόπο και τον στηρίζουμε 
πάντα να περισσεύει η αγάπη και όχι το μίσος 
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

KATOUNA NEWS 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ενας σαμαράς, ο Δημήτρης (Τάκης) Ράπτης που πέρασε από την ΚΑΤΟΥΝΑ τις δεκαετίες 50 και 60

Αφήγηση Σπυριδούλα (Γιούλα) Ράπτη -Σελιμά)
Πατέρας μου ήταν ο Δημήτρης (Τάκης) Ράπτης, του Θεοδώρου και της Σπυριδούλας το γένος Λούντζη από την Κωνωπίνα.
Τρίτο παιδί πολύτεκνης οικογένειας, εννέα αδέλφια. (τέσσερα αγόρια και πέντε κορίτσια). Βιοποριζόταν ως αγρότης (καλλιέργεια καπνού, σιτηρών, αμπελιών) και ως σαμαράς. (Οικογενειακή παράδοση).
Στο σπίτι τους φιλοξενούνταν, όσοι ήθελαν να πάνε στα άλλα χωριά, Αετό, Αρχοντοχώρι, γιατί δεν είχε συγκοινωνία και το σπίτι ήταν κοντά στο σταθμό.
Παντρεύτηκε το 1940, με την έναρξη του πολέμου, την Ευθυμία Ζαρκαδούλα από το Αχυρά. Στη διάρκεια του πολέμου, όταν έμαθαν ότι θα κάψουν τα χωριά, έφυγε και πήγε στο Αχυρά, ορεινό χωριό στους πρόποδες των Ακαρνανικών. Η μάνα μου έκρυψε τα προικιά της στη στέρνα που υπήρχε στο σπίτι. Μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στη Μπαμπίνη.
Το 1953 μας πήρε και πήγαμε στη Κατούνα, που ήταν η αδελφή της μάνας μου. Ήταν κωμόπολη και θα δούλευε καλύτερα το σαμαράδικο.

Κορωνοϊός: επαφές και εκκλήσεις του δημάρχου για να μην «κοκκινίσει» η Αμφιλοχία

Η περιοχή της Αμφιλοχίας τραβά την προσοχή των υγειονομικών αρχών καθώς παρουσιάζει έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα.
Μία από τις βασικές εστίες της νόσου είναι το χωριό Σαρδίνια το οποίο απέχει ελάχιστα από την πόλη και από στο οποίο εντοπίζονται τα 9 από τα 23 κρούσματα της Κυριακής.
Σε εγρήγορση είναι οι τοπικές αρχές ενώ σήμερα διεξάγονται νέα τεστ στην Αμφιλοχία.
«Είναι γεγονός ότι ο κορονοϊός χτυπά πλέον και τη δική μας πόρτα. Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, ειδικά στην περιοχή των Σαρδηνίων, μας οδήγησε στην εντατικοποίηση των ελέγχων με τη διεξαγωγή covid test όπως και αυτό που πραγματοποιείται σήμερα από κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Αμφιλοχία», σημειώνει ο δήμαρχος Γιώργος Κατσούλας.

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 στην επαρχία Βονίτσης και Ξηρομέρου

Προτάσεις προς τα Μέλη της Επιτροπής για τον εορτασμό των 

            200 χρόνων από την επανάσταση του ΄21




Ως γνωστόν φέτος η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια απελευθέρωσης από την επανάσταση του 1821. Σε όλους τους Δήμους δημιουργούνται Επιτροπές οι οποίες θα ασχοληθούν με το πνεύμα  του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και την ανάδειξη της κάθε επαρχίας με τα γεγονότα που έλαβαν μέρος εκείνη την περίοδο του 1821-1829 , δηλαδή την περίοδο της Παλιγγενεσίας. Έτσι και στους δυο δήμους της τ. επαρχίας Βονίτσης & Ξηρομέρου δημιουργήθηκαν Επιτροπές στις οποίες έχω την τιμή να είμαι μέλος και στους δύο Δήμους , ήτοι τον Δήμο Ξηρομέρου απ΄ όπου και κατάγομαι , αλλά και στον δήμο Ακτίου Βονίτσης.


Η επαρχία Βονίτσης και Ξηρομέρου στα χρόνια της Παλιγγενεσίας και οι ονομασίες των χωριών με τα παλιά τους ονόματα όπως π.χ  Δραγαμέστο, Ζάβιτσα , Μερδενίκου Μαχαλάς ,Ζαβέρδα, Αη Βασίλης, Δερσοβά, Πέρσεβος, Σκλάβενα , Στεβενά




Αφού ευχαριστήσω τους δημάρχους κ.κ Γιάννη Τριανταφυλλάκη (Ξηρόμερο) και Γιώργο-Θεόδωρο Αποστολάκη (Βόνιτσα), αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους και προέδρους ΝΠ κ.κ Βασίλη Πολύζο (Ξηρόμερο) και Παντελή Αποστολάκη (Βόνιτσα) για την εμπιστοσύνη τους και την επιλογή τους στο πρόσωπό μου να συμμετάσχω στις Επιτροπές και , επιτρέποντος των σημερινών επιδημιολογικών συνθηκών που όλοι μας βιώνουμε ,εκτιμώ ότι στο μέτρο του δυνατού (λόγω του COVID 19) να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης των.

Μπούμιστος: Το βουνό των Κατσαντωναίων και άλλων κλεφτών.

Το επιβλητικό βουνό Μπούμιστος βρίσκεται στο Ξηρόμερο και έχει υψόμετρο 1.576 μ., είναι το δεύτερο ψηλότερο των Ακαρνανικών, με διαφορά μόλις λίγων μέτρων από την Υψηλή Κορυφή (1.589 μ.). Ακολουθούν το Περγαντί (1.423), ο Σέρεκας ή Τσέρεκας (1.171 μ.) , το Καλαβούνι (920 μ.), η Βελούτσα (828 μ.), η Βίτσι (840 μ.) κ.ά.
Τα Ακαρνανικά όρη, που δεσπόζουν στη δυτική πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο τοπόκλιμα επηρεάζοντας το περιβάλλον και ζωογονώντας την ευρύτερη περιοχή. Αυτή ακριβώς η γεωγραφική τους θέση, η ορεογραφία τους, και το μικροκλίμα τους είναι που τους έχουν προσφέρει μια μοναδική βιοποικιλότητα. Το γεωλογικό υπόβαθρο των Ακαρνανικών παρουσιάζει ιδιαίτερο και μεγάλο ενδιαφέρον. ......
Η κεντρική Ακαρνανική οροσειρά αποτελεί συνέχεια των ηπειρωτικών οροσειρών, νοτίως του ευρύτερου τεκτονικού βυθίσματος του Αμβρακικού, που καλύφθηκε από τη θάλασσα περίπου πριν από 10.000 χρόνια και σχημάτισε τον ομώνυμο κόλπο. Δυτικά, πάνω από τις ακτές βρίσκεται ο Σέρεκας, που οριοθετεί τα Ακαρνανικά δυτικά. Ανατολικά οριοθετούνται από το μεγάλο βύθισμα από την Αμφιλοχία, μέχρι το Αιτωλικό (Αμβρακικού κόλπου – Αιτωλικού κόλπου), όπου σχηματίζει τους μοναδικούς υδροβιότοπους των λιμνών της Αμβρακίας (ή Ρίβιο ή Λιμναία) και του Οζερού (ή Γαλίτσα), μέρος της το διατρέχει ο Αχελώος.
Ο Μπούμιστος, το βουνό των Κατσαντωναίων και άλλων κλεφτών, στέκει αγέρωχος στο διάβα των αιώνων και έχει συνδέσει το όνομά του με πάμπολλους θρύλους και διηγήσεις για κλέφτες, λήσταρχους, νεράιδες και ξωτικά. Το επιβλητικό αυτό βουνό, που από την Αιτωλία κλείνει τον ορίζοντα δυτικά, καταφέρνει να σε σαγηνεύσει με την ξεχωριστή άγρια ομορφιά του. Το χειμώνα συχνά είναι ασπρισμένο, την άνοιξη γκριζοπράσινο, το καλοκαίρι λαμπερό, αφού οι πέτρες του αστράφτουν στις πρωινές ηλιαχτίδες.
Τα λιγοστά δέντρα στην ανατολική του πλευρά γίνονται το καλοκαίρι το ημερήσιο σπίτι των κοπαδιών, που τα βράδια ανεβαίνουν να βοσκήσουν στις απόκρημνες πλαγιές του.
Το βράδυ πού και πού αστράφτει καμμιά φωτιά που έχουν ανάψει κάποιοι τσομπάνηδες, όσοι από αυτούς ανεβαίνουν ακόμα να βοσκήσουν τα κοπάδια τους. Παλαιότερα ήταν πάρα πολλοί, που το βράδυ το βουνό απ’ τις φωτιές έμοιαζε μέρος του ουρανού. Σαν αστέρια λαμπίριζαν από μακριά οι φωτούλες τους. Το βράδυ είναι κρύο στο βουνό, μόνο με τη φωτιά και με την κάπα το βγάζεις.
Στους πρόποδές του «κουρνιάζουν» τα χωριά Αετός, Αρχοντοχώρι, Κομπωτή και Παναγούλα, αλλά και πολλά εξωκλήσια. Αν ο Μπούμιστος από την ανατολική του πλευρά είναι γυμνός από βλάστηση, γεμάτος κοφτερά βράχια, πέτρες, και γκρεμνούς -μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι τα δέντρα ανατολικό.
Ένα γέρικο έλατο που «ξέμεινε» από αυτήν την πλευρά οι ντόπιοι το λένε Παλιοέλατο- από τη βόρεια πλευρά είναι γεμάτος βλάστηση, με αριές, βελανιδιές, κέδρους, πουρνάρια και ένα μοναδικό δάσος Κεφαλληνιακής Ελάτης (Abies cephalonica).
Από εδώ τρέχουν και αρκετές πηγές, που κάποτε ύδρευαν το χωριό Κομπωτή και τον οικισμό Στεβενά. Η έκταση του δάσους αυτού υπολογίζεται σε 2.000 στρέμματα περίπου και είναι εξίσου μοναδικό- λόγω  της γεωγραφικής του απομόνωσης- όσο και το αντίστοιχο του Αίνου της Κεφαλλονιάς.
Σύμφωνα με μια τοπική παράδοση, το δάσος της μαύρης ελάτης που βρίσκεται στον Μπούμιστο έγινε από σπόρους που έφερναν κάθε χρόνο από τα Άγραφα οι Κατσαντωναίοι με τα τσαρούχια τους.
Το δάσος αυτό είναι το μοναδικό δάσος ελάτης στα Ακαρνανικά βουνά, που ως επί το πλείστον είναι γυμνά από δάση.
Στον Μπούμιστο επιβιώνουν αρκετά άγρια ζώα, όπως η αλεπού, το κουνάβι, ο ασβός, ο σκαντζόχοιρος, ο λαγός, το αγριογούρουνο κ.ά.
Μέχρι και τη δεκαετία του 1970 υπήρχαν τσακάλια (Canis aureus) και λύκοι (Canis lupus). Επίσης υπάρχουν δύο είδη χελώνας, η Κρασπεδωτή Χελώνα (Testudo marginata) και η Ονυχοχελώνα (Testudo hermanni hermanni), και διάφορα φίδια όπως το κονάκι (Anguis fragilis) και σαύρες. Η ευρύτερη περιοχή των Ακαρνανικών έχει και ένα μοναδικό ορνιθολογικό ενδιαφέρον, γιατί είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον Αμβρακικό, το Δέλτα του Αχελώου και τους υγροτόπους των μεγάλων λιμνών της Αιτωλοακαρνανίας. Εδώ διαβιούν 127 καταγεγραμμένα είδη πουλιών, πολλά από τα οποία εξαιρετικά σπάνια και ιδιαιτέρως απειλούμενα.
Τα Ακαρνανικά όρη αποτελούν τον τελευταίο βιώσιμο θύλακα για το όρνιο (Gyps fulvus) στη Δυτική Ελλάδα και έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες στην ηπειρωτική χώρα.
Ο Μπούμιστος αποτελεί για τα όρνια το σημαντικό χώρο τροφής, κυρίως γιατί στο βουνό, αλλά και στις γύρω περιοχές, διατηρούνται χιλιάδες αιγοπρόβατα και αγελάδες ελευθέρας βοσκής, τα οποία εκτρέφονται με παραδοσιακό τρόπο. Σημαντικότερο όλων είναι ότι τα βράχια των δυτικών πλαγιών του Μπούμστου, πάνω από το χωριό Παναγούλα, χρησιμοποιούνται ως κούρνιες από τα Όρνια.
Το χειμώνα του 2011 καταγράφηκε στον Μπούμιστο ο μέγιστος αριθμός των 25 όρνιων, ενώ συνολικά στο ευρύτερο ορεινό σύμπλεγμα εκτιμάται με ασφάλεια ότι υπάρχουν τουλάχιστο 28 άτομα του είδους.
Φθάνοντας στην κορυφή του Μπούμιστου, μένεις κυριολεκτικά άφωνος από την θέα, τις ολοστρόγγυλες κορυφές, τον βουνίσιο αέρα, τη μοναδική ατμόσφαιρα και το σπάνιας ομορφιάς τοπίο. Το θέαμα από το γιγάντιο βουνό είναι εκπληκτικό.
Σε ένα επιβλητικό πανόραμα, παρελαύνουν τα Ακαρνανικά Όρη, το οροπέδιο Ασσάνι, το περίφημο δάσος της Ελάτης, τα παλιά χωριά Αχυρά, Κομπωτή, Στεβενά και Βούστρι, η κοιλάδα και το ποτάμι της Νύσσας και τέλος ο Αμβρακικός Κόλπος και τα βουνά της νότιας Ηπείρου. Από τις κορυφές του θα αγναντέψουμε το Ιόνιο Πέλαγος, τον Μύτικα, τον Κάλαμο, το Μεγανήσι, τη Λευκάδα, την Κεφαλλονιά, την Ιθάκη και τις Εχινάδες. Το βλέμμα μας θα φτάσει στις μεγάλες λίμνες της Αιτωλίας, στις Λιμνοθάλασσες και στις κορυφές των Παναιτωλικών και των βουνών των Αγράφων.
Γ.Σ.Μ.

 

Άρχισε δενδροφύτευση ο Σύλλογος Η ΖΑΦΙΤΣΑ

Περί ενεργειών της Ιεράς Μητροπόλεως


Εν Ἱερᾷ Πόλει Μεσολογγίου, τῇ  19 Φεβρουαρίου 2021



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

-ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟN-



Κατόπιν των δημοσιευμάτων, σε τοπικές και μη ιστοσελίδες, όπου γίνεται αναφορά για «…παρενόχληση από ιερέα στην Αιτωλοακαρνανία», ή πως «ο άνδρας αυτός παραμένει ενεργός ιερέας στην Αιτωλοακαρνανία», και επειδή επ’ αυτού γίνεται άστοχος σχολιασμός άνευ στοιχείων και ονομάτων, η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ενημερώνει ότι προέβη άμεσα σε συγκεκριμένες ενέργειες ζητώντας α) να γνωστοποιηθούν αρμοδίως όποια στοιχεία υπάρχουν, και β) να επέλθει η σχετική επικοινωνία εκείνων που το επιθυμούν με τους υπευθύνους της Ιεράς Μητροπόλεως.  

Οι ενέργειες αυτές έγιναν άμεσα και κατ’ εντολήν του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, έχοντας ως σκοπό να εξακριβωθεί αν, όσα είδαν το φως της δημοσιότητος, αφορούν Κληρικό της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ώστε στη συνέχεια με ακριβή πλέον στοιχεία οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στην απαραίτητη διαδικασία για την οδό της δικαιοσύνης. 

Μέχρι σήμερα, πέραν των συγκεκριμένων δημοσιευμάτων, καμία άλλη γνωστοποίηση δεν υπήρξε προς την Ιερά Μητρόπολη.


Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας 

της  Ιεράς  Μητροπόλεως


Ζήστε μοναδικές στιγμές σε ένα τόπο γεμάτο εκπλήξεις

ΚΑΤΟΥΝΑ: Έφυγε από κοντά μας o Σταύρος Πατσιρογιάννης 62 ετών

Έφυγε από κοντά μας σήμερα 07/01/2023 ένας ακόμα καλός συγχωριανός μας ο Σταύρος Πατσιρογιάννης σε ηλικία 62 ετών. Για την ημέρα και ώρα της...

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ