Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Η αδιαφορία του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας για την Κατούνα και τα χωριά της Μεδεώνος έχει φτάσει στα άκρα σε όλα τα επίπεδα




Η παιδική χαρά έκλεισε κάνα χρόνο λειτουργίας, το είχαμε τονίσει και τότε πως η κατασκευή της είναι πρόχειρη έτσι για το θεαθήναι, εκλογές ήταν άλλωστε. 
Όσο ήταν η Αθηνά Καρέλου πρόσεχε και λίγο τα χωριά της ενότητας Μεδεώνος έτρεχε κάθε μέρα, έλεγε και αλήθειες. 
Αλλά το διευθυντήριο του Δήμου έλεγε πως είναι τοπικίστρια και ενδιαφέρεται  μόνο για τα χωριά της Μεδεώνος και ζητούσε συνέχεια για αυτά (Κατούνα, Κωνωπίνα, Τρύφου, Κομποτή Αετό Αγιο Νικόλαο και Λουτράκι), λες και οι άλλοι αντιδήμαρχοι δεν κοιτούσαν για τα χωριά τους το καλύτερο. 
Τώρα δυστυχώς όλα αφέθηκαν στην τύχη τους




Ο αυθεντικός Κατουνιώτης

p> 

Θρίλερ με την εξαφάνιση της 19χρονης – Το τελευταίο στίγμα του κινητού της και οι νέες μαρτυρίες


Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη της 19χρονης που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από το Κορωπί, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει κανένα σημάδι ζωής και οι έρευνες παραμένουν άκαρπες. Η Άρτεμις Βασίλη 19 ετών, είχε πει στους δικούς της ότι θα πήγαινε στο Jumbo Παιανίας για να κάνει αίτηση προκειμένου να εργαστεί εκεί. Ήταν το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου, όταν έφυγε από το σπίτι της στο Κορωπί. Κάμερα ασφαλείας στην οδό Αττικής στην ίδια περιοχή, την κατέγραψε στις 14:36. Η απόσταση από το σπίτι της είναι περίπου 500 μέτρα. Συγγενικό της πρόσωπο την είδε να περιμένει σε στάση λεωφορείου. Φορούσε μαύρο κάπρι παντελόνι, λευκό πουκάμισο με γαλάζιες ρίγες και λευκά αθλητικά παπούτσια, ενώ κρατούσε μια μαύρη τσάντα πλάτης. Η Άρτεμις έχει ύψος 1.62 και καστανά μακριά μαλλιά.

Ό Σωκράτης Μπεκιράκης απο την Κωνωπίνα μετά από 12 χρόνια σκληρής δουλειάς με πολλές θυσίες πήρε το 3 κορεάτικο DAN και συνεχίζει

 




Τα συγχαρητήριά μας Σωκράτη

Χειμερινή ώρα από την Κυριακή – Ποιες αλλαγές προβλέπονται στο μέλλον


Μία ώρα πίσω πρέπει να ρυθμιστούν τα ρολόγια από την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στις 04.00 τα ξημερώματα, λόγω της αλλαγής από τη θερινή στη χειμερινή ώρα. Έτσι, στις 04.00 οι δείκτες θα πρέπει να δείξουν 03.00.
Οι αλλαγές ώρας θα τερματιστούν το 2021 μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι χώρες της ΕΕ που θα αποφασίσουν να διατηρήσουν τη θερινή τους ώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους αλλαγή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021.
Αυτές οι οποίες προτιμούν να διατηρήσουν τη χειμερινή τους ώρα μπορούν να προσαρμόσουν οριστικά τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από τα μέλη του ΕΚ με 410 ψήφους υπέρ, έναντι 192 κατά και 51 αποχών.

in.gr

 

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Κατούνα 1943: Μια συγκινητική ιστορία στα χρόνια της Κατοχής

Η συγκινητική ιστορία που ακολουθεί διαδραματίστηκε στα χρόνια της Κατοχής, στην Κατούνα Ξηρομέρου. Βρισκόμαστε στα μαύρα χρόνια της Κατοχής. Τον Οκτώβριο του 1943, έφθασε στην Κατούνα, μια περίεργη οικογένεια, προερχόμενη από την Αθήνα. Με το τρένο έφθασαν μέχρι το Αγρίνιο και από εκεί με σούστα στην Κατούνα(σημαντικό χωριό ΒΔ του Αγρινίου).

Επρόκειτο για οικογένεια Εβραίων, αποτελουμένη από τον μεγαλέμπορο και πολύγλωσσο Αλβέρτο Κούλια, τη μητέρα του και την αδελφή του.
Ο Αλβέρτος είχε γνωρίσει στην Αθήνα, τον επ’ αδελφή γαμβρόν του Στάθη, Νίκο Γεωργακόπουλο. Φθά­νοντας στο Αγρίνιο ο Αλβέρτος και περιφερόμενος στην κεντρική Πλα­τεία, για να βρει κάποιο μέσο να καταφύγει στα βουνά της σωτηρίας του, για καλή του τύχη, συνάντησε το φίλο του Νίκο Γεωργακόπουλο. Ο Νίκος ήταν απόλυτα ενήμερος με το έγκλημα των Γερ­μανών εις βάρος των Ισραηλιτών, για αυτό και η διάθεσίς του να μας φανεί χρήσιμος ήταν περισσότερο από φιλική.

«Εχετε υπομονή 4-5 μέρες διότι η κατάστασις στα Βουνά με τους Γερμανούς και τους Αντάρτες, είναι πολύ άσχημη, εγώ θα παρακο­λουθώ, θα βλέπω και ανάλογα θα αποφασίσουμε, μου φαίνεται ότι η καλύτερη λύσις θα είναι να σας στείλω στους κουνιάδους μου».
Πράγ­ματι μετά 5-6 ημέρες, λέγει: “απεφάσισα να σας στείλω στο χωριό”. Μας νοικιάζει μια σούστα, μας δίδει και μια θερμή συστατική επιστολή, απευθυνομένη στους κουνιάδους του και σουρούπωμα φθάνουμε στην Κατούνα. 
Οι κουνιάδοι, το γένος Χρή­στου Σαμαντά, μας υπεδέχθησαν θερμότατα, μας φιλοξένησαν λίγες ημέρες στο σπίτι τους, μας υπέδειξαν και ενοικιάσαμε σπίτι και υπήρξαν οι φρουροί μας, όχι μόνον αυτοί αλλά και ολόκληρο το χωριό, κατά την δεκαεπτάμηναν παραμονή μας, στην ωραία μας Κατούνα.
Ο Στάθης προμήθευσε στον Αλ­βέρτο ένα γαϊδουράκι και ο Αλβέρτος, με το εμπορικό του δαιμόνιο, προσαρμόστησε αμέσως στη νέα κατάσταση, κάνοντας τον πλανόδιο έμπορο φρούτων και λαχανικών και προφανώς και των αρκετών εμπο­ρευμάτων (υφασμάτων), που κατόρ­θωσε να πάρει μαζί του φεύγοντας από την Αθήνα.

Η φωτογραφία είναι ένα ντοκουμέντο από τη γερμανική κατοχή. Γερμανοί αξιωματικοί τον Αύγουστο του 1944 στο Λουτράκι Κατούνας. Στο κέντρο, τρίτος από αριστερά, o Σχης Γκέτσνερ διοικητής του 734 συντάγματος κυνηγών (Jäger Regiment).
Η φωτογραφία προέρχεται απο την εξαίρετη σελίδα: Alexios Katefidis ‎Αιτωλία και Ακαρνανία στο πέρασμα του χρόνου, Aetolia Acarnania tempus.
Οταν πιάσανε οι Γερμανοί το Στάθη, όπως ήταν επόμενο, οΑλβέρτος ανησύχησε πολύ για το φίλο και ευεργέτη του. Αλλά και ο Αλβέρτος, ο μικρέμπορος «με το γαϊδουράκι», δεν ήταν ο οποιοσδήποτε, αφού όπως απεδείχθη είχε μεγάλες διασυνδέσεις.
Ευρι­σκόμενος ο Αλβέρτος προπολεμικά στη Γερμανία, εντάχθηκε σε κάποια τεκτονική Στοά. Εφρόντισε, λοιπόν, να μάθει το όνομα του Γερμανού αξιωματικού, από τον οποίον εξηρτάτο η τύχη του Στάθη και διεπίστωσε ότι ήταν επίσης τέκτονας.
Πληροφορηθείς το όνομα του Γερμανού, με κίνδυνο της ζωής του, ήλθε στο Αγρίνιο και παρουσιάστηκε στο Γερμανό αξιωματικό, ο οποίος μόλις τον είδε κυριολεκτικά τα έχασε, αφού τον θυμήθηκε ως μέλος της Στοάς στην οποία ανήκε και αυτός.
Ο Αλβέρτος του εξήγησε το σκοπό της επίσκεψής του και αξίωσε από τον Γερμανό να ελευθερώσει τον Στάθη. Ο αξιωματικός, αφού σκέφθηκε για λίγο, έδωσε εντολή τακτοποίησης των χαρτιών για ελευθέρωση του Στάθη. Αυτονόητο και ο Αλβέρτος επέστρεψε ελεύθερος στην Κατούνα.
Η ιδιότητα του τέκτονος εμέτρησε στον Γερμανό αξιωματικό, περισσότερο από την ιδιότητα του μέλους του Ναζιστικού Κόμματος και των όρκων πίστεως προς τον Χίτλερ.
Πάντως το διάβημα του Αλβέρτου, άκρως επικίνδυνο για τον ίδιο, υπήρξε συγκινητικό. ‘Εχουμε ακούσει για παρεμβάσεις Ελλήνων, προκειμένου να σώσουν Εβραίους, αλλά παρέμβαση Εβραίου προς Γερμανούς για να σώσει ‘Ελληνα, πρώτη φορά το μάθαινα.
Ένα μικρό μόνο δείγμα της αδελφοσύνης που πρεσβεύει ο τεκτονισμός και του ισχυρού δεσμού μεταξύ των μελών του.
(Πηγή: Περιοδικό «Ρίζα Αγρινίου»)
http://tektonesagriniou.blogspot.gr/

Το «ευχαριστώ» του Τριανταφυλλάκη στο Φαρμάκη για τα σφαγεία


Αίτημα για ένταξη του έργου ολοκλήρωσης των σφαγείων Αστακού στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχει υποβάλλει ο Δήμος Ξηρομέρου.
Πρόκειται για να ένα κρίσιμο έργο προκειμένου να λειτουργήσουν τα σφαγεία του Αστακού, που έχουν κατασκευαστεί από το 2015, ωστόσο παραμένουν ανενεργά, αφού δεν έχει δοθεί λύση στο ζήτημα της επεξεργασίας και διάθεσης των υγρών αποβλήτων τους.
Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου πάντως έσπευσε μέσω των social media να ευχαριστήσει τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη για την ανταπόκρισή του.
«Ένα έργο που είχε βαλτώσει για πολλά χρόνια, ήταν απαίτηση του κτηνοτροφικού κλάδου της περιοχής μας και αφορά τα σφαγεία Αστακού» ανέφερε ο Γ. Τριανταφυλλάκης προσθέτοντας : «θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, που ανταποκρίθηκε και σε αυτό το αίτημα του Δήμου Ξηρομέρου,τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας».

Εφημερίδα Συνείδηση

Ο Μεγάλος Περίπατος γέμισε με χασίς στην Αθήνα


Μία απίθανη ιστορία έστησε στον Δήμο Αθηναίων και τον Κώστα Μπακογιάννη ο «Κόμβος Ακτιβιστών για μια Φιλελεύθερη Κοινωνία».
Τι έκανε; Πήγε στα κρυφά κι έβαλε σπόρους κάνναβης στις ζαρντινιέρες καθ' όλο το μήκος της Πανεπιστημίου. Κι έτσι, αναπτύχθηκαν, ομορφότατα (αν και μικρά ακόμα) χασισόδεντρα. Το καλύτερο είναι που τα πότιζαν όλο αυτό τον καιρό οι υπάλληλοι του Δήμου.
Οι ακτιβιστές εκφράζουν μεταξύ άλλων τις ευχαριστίες τους και στον Αντιδήμαρχο Ευγένιο Κολλάτο, που αγκάλιασε την πρωτοβουλία τους και κάθε βράδυ πότιζε τις καναβουριές.
«Επιπλέον με αυτή μας της κίνηση υπερασπιστήκαμε την ελεύθερη βούληση του ανθρώπου και το δικαίωμα στην ελεύθερη καλλιέργεια της κάνναβης είτε για ψυχαγωγικούς είτε και για ιατρικούς λόγους, όπως είδαμε να συμβαίνει πρόσφατα στον Καναδά» λέει ο Κόμβος Ακτιβιστών για μια Φιλελεύθερη Κοινωνία.

https://www.efsyn.gr/

Αγρίνιο: Έκκληση για ένα παιδί με επιθετική μορφή ασθένειας


Έκκληση για βοήθεια απευθύνει η διευθύντρια του 17ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου για το παιδί ενός συναδέλφου της που διαγνώστηκε με σπάνια και επιθετική μορφή καρκίνου. «Το παιδί έχει υποβληθεί ήδη σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία και έχει προγραμματιστεί να χειρουργηθεί σύντομα», αναφέρει η διευθύντρια του σχολείου.
Ολόκληρο το σημείωμα της κ. Κωνσταντίνας Τασούλη που κυκλοφορεί σήμερα στα social media μπορείτε να το δείτε στην παρακάτω φωτογραφία, όπως αυτή αναρτήθηκε:

«Agrinio 365» Media group | AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr

Κορωνοϊός: Δύο νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία. 841 σε όλη την Ελλάδα


Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας είναι πάνω από 800. Το απόγευμα της Παρασκευής (23.10.2020), ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 841 νέα κρούσματα και δέκα νεκρούς, ενώ 89 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Σύμφωνα με τον κ Μαγιορκίνη, από τα 841, τα 290 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 197 στη Θεσσαλονίκη και τα 35 στις Σέρρες. Σαφή επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας με Καστοριά και Κοζάνη και παρόμοια αύξηση παρουσιάζουν Ιωάννινα, Λάρισα και Σέρρες.
Τα κρούσματα στην Αττική την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 40%, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ στις, 23/10/2020, δηλώθηκαν 841 επιπλέον κρούσματα. Από τα 798 εγχώρια κρούσματα, τα 76 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:

Μοναστηράκι Αιτωλοακαρνανίας Το παραμυθένιο χωριό στα Ακαρνανικά (n.p.production)

Το Μοναστηράκι ανήκει στο Δήμο Ακτίου Βόνιτσας και βρίσκεται στη βορειοδυτική άκρη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, στην πρώην επαρχία Ξηρομέρου, 10 χιλιόμετρα από τον Αμβρακικό κόλπο, σε υψόμετρο 340 μέτρα στα Ακαρνανικά όρη και έχει 1.314 κατοίκους (Απογραφή 2011). 
Βρίσκεται 380 χιλιόμετρα από την Αθήνα και απέχει 10 χιλιόμετρα από τη Βόνιτσα. Ένα παραδεισένιο χωριό σε περιμένει για να απολαύσεις τη φύση και την ηρεμία της. Μπορεί να έχει το ίδιο όνομα με μία από τις κεντρικές περιοχές της Αττικής, ωστόσο η ομορφιά του είναι απαράμιλλη. 
Το τοπίο θυμίζει πίνακα ζωγραφικής, «βουτηγμένο» στα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά. Πηγαίνοντας στην κεντρική πλατεία κι ανεβαίνοντας το γεφυράκι θα δεις τον ποταμό Κεφαλόβρυσο που διασχίζει το χωριό. Χάρη σε αυτόν 4 νεροτριβές λειτουργούν μέχρι σήμερα. Ο συγκεκριμένος ποταμός όμως προκαλεί ένα θαύμα της φύσης που δεν είναι άλλο από τον καταρράκτη του Σεπετού ύψους 80 μέτρων!
          

 

Ηλικιωμένος έπεσε στη θάλασσα στην Αμφιλοχία- Τον έσωσαν μαθητές και περαστικοί


Ηλικιωμένος που έκανε βόλτα στην παραλία της Αμφιλοχίας στην περιοχή του λιμανιού για άγνωστη αιτία έπεσε στην θάλασσα.
Μαθητές που βρίσκονταν κοντά στο σημείο κάλεσαν σε βοήθεια όπου άμεσα έσπευσαν δύο πολίτες και ανέσυραν τον ηλικιωμένο που στη συνέχεια παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έχοντας τις αισθήσεις του.
Πηγή: e-maistros.gr

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Κορονοϊός: 882 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα -Δύο στην Αιτωλοακαρνανία


Ο κορονοϊός θερίζει στην Ελλάδα καθώς σήμερα είχαμε νέο ιστορικό ρεκόρ τόσο στα ημερήσια κρούσματα όσο και στους νεκρούς. Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 882 νέα κρούσματα. Δύο απο τακρούσματα κατανέμονται στην Αιτωλοακαρνανία.
Εξάλλου 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο. Επίσης 90 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Σήμερα ανακοινώνουμε 882 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 99 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 28216, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.
3728 (13.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11032 (39.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
90 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 32 (35.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 15 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 549 θανάτους συνολικά στη χώρα. 205 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Δείτε εδώ την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την πορεία του κορονοϊού.
Αναλυτικά ο “χάρτης” της διασποράς
52 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 4 εισαγόμενα κρούσματα- 290 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 33 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 188 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 15 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 19 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άνδρου

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου-

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 10 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

– 23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς , εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 40 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνία, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

– – 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας. Εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 65 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 26 προέρχονται από τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

43 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Διασπορά δείχνουν τα 12 χθεσινά κρούσματα της Αιτωλοακαρνανίας- Δύο στον Βάλτο


Σόκαρε ο αριθμός των 865 κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ με τα 12 να κατανέμονται στην Αιτωλοακαρνανία.
Η κυβέρνηση μάλιστα φέρεται αποφασισμένη να ανακοινώσει σήμερα νέα -αυστηρότερα- μέτρα με σκοπό την αποτροπή της περεταίρω εξάπλωσης της πανδημίας.
Αναφορικά με τα 12 κρούσματα της Τετάρτης στην Αιτωλοακαρνανία, που αποτέλεσαν αριθμό ρεκόρ για το νομό, οι νεώτερες πληροφορίες του agrinionews.gr δείχνουν στοιχεία διασποράς.
Και αυτό γιατί τα επτά αφορούν την πόλη του Αγρινίου, ένα την Μακρυνεία (έγινε γνωστό χθες πως πρόκειται για μαθητή του Γυμνασίου Γαβαλούς) , ένα χωριό της ενότητας Θεστιών του δήμου Αγρινίου, ένα την περιοχή της Βόνιτσας και δύο εντοπίστηκαν σε ζευγάρι από χωριό του Βάλτου του δήμου Αμφιλοχίας.
https://www.agrinionews.gr/

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΣΤΑΚΙΩΤΩΝ ΕΚΛΟΓΕΣ 2020


Διεξηχθη χθες Κυριακη 18/10/2020 η εκλογικη διαδικασια για την αναδειξη του νεου Δ.Σ. του Συλλογου Απανταχου Αστακιωτων(Σ.Α.Α).
Οι συνθηκες που επικρατουν στην Χωρα μας με την επιδημια του COV και οι οποιες επηρεάζουν ολη την οικονομικη παραλληλα δε την προσωπικη ζωη του καθενος μας . κρυβοντας μια επιφυλαξη για τον φοβο την μεταδοτικοτητας του COV ηταν αναποφευκτο να επηρεάσουν και ενα μεγαλο αριθμο των μελων του Συλλογου μας να έρθουν να ψηφίσουν. ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΘΙ ,ΟΥΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΣΗΛΘΑΝ

Που εντοπίζονται τα τέσσερα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ στην Αιτωλοακαρνανία


Νέα μέτρα εξετάζουν για κάποιες περιοχές της χώρας η Κυβέρνηση και οι επιστήμονες μετά την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού (667) που σημειώθηκε χθες.
Η Αιτωλοακαρνανία δεν συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο» ωστόσο δεν απουσίασε και χθες από τον χάρτη κατανομής των κρουσμάτων καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τέσσερα νέα στο Νομό.
Σύμφωνα με τις νεώτερες πληροφορίες, ένα από τα κρούσματα εντοπίζεται σε χωριό των Οινιάδων και τρία στην περιοχή του Αγρινίου. Τα δυο από αυτά ωστόσο είναι σε χωριό κοντινό στην πόλη όπου τις περασμένες ημέρες καταγράφηκε ένα ακόμη. Πρόκειται για συρροή δηλαδή.
https://www.agrinionews.gr/

12 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Αιτωλοακαρνανία. 865 στην Ελλάδα


Σήμερα 21/10/2020, δηλώθηκαν 865 επιπλέον κρούσματα και διενεργήθηκαν 24.000 τεστ – αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας διαμορφώνοντας τον σημερινό δείκτη θετικότητας στη χώρα στο 3,6%
Επίσης, η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 37 έτη (στη Θεσσαλονίκη η διάμεση ηλικία είναι ακόμα χαμηλότερη, στα 28 έτη). Από τα 810 εγχώρια κρούσματα, τα 82 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:
– 44 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 11 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 331 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων τα 38 συνδέονται με γνωστές συρροές

Ισχυρός σεισμός 5,2R ανοιχτά της Κεφαλονιάς-Αισθητός στην Αιτωλοακαρνανία


Σεισμική δόνηση εντάσεως 5.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 22/10/2020 02:00:16 στην τοποθεσία 96,5χλμ Νοτιο-δυτικά από Κεφαλονιά – Αργοστόλι και με εστιακό βάθος 10.0 χιλιόμετρα.
Πηγή:earthquakes.gr
Φώτο:iefimerida.gr

Αναβλήθηκε το τοπικό Συμβούλιο στην Κατούνα λόγω μη συμμετοχής


Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Κατούνας όπως ενημερωθήκαμε  λόγω μη συμμετοχής και δεν έχει καθοριστεί πότε θα συνεδριάσει. 
Η συνεδρίαση είχε προγραμματισθεί την Τρίτη στις 12:30 το μεσημέρι με θέμα σύνταξη τεχνικού προγράμματος 2021. 
Τα παράπονα που ακούστηκαν ήταν η μέρα και η ώρα που προσκλήθηκαν για την Συνεδρίαση. 
Ήταν καθημερινή και μεσημέρι. 
Επίσης ο κ. Βλάχας που φαίνεται πως θα είναι το νέο μέλος του Δ.Σ. είναι στην Αθήνα και δεν θα είναι εύκολο. Ελπίζουμε να μπορεί να έρχεται και να συνεδριάζει το τοπικό Συμβούλιο διότι τα προβλήματα του χωριού αυξάνονται. 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΒΟΝΙΤΣΑΣ: Απόσυρση υποψηφιοτήτων-Καμία συμμετοχή μελών του Συλλόγου μας στις «ηλεκτρονικές εκλογές» της 7ης Νοεμβρίου


 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ                                         Βόνιτσα,21/10/20

ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ                                                   Αρ. Πρωτ. 31

 ΒΟΝΙΤΣΑΣ

Τηλ.Επικ/νιας:2643061211-6988068439                      

Πληροφορίες: Mυλωνίδης Ευθύμιος                            

Email: syllogosd.nvonitsas@yahoo.gr                        

                                                                                                      


ΘΕΜΑ: Απόσυρση υποψηφιοτήτων-Καμία συμμετοχή μελών του Συλλόγου μας στις «ηλεκτρονικές εκλογές» της 7ης Νοεμβρίου


Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας στηρίζει την από 05/10/2020 Απόφαση της ΔΟΕ, έπειτα και από την έκδοση της Υ.Α. (Φ.350/52/139940)  με την οποία η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., αμετακίνητη στην αντιδημοκρατική της μεθόδευση για επιβολή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογές ανάδειξης αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, όρισε ως ημέρα πραγματοποίησής τους το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020, χωρίς κανέναν διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, και δηλώνει ομόφωνα τα ακόλουθα:

  • Ενώνουμε τις φωνές μας με όλο τον κλάδο και καλούμε, για μια ακόμη φορά την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.  να εισακούσει την πρόταση της Δ.Ο.Ε. για διενέργεια των εκλογών ανάδειξης των αιρετών όταν θα υπάρξουν οι ευμενείς υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργεια των εκλογών ασφαλή, με τη δια ζώσης παρουσία των συναδέλφων και όχι με ηλεκτρονικό τρόπο, σε εργάσιμη ημέρα χωρίς άδεια και με παράταση, μέχρι τότε, της θητείας των νυν αιρετών.

  • Καλούμε όλα τα μέλη μας για τη συντεταγμένη απόσυρση όλων των ψηφοδελτίων από τις εκλογές για ανάδειξη αιρετών του Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και την κατάθεση των αιτήσεων απόσυρσης συνολικά στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης  Αιτωλοακαρνανίας.

  • Αποφασίζουμε επίσης να μην ορίσουμε εκπροσώπους στις εφορευτικές επιτροπές.

  • Καλούμε τους συναδέλφους να μην αποδεχτούν τον ορισμό τους ως μέλη εφορευτικών επιτροπών και τους διαβεβαιώνουμε πως θα παρέχουμε συνδικαλιστική κάλυψη σε περίπτωση που δεχτούν πιέσεις από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης  Αιτωλοακαρνανίας για συμμετοχή στη διαδικασία. 

  • Καλούμε όλους τους συναδέλφους, σε περίπτωση πραγματοποίησης των εκλογών,να απέχουν από την ηλεκτρονική ψηφοφορία, ώστε ο κλάδος με τη συλλογική στάση του να  μη νομιμοποιήσει τη διαδικασία.


Σ’ αυτές τις ιστορικές για τον κλάδο στιγμές, απέναντι στην  επίθεση της κυβέρνησης  στο εκπαιδευτικό και συνδικαλιστικό κίνημα που ξεκινάει από τον θεσμό του αιρετού, ο οποίος αποτελεί κατάκτηση του κλάδου και  στοχεύει τις συλλογικές διαδικασίες  και τη λειτουργία των σωματείων, στην αδιαλλαξία και στην άρνησή της για διάλογο, απαντάμε ΕΝΩΤΙΚΑ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ προασπίζοντας τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις συλλογικές διαδικασίες. Δεν θα συναινέσουμε στον ευτελισμό του θεσμού του αιρετού και τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων χωρίς καμία παρέμβαση του κινήματος και έκφραση των διεκδικήσεων των εργαζομένων.










Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Η δολοφονία του Μήτσου Βλάχου και η δίκη των καπνοπαραγωγών στο Αγρίνιο.....το 1962

 Απο το αρχείο μας 

Αρχές του 1962..
Οι αγρότες της περιοχής μας νοιώθοντας την εκμετάλλευση που γινόταν εις βάρος τους από τους καπνέμπορους και καπνοβιομηχάνους, οργάνωσαν κινητοποιήσεις και κατέβηκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Η μάχη των καπνοπαραγωγών της περιοχής μας έγινε στις 8 Σεπτέμβρη του 1962 σε δύο σημεία-κλειδιά της εθνικής οδού Αγρινίου-Αμφιλοχίας. Στην Σφήνα και στο Σαμάρι.
Η μάχη αυτή βάφτηκε με το αίμα του καπνοπαραγωγού Δημήτρη Βλάχου από την Λεπενού.
...και στις καπναποθήκες των καπνοπαραγωγών Τριχωνίδας, Βάλτου και Ξηρομέρου η παραγωγή των καπνών της σοδειάς του 1961 παραμένει αδιάθετη.
Η Κυβέρνηση Καραμανλή μετά από πίεση και διαμαρτυρίες των καπνοπαραγωγών, αναγκάζεται να δώσει εντολή προς τους καπνοβιομηχάνους να αγοράσουν τα καπνά της σοδειάς του 1961 από την 1η Απριλίου του 1962, κατά ποσοστό 20% μηνιαία, ώστε μέχρι στις 31 Αυγούστου του 1962 να έχει πουληθεί μέχρι και το τελευταίο κιλό σοδειάς 1962, και χρηματοδοτεί γι' αυτό τους καπνοβιομηχάνους.

Η ντουλάπα έφταιγε, ο μαραγκός ή το τραίνο;

Μια γυναίκα έμενε μόνη της σχεδόν όλο τον χρόνο γιατί ο άντρας της ήταν "ναυτικός".
Tο σπίτι ήταν κοντά σε έναν σταθμό του ηλεκτρικού και όποτε περνούσε το τρένο, έπεφτε η ντουλάπα που ήταν στην κρεβατοκάμαρα. 
Καλεί, λοιπόν, μια μέρα η γυναίκα έναν μαραγκό: «Ξέρετε», του λέει, «όποτε περνάει το τρένο, η ντουλάπα πέφτει...». Πριν προλάβει να ολοκληρώσει τη φράση της η γυναίκα, περνάει το τρένο και πέφτει η ντουλάπα.
O μαραγκός δείχνει να ξέρει τη λύση στο πρόβλημα: «Aφήστε το σε μένα, θα τη στηρίξω στον τοίχο και μετά δεν θα πέφτει με τίποτα!». Aφού τη στηρίζει και τελειώνει τη δουλειά, περνάει το τρένο και πέφτει πάλι κάτω η ντουλάπα. O μαραγκός αρχίζει και τα χάνει: «Δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει, αλλά αυτήν τη φορά θα καρφώσω την ντουλάπα στον τοίχο με ατσαλόπροκες για να μην πέφτει με τίποτα!». Aφού την καρφώνει, λοιπόν, λέει: «Για να δούμε τώρα που θα περάσει το τρένο, θα πέσει πάλι;». Περνάει το τρένο όμως και η ντουλάπα ξαναπέφτει.
O μαραγκός έχει πάθει σοκ: «Aν δεν τρελαθώ σήμερα, δεν θα τρελαθώ ποτέ!!». «Kαι τι θα κάνουμε τώρα; 
Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», λέει η γυναίκα, «κάνε μια τελευταία προσπάθεια», και του λέει 
«μπες μέσα στην ντουλάπα να δεις από μέσα τι πάει στραβά και πέφτει».
Mπαίνει μέσα στην ντουλάπα κλείνει τις πόρτες και εκείνη τη στιγμή μπαίνει ο άντρας της γυναίκας μέσα, ο οποίος γύρισε από ταξίδι. Bλέπει τα πράγματα του μαραγκού και αρχίζει να φωνάζει: «Aτιμη, θα σε σκοτώσω! Πού τον έχεις κρύψει τον εραστή σου; Στην ντουλάπα;».
Πριν προλάβει εκείνη να αποκριθεί, πάει, ανοίγει την ντουλάπα και βλέπει μέσα τον μαραγκό... «Pε αλήτη», του φωνάζει, «τι κάνεις εδώ μέσα;» «Pε φίλε», απαντά ο μαραγκός, «άμα σου πω ότι περιμένω να περάσει το τρένο, θα με πιστέψεις;».

Σοκ: 667 νέα κρούσματα στη χώρα -250 στην Αττική, 125 στη Θεσσαλονίκη, 8 νεκροί, 87 διασωληνωμένοι


Σοκαριστικά είναι τα νέα ευρήματα κορωνοϊού στη χώρα, καθώς ανακοινώθηκαν 667 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.
Οπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, 250 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, 125 στη Θεσσαλονίκη και 30 στη Βοιωτία. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 8 νέοι θάνατοι, ενώ 87 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.
Αυξάνονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα
Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στο αρνητικό ρεκόρ νέων διαγνώσεων, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αφού κατεγράφησαν 667 νέα κρούσματα, από τα οποία 88 σχετίζονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.
Όπως σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, 250 διαγνώσεις του κορωνοϊού εντοπίστηκαν στην Αττική, 125 στη Θεσσαλονίκη και 30 στη Βοιωτία. Επιπλέον, 8 ακόμη συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, ενώ 87 είναι διασωληνωμένοι ασθενείς Covid.
7-8 νεκροί ανά ημέρα λόγω κορωνοϊού

Το Oruc Reis βρίσκεται πλέον κυριολεκτικά μια «ανάσα» από το Καστελόριζο

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις από την Τουρκία, αφού οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το Oruc Reis να έχει «σπάσει» το όριο των 12 ναυτικών μιλίων και να βρίσκεται πλέον κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο.Από ελληνικής πλευράς, το πλοίο και τα συνοδευτικά του παρακολουθούνται στενά τόσο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με δυνάμεις που έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία ώστε να παρέμβουν αν τους ζητηθεί, όσο και από τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Άμυνας που βρίσκεται σε 24ωρο διαρκή συναγερμό τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με το hellasjournal.com, συνοδευόμενο πάντα από πολεμικά πλοία της Τουρκίας και παρακολουθούμενο στενά από τις ελληνικές δυνάμεις και τον θάλαμο των επιχειρήσεων, αναμένεται έως τις 12 το μεσημέρι να έχει φτάσει σ
τα 8 μίλια, πριν φτάσει στο άκρο της παράγωνης Navtex και στρίψει με πορεία νοτιοδυτικά για να ξανακάνει την ίδια πορεία που λογικά κάποια στιγμή θα τον φέρει ως την λήξη της ισχύος της Navtex στο όριο των 6,5 μιλίων που έχει προκαθορίσει.
https://e-maistros.gr/

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙ' ΑΡΜΕΓΜΑ Η ΩΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΡΜΕΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΟ ΘΥΡΡΕΙΟ

Ο Γιώργος από το Θύρρειο (Αη Βασίλη) Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας αναγκάστηκε και αυτός όπως πολλοί κτηνοτρόφοι μας, να προσαρμοστούν στο πνεύμα της εποχής με σύγχρονα αρμεκτήρια όπου το άρμεγμα είναι πολύ ξεκούραστο μιας και αρμέγει τα πρόβατα του, από το τέλος Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Μάρτη 3 φορές την ημέρα και μέχρι τέλος Μαΐου 2 φορές. 
Την εγκατάσταση την έχει δυόμιση χρόνια στην περιοχή που λέγεται Ελληνικά και έχει περίπου 300 πρόβατα. 
Ο Γιώργος από τότε που τέλειωσε το σχολείο ασχολείται με τα πρόβατα και ξέρει τι πάει να πει άρμεγμα με το χέρι, ενώ τώρα το άρμεγμα μπορεί να το κάνει μέχρι και η γυναίκα, η τα παιδιά του ακόμα. Όσοι βάλανε αρμεκτικό όπως μας λέει έχουν ξεκουραστεί πάρα πολύ. Το κόστος του αρμεκτηρίου είναι μεγάλο, ενώ το γάλα έχει την ίδια τιμή εδώ και πολλά χρόνια, ενώ οι Ζωοτροφές τρεις φορές πάνω.
Τουλάχιστον όπως λέει ο Γιώργος έχουμε τα πρόβατα και τα βγάζουμε πέρα ίσα ίσα που να μην πεινάσουμε.
Κλείνοντας την επίσκεψη μας στο σύγχρονο αρμεκτήριο του Γιώργου στο Θύρρειο το ευχαριστήσαμε για την φιλοξενία και την παρουσίαση της μονάδας του. 



ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ:

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ: Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΤΟΥ ΣΕΠΕΤΟΥ

 




Κορωνοϊός: Στα ύψη τα κρούσματα και σήμερα – 438 νέα – 11 νέοι θάνατοι


Σήμερα o ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 438 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 62 συνδέονται με γνωστές συρροές και 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 25802, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.
3560 (13.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10337 (40.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 258 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 11 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 520 θανάτους συνολικά στη χώρα. 197 (37.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό

«Έφυγε» από κορονοϊό ηλικιωμένος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αγρινίου

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα τα ξημερώματα 85χρονος άνδρας που νοσηλευόταν στην κλινική covid του Νοσοκομείου Αγρινίου.
Ο άτυχος ηλικιωμένος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο πριν μια εβδομάδα περίπου όταν και παρουσίασε συμπτώματα κορονοϊού από τον οποίο είχε άλλωστε νοσήσει συγγενικό του πρόσωπο.
Το τεστ του βγήκε θετικό ενώ το γεγονός πως έπασχε από σοβαρό υποκείμενο νόσημα δυσχέρανε την κατάσταση.
Ο 85χρονος δεν τα κατάφερε και έφυγε σήμερα από τη ζωή.
Η ταφή του θα γίνει σήμερα στο χωριό του δήμου Αγρινίου όπου κατοικούσε με τα προβλεπόμενα μέτρα.
https://www.agrinionews.gr/

 

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Μπομπότα: το ψωμί των φτωχών και της κατοχής

Είναι καλαμποκόψωμο του ταψιού. Και την έφκιαναν βέβαια σε περιπτώσεις που δεν είχαν καθάριο ή σμιγό αλεύρι να ζυμώσουν ψωμί. Είναι το ψωμί των πολύ φτωχών και των πεινασμένων, τουλάχιστον για τη Λευκάδα.
Έχομε δύο ειδών: την ανεβατή και τη λειψή. Την ανεβατή την ζύμωναν με κανονικό προζύμι στο σκαφίδι. Μόνο που τα καλαμποκάλευρο το ζεμάτιζαν με αλατισμένο νερό. Το ’καναν κανονικό ζυμάρι και το ’ριχναν στα ταψιά.[…]Στην κατοχή η ροκίσια έσωσε πολύ κόσμο από την πείνα, σε πολλές περιοχές. Η λειψή γίνεται χωρίς προζύμι. Το αλεύρι ζεματίζεται κι ύστερα τρίβεται από τη νοικοκυρά με λάδι. Ρίχνουν μέσα και σταφίδα μαύρη και κανέλα…»

Πανταζής Κοντομίχης,
Το νοικοκυριό του χωριάτικου σπιτιού στη Λευκάδα, εκδόσεις Γρηγόρη 1985
Η μπομπότα είναι ένα είδος ψωμιού που γίνεται από καλαμποκίσιο αλεύρι. Όπως γράφει ο Λευκαδίτης Π. Κοντομίχης έχουμε δύο ειδών μπομπότας: την ανεβατή και τη λειψή.
Η πρώτη ζυμωνόταν με προζύμι και η δεύτερη χωρίς προζύμι. Ψήνονται και οι δυο στο φούρνο. Η ανεβατή ήταν πιο καλή, αφράτη και νόστιμη. Η λειψή, ήταν πρόχειρη και ξεραινόταν εύκολα, όπως προκύπτει από αφηγήσεις ανθρώπων που γεύτηκαν και τις δύο κάποτε.
Συνήθως οι φτωχές οικογένειες όταν το αλεύρι από σιτάρι ήταν λιγοστό συμπλήρωναν ένα μέρος αλεύρι από καλαμπόκι. Τα έσμιγαν, «σμιγό» όπως το έλεγαν αυτό. Όταν το «καθάριο», σιταρένιο αλεύρι δεν υπήρχε καθόλου τότε χρησιμοποιούσαν σκέτο καλαμποκίσιο. Αυτό το καλαμποκίσιο ψωμί ξεραινόταν σύντομα και με πολλή δυσκολία το μασούσαν…
Παραθέτω τη μαρτυρία μιας Κερκυραίας που καταγράφει η συγγραφέας Εύη Βουτσινά. Η αφηγήτρια συνδέει τη μπομπότα με τη φτώχεια και την πείνα των παιδικών της χρόνων:
«Το καλαμποκίσιο ψωμί δεν θέλω να το τρώω. Όχι πως δεν είναι νόστιμο αλλά μου θυμίζει την πείνα. Στο σπίτι μου ήμασταν οχτώ παιδιά, φτώχεια και των γονέων. Ο πατέρας μου ήταν αγρότης και τα χρόνια τότε ήταν δύσκολα. Πώς τα κατάφερε η συχωρεμένη η μάνα μου και μας έφερε βόλτα, το σκέφτομαι και θαυμάζω. Ψωμί και λάδι ήταν το φαί μας. Κι έφτιαχνε η μάνα μου κάτι ψωμιά μεγάλα με προζύμι, τα έψηνε στο φούρνο πάνω στην πλάκα και μοσχομύριζαν. Άμα ήταν καλά τα πράγματα έβαζε μέσα λίγο καλαμποκίσιο και το περισσότερο σιταρένιο αλεύρι. Καθώς πλησίαζε το καλοκαίρι το αβγάτιζε γιατί το σιταρένιο σωνότανε, μέχρι κοντά το θεριστή το ψωμί γινότανε κατακίτρινο σαν τη λίρα. Σκέτο καλαμποκίσιο. Ξερό, έτριβε, δύσκολο να το φας…»*

Αποστολία Σκληρού, Μαραντοχώρι
Ζεματίζουμε καλαμποκίσιο αλεύρι με καυτό λάδι, το ανακατεύουμε με μια κουτάλα πρώτα για να μην καούμε, προσθέτουμε λίγο νερό, λίγο αλάτι και σταφίδα, Το ζυμώνουμε λίγο να ενωθούν όλα καλά, το βάζουμε σε ταψάκι -όχι πολύ χοντρό- και το ψήνουμε ή στο φούρνο ή στα κάρβουνα του τζακιού, στην πυροστιά, όπως τις πίτες. Δεν βάζουμε ούτε προζύμι ούτε σόδα. Είναι πιο ωραίο ζεστό.
https://aromalefkadas.gr/

 

ΠΑΛΑΙΡΟΣ: ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΘΕΡΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ (VIDEO DRONE Α ΜΕΡΟΣ)

              
Η πανέμορφη κωμόπολη Πάλαιρος η Ζαβέρδα όπως ονομαζόταν παλιότερα βρίσκεται στην βορειοδυτική ακτή της Ακαρνανίας. Ανατολικά και πάνω από την κωμόπολη υψώνεται ο ορεινός όγκος Σέρεκας η Τσερεκας με ύψος 1.171 μ. οποίος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους όγκους των Ακαρνανικών βουνών. 
Η θέση που είναι σήμερα το σημερινό χωριό λεγόταν Κόλυμβος και ήταν οικισμός. 
Η Αρχαία Πάλαιρος ήταν κτισμένη πάνω σε ύψωμα βορειοδυτικά της Παλαίρου και αποτελεί έναν επισκέψιμο χώρο σήμερα 
Έχει πληθυσμό σύμφωνα με την απογραφή του 2001, 2.474 κατοίκους. Παρουσιάζει ελαφριά αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια καθώς, το 1971 αριθμούσε 1.873 κατοίκους, και το 1981 ήταν 2.039 κάτοικοι. 
Το 1994 η Πάλαιρος με την συνένωση με την Πογωνιά έγινε ο Δήμος Κεκροπίας, ενώ το 1998 διευρύνθηκε μιας και με τον Καποδίστρια συνενώθηκε με τις κοινότητες Βάτος, Περατιά, Πλαγιά, Πογωνιά, Στενό και Σκλάβαινα. 
Το 2004 ο Δήμος μετονομάσθηκε σε δήμο Παλαίρου. Το 2011 διαλύθηκε και ενώθηκε με τους πρώην Δήμους Ανακτορίου και Μεδεώνος και αποτελούν το Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας. 
Σήμερα η Πάλαιρος αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης για την Αιτωλοακαρνανία και φιλοξενεί κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες μιας και διαθέτει πάνω από 2.000 κλίνες σε σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες. 
Η έμφαση στον τουρισμό έχει σαν αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να αλλάξει η ζωή των περισσοτέρων κατοίκων από την γεωργία στον τουρισμό. 
Όταν κολυμπάς στα νερά του Ιονίου τα ψάρια περνούν δίπλα σου. 
Γαλαζοπράσινη θάλασσα, αξέχαστες παραλίες και αμμουδιές, φιλόξενοι άνθρωποι. 
Η Πάλαιρος οφείλει την σημερινή της ανάπτυξη στη θάλασσα του Ιονίου, σε αυτή τη μαγεύτρα αλμυρή και κρύα όμως πεντακάθαρη. 
Με την είσοδο σου σε αυτή, τα συναισθήματα σου σαν επισκέπτης είναι ανάμικτα, όπως και η φυσιογνωμία του χωριού. 
Μέχρι στιγμής η εξέλιξη και η παράδοση συνδυάζονται αρμονικά. 
Δώσε μια ευκαιρία στον εαυτό σου και θα σου μείνει μια αξέχαστη εμπειρία. 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ 
Katouna News drone 

Έξι αστυνομικοί θετικοί στο Αγρίνιο. To ΜEGA στο Αστυνομικό Μέγαρο Αγρινίου για τον κορονοϊό-τι δηλώνουν αστυνομικοί (βίντεο)

 


Έξι αστυνομικοί θετικοί στο Αγρίνιο. Ο ένας εξ αυτών, μόλις 30 χρονών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, νοσηλεύεται σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο για κρούσματα στο νοσοκομείο του Ρίου, καθώς από τα ήπια συμπτώματα πλέον διαγνώστηκε με πνευμονία. Η αστυνομική διεύθυνση λειτουργεί για τα απολύτως απαραίτητα και πάνω από 300 αστυνομικοί, έχουν ήδη υποβληθεί σε τεστ.

Ο νεαρός αστυνομικός, μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο του Αγρινίου στην Πάτρα, εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασής του. Άνθρωποι του περιβάλλοντός του, περιγράφουν στο Live News την εξέλιξη της υγείας του από τη στιγμή που αισθάνθηκε τα πρώτα συμπτώματα.
«Την Παρασκευή αισθάνθηκε κόπωση και το Σάββατο ανέβασε δέκατα, μέχρι 37,5. Την Κυριακή υποχώρησαν με αντιπυρετικά, αλλά επανήλθαν τη Δευτέρα. Είχε ήδη φροντίσει να μείνει απομονωμένος στο δωμάτιό του τις δύο αυτές ημέρες και επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ», ανέφερε συγγενής του 30χρονου αστυνομικού.
Ακολούθησε τις οδηγίες που έλαβε και εφόσον τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν, την Τρίτη έκανε το τεστ και βγήκε θετικό.
Την ίδια ώρα, ένα περιστατικό που εκτυλίχθηκε την περασμένη εβδομάδα στο τριμελές εφετείο Αγρινίου, ήταν η αφορμή να θορυβηθούν αρκετοί αστυνομικοί αλλά και υπάλληλοι των δικαστηρίων και να υποβληθούν σε τεστ.
Σύμφωνα με τους αστυνομικούς της περιοχής, τέσσερις συνάδελφοί τους αρχικά διαγνώστηκαν θετικοί και εν συνεχεία δύο ακόμα. Όλοι, εκτός του 30χρονου που νοσηλεύεται στο Ρίο, παραμένουν σε κατ’ οίκον καραντίνα.
Σχέδιο… αντι-covid εφαρμόζεται από την ελληνική αστυνομία, προκειμένου να υπάρχει σωστή διαχείριση κρουσμάτων και να ελεγχθεί τυχόν διασπορά. Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» ωστόσο, παραμένουν οι ασυμπτωματικοί.

 

Ζήστε μοναδικές στιγμές σε ένα τόπο γεμάτο εκπλήξεις

ΚΑΤΟΥΝΑ: Έφυγε από κοντά μας o Σταύρος Πατσιρογιάννης 62 ετών

Έφυγε από κοντά μας σήμερα 07/01/2023 ένας ακόμα καλός συγχωριανός μας ο Σταύρος Πατσιρογιάννης σε ηλικία 62 ετών. Για την ημέρα και ώρα της...

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ