Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Πάλαιρος - Πογωνιά .. το δίδυμο της δυναμικής τουριστικής ανάπτυξης στην Αιτωλοακαρνανία (δείτε ένα καταπληκτικό βίντεο)

Τα χωριά Πάλαιρος και Πογωνιά βρίσκονται στην Ακαρνανία δυτικά του νομού Αιτωλοακαρνανίας, τους καλοκαιρινούς μήνες κατακλύζονται από επισκέπτες, είναι τουριστικό θέρετρο με καταστήματα εστίασης και διαμονής (Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα, κάμπινγκ, beach bar) 
μαγευτικές παραλίες
Οι κάτοικοί της περιοχής ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και λιγότερο με τη γεωργία και κτηνοτροφία. 
Τα δυο χωριά είναι παράκτιοι οικισμοί, χτισμένοι ο ένας απέναντι από τον άλλο, έχοντας στην μέση την θάλασσα του Ιονίου και συνδέονται μεταξύ τους με μια μεγάλη ακτή 3χλμ περίπου, που πλημμυρίζει κάθε καλοκαίρι από τουρίστες. 
Το σημερινό βίντεο μας δείχνει για πρώτη φορά όλη την ακτή από άκρη σε άκρη από την Πάλαιρο μέχρι την Πογωνιά όπως και πανέμορφο πέτρινο γεφυράκι ρωμαϊκής εποχής που έδωσε και την ονομασία στην ακτή «Το ποταμάκι»
Η Τουριστική άνοδος της περιοχής χαλάρωσε για λίγο φέτος το 2020 λόγω νέου κορωνοϊού (COVID-19). 
Το καλοκαίρι που έρχεται θα συναντηθούμε ξανά …………ραντεβού το καλοκαίρι του 2021 στα καταγάλανα νερά του Ιονίου στην δική μας Πάλαιρο, στην Πογωνιά.
Δείτε το βίντεο:
  






 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ.ΚΟΥΤΙΒΗΣ 

 


Κορωνοϊός: Στα 262 τα νέα κρούσματα - 40 νέοι θάνατοι

 


Συνολικά 431 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι - 111 κρούσματα στην Αττική και 36 στη Θεσσαλονίκη - Δείτε τη γεωγραφική κατανομή

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 262 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 139709, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5457 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 41741 (29.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Αναλυτικά:

Αγριες Μέλισσες-διαρροή: Ένα πτώμα βάζει «βόμβα» στο Διαφάνι που υποδέχεται το… 1966


Οι «Αγριες Μέλισσες», που έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών, επιστρέφουν από τη Δευτέρα στις 22.00 με νέα επεισόδια που θα καθηλώσουν γι’ άλλη μια φορά με τις συγκλονιστικές ερμηνείες, τις καταιγιστικές εξελίξεις, και τη δυνατή πλοκή τους…
Ηρθε η ώρα ο Βόσκαρης να τηρήσει τη συμφωνία του με τον Δούκα και να τελειώσει μια για πάντα με την Ελένη; Θα καταφέρει η Ελένη να ξεφύγει από τα χέρια του; Ο Προύσαλης, ο Λάμπρος και η Δρόσω προσπαθούν να την βρουν αλλά έχει εξαφανιστεί. Ολων οι υποψίες πέφτουν στον Βόσκαρη. Ο Μπάμπης μαθαίνει από την Ασημίνα την αλήθεια για το παιδί και θέλει να τη βοηθήσει, παρά τις αντιρρήσεις της. Θα δεχτεί, όμως, μια απρόσμενη επίσκεψη. Ο Κωνσταντής είναι αποφασισμένος να χωρίσει τη Δόμνα ενώ η Δρόσω δεν του αφήνει ελπίδες. Ο Μελέτης προσπαθεί, παρά τις παρακλήσεις της Ανέτ, να επιβεβαιώσει πως ο Σωκράτης είναι ο πατέρας του, αλλά εκείνος συνεχίζει να το αμφισβητεί. Η Πηνελόπη ετοιμάζεται για τον γάμο της με τον Γραμματικό. Ολοι θα είναι δίπλα της εκτός από τον πατέρα της.

Σκληρό lockdown για μία εβδομάδα για να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου

 


Δείτε αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και τίθενται σε ισχύ από αύριο στις 6 το πρωί - Λαμβάνονται με προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού- Κλείνουν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, click away - Πότε ανοίγουν ξανά - Επανέρχεται από τις 9 το βράδυ η απαγόρευση κυκλοφορίας

Στην επιβολή σκληρού lockdown με έναρξη ισχύος στις 6 αύριο το πρωί και για μία εβδομάδα με στόχο να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου προχώρησε η κυβέρνηση. Τα μέτρα ανακοίνωσε στις 11 το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Στο πλαίσιο αυτό κλείνουν όλες οι δραστηριότητες που είχαν ανοίξει προ των εορτών (κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, click away ΚΤΕΟ, κλπ.) αναστέλλονται και πάλι κυνήγι και ψάρεμα, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά και πάλι από τις εννέα το βράδυ. 

Ειδικότερα όπως ανακοινώθηκε:

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

Δημήτρης Δημάκας τοπικός Σύμβουλος Βόνιτσας : Πρωτοχρονιάτικες ευχές

Έφτασε το τέλος μιας τόσο δύσκολης χρονιάς για όλους.
Το 2020 ζήσαμε όσα δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα συμβούν. Μια απειλή ζωής για όλους και για τον καθένα μας. Τις μεγάλες ανθρώπινες απώλειες. Τον περιορισμό της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, με μακρά διάρκεια και συχνά ασφυκτική ένταση. Δεν είχαμε, όμως, άλλη επιλογή. Όμως, οι προοπτικές είναι καλύτερες, καθώς όλα δείχνουν ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε τη σημερινή τραγωδία να είναι αύριο μια ζοφερή ανάμνηση. 
Η νέα χρονιά που ξεκινά, φέρνει μαζί της το βάρος όσων περάσαμε και βιώνουμε, αλλά και τη βάσιμη ελπίδα για το καλύτερο . Σε αυτή την τόσο διαφορετική εορταστική περίοδο, εύχομαι σε ολους, στις οικογένειες και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, να έχετε πρώτα από όλα υγεία και δύναμη, για να αφήσουμε γρήγορα πίσω μας την εμπειρία του 2020 και να έχουμε όλοι ένα πιο αισιόδοξο και πιο δημιουργικό 2021.
Δημήτρης Δημάκας 
Τ. Σ. Δ.Κ. Βόνιτσας

 

ΚΩΝΩΠΙΝΑ: Έφυγε σήμερα 01/01/2021 από κοντά μας σε ηλικία 53 ετών

Έφυγε από κοντά μας ένα καλός συμπατριώτης μας ο Κωνωπινιώτης Βασίλης Καρατσόλας σε ηλικία 53 ετών του Αθανασίου και της Ευθαλιας και η κηδεία του θα γίνει σήμερα 02/01/2021 στις 15:00 στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στην Κωνωπίνα 
Καλό ταξίδι Βασίλη 
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του

 

Λαμία: Πέθανε ο Άγιος Βασίλης της πόλης ενώ μοίραζε δώρα

Ο Νίκος Σπανός είχε το ρόλο του Αγίου Βασίλη στη Λαμία. 
Ο ξαφνικός θάνατός του βύθισε στο πένθος την πόλη
Τεράστια θλίψη επικρατεί στην τοπική κοινωνία της Λαμίας ανήμερα την Πρωτοχρονιά ύστερα από τον ξαφνικό θάνατο του «Άγιου Βασίλη» της πόλης, ο οποίος υπέστη ανακοπή καρδιάς περίπου μισή ώρα πριν την έλευση της νέας χρονιάς.
Ο 48χρονος Νίκος Σπανός, βρισκόταν σε συγγενικό σπίτι και μοίραζε δώρα, όπως άλλωστε έκανε κάθε χρόνο. 
Η καρδιά του όμως δεν τα κατάφερε και λίγο πριν αλλάξει η χρονιά, συνέβη το μοιραίο.
Σύμφωνα με το lamiareport, o Νίκος Σπανός ήταν κυριολεκτικά η ψυχή των εκδηλώσεων το Δήμου Λαμιέων, έχοντας αναλάβει την παρουσίαση της παρέλασης του καρναβαλιού της Λαμίας, όπως και πολλών άλλων εκδηλώσεων. 
Επίσης κάθε χρόνο αυτές τις γιορτινές ημέρες ήταν ο Αγιος Βασίλης που πρωταγωνιστούσε επίσης σε όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου. Μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της ζωής του κυριολεκτικά πρόσφερε χαρά και χαμόγελα, καθώς υπέστη ανακοπή ντυμένος Αγιος Βασίλης έχοντας μοιράσει δώρα σε μικρά παιδιά, σε συγγενικό του σπίτι.
https://e-maistros.gr

 

Που εντοπίζονται – Κορονοϊός: 597 νέα κρούσματα – 43 νεκροί και 429 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 597 νέα κρούσματα κορονοϊού το απόγευμα της Παρασκευής. 43 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, ενώ 429 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Σήμερα ανακοινώνουμε 597 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 139.447, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5430 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 41.491 (29.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
429 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 287 (66.9%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 78.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.893 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου Βόνιτσας και Ξηρομέρου: Ευχές για καλή, αγωνιστική χρονιά



Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου Βόνιτσας και Ξηρομέρου: Εύχονται σε όλες και σε όλους χρόνια πολλά . Καλή αγωνιστική χρονιά. 
Με αισιοδοξία και πίστη οτι σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ο λαός μπορεί να σταθεί όρθιος και δυνατός.

 

Ταλαιπωρημένος και άφραγκος ήρθε φέτος ο Αη Βασίλης στην Κατούνα



HOTEL FILOXENIA PALAIROS : happy new year 2021

 


Ευχές του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου για τη νέα χρονιά


«Υποδεχόμαστε το 2021 όλοι μαζί, ακόμα κι αν είμαστε μακριά. 
Αφήνουμε πίσω μας μια χρονιά με πρωτόγνωρες καταστάσεις. Μέσα από αυτές τις αντιξοότητες ανακαλύψαμε όλους εκείνους που ύψωσαν τον συνάνθρωπο πάνω από τον εαυτό τους και κατάφεραν μέσα σε ένα ζοφερό περιβάλλον να γεμίσουν την καρδιά μας με θαυμασμό και αισιοδοξία. 
Ας ευχηθούμε το 2021 να είναι τόσο φωτεινό ώστε να σβήσει κάθε σκοτεινή ανάμνηση. Εύχομαι η νέα χρονιά να αναστήσει το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων και να χαρίσει σε αυτούς που αγωνίζονται τη ζωή που τους αξίζει. 
Με αλληλεγγύη, αισιοδοξία και χαμόγελα είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε! 
Καλή Χρονιά με υγεία!»

Αγρόκτημα ΠΑΛΟΥΚΗ : Πρωτοχρονιάτικες ευχές


 

Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης έργων του λόγου : Πρωτοχρονιάτικες ευχές



 

ΕΛΠΙΔΕΣ VOLLEY ΛΕΥΚΑΔΑΣ : Πρωτοχρονιάτικες ευχές


 

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ Η ΒΕΛΑ

 


ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ: Πρωτοχρονιάτικες ευχές


Χρόνια Πολλά!
Ευχόμαστε νέο έτος να κάνει τα όνειρα όλου του κόσμου πραγματικότητα και να σκορπίσει ευτυχία και υγεία
.

Η καινούργια χρονιά ας αναστήσει το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων, ας ζεστάνει τις παγωμένες καρδιές τους και ας χαρίσει σ’ αυτούς που αγωνίζονται την ζωή που τους αξίζει.

 

Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία: Πρωτοχρονιάτικες ευχές


 

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρου


Αγαπητοί φίλοι,
Διανύουμε τις τελευταίες ώρες του 2020.
Μιας χρονιάς που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στις ζωές όλων μας. 
Μιας χρονιάς όπου οι ανατροπές που συνέβησαν ήταν πολλές, απρόβλεπτες και σοβαρές επηρεάζοντας τον τρόπο της ζωής, της συμπεριφοράς αλλά και της σκέψης μας. 
Όμως μέσα από αυτές τις ανατροπές, μάθαμε όλοι να είμαστε περισσότερο υπεύθυνοι, είτε ατομικά είτε συλλογικά. Να λειτουργούμε με πνεύμα ενότητας κι αλληλεγγύης, να στηρίζουμε και να στηριζόμαστε.
Προσδοκούμε με την βοήθεια του Θεού, την στήριξη της επιστήμης και την ενεργοποίηση κάθε κοινωνικής δύναμης σύντομα να υπερβούμε τις δυσκολίες.
Το 2020, παρά την έντασή του κλείνει με τρόπο ελπιδοφόρο. 
Η έναρξη του Νέου Χρόνου μας βρίσκει πιο δυνατούς, πιο ώριμους. Με δίψα για ζωή.
Για εμάς τους Έλληνες το 2021 έρχεται να υπενθυμίσει μέσα από τις μνήμες του ιστορικού παρελθόντος μας, πως η βαθιά πίστη σε ένα σκοπό και στόχο μπορεί να υπερνικήσει ακόμη και τον πιο ισχυρό αντίπαλο. 


Συμπολίτες και συμπολίτισσες, 
Φίλες και Φίλοι,
Το 2021 ας είναι η χρονιά της απελευθέρωσης των δυνάμεων εκείνων που με ασφάλεια θα μας οδηγήσουν στην πρόοδο και στην ανάπτυξη.
Βαδίζοντας πάνω σε αξίες και οράματα και με την πρόσφατη εμπειρία της δύσκολής χρονιάς που αφήνουμε πίσω μας, μπορούμε ενωμένοι να δημιουργήσουμε το μέλλον που μας αξίζει και να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. 
Έχουμε τη δύναμη και τη θέληση να το πετύχουμε.
Ενωμένοι μαζί σε μια αγκαλιά!
Χρόνια Πολλά – Καλή Χρονιά σε όλους
Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου
Κώστας Λύρος

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΣΤΑΚΙΩΤΩΝ : Πρωτοχρονιάτικες Ευχές


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΣΤΑΚΙΩΤΩΝ
Tel. mobile 00306977267078
Tel. mobile 00306944674225
hmponis@gmail.com
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΣΤΑΚΙΩΤΩΝ

 

Απόστολος Κατσιφάρας: Πρωτοχρονιάτικες Ευχές


 Χρόνια πολλά με υγεία σε όλον τον κόσμο!!

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Καλή χρονιά και ευλογημένη KATOUNA NEWS


 

Τα έθιμα και τα φαγητά της Πρωτοχρονιάς στην Κατούνα Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας

 

KALANTA
            (Μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου λένε τα κάλαντα) 

Παραμονή 
-Τα παιδιά δεν άφηναν ούτε ένα σπίτι που να μην περάσουν να πουν τα κάλαντα. Υπάρχουν πολλές ιστορίες με τα κάλαντα και γινόταν συναγωνισμός ποιος θα μαζέψει περισσότερα χρήματα. 
Από το βράδυ πολλοί νοικοκυραίοι ετοίμαζαν κέρματα για να υπάρχουν, γιατί ήξεραν πως το πρωί θα περνούσαν στρατιές τα παιδιά. 

Σε μερικά σπίτια που δεν άνοιγαν για τα κάλαντα, τα παιδιά έκαναν θόρυβο επίτηδες για να τους ξυπνήσουν. Σε άλλα σπίτια που είχαν περάσει και τα είχαν πει άλλα παιδιά, οι νοικοκυραίοι τους έλεγαν «ταπαν άλλοι», πολλές φορές αυτό το έλεγαν και για να αποφύγουν τα παιδιά έτσι να μην σηκωθούν από το κρεβάτι και μερικοί από την τσιγκουνιά τους. 
Πάντως στα παιδιά η θετική η αρνητική εικόνα που σχημάτιζαν για κάποιο σπίτι ήταν ανάλογα με το ποσό που τους έδιναν, και όπως είπαμε και πριν αν δεν τους άφηναν να τα πουν τότε σχημάτιζαν την χειρότερη. 
Τα κάλαντα 
Τα κάλαντα που λένε σήμερα 
«Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά, ψηλή μου δεντρολιβανιά 
Κι αρχή καλός μας χρόνος, εκκλησιά με τ’ Άγιο θρόνος. 
Αρχή που βγήκε ο Χριστός, Άγιος και Πνευματικός 
Στη γη να περπατήσει και να μας καλοκαρδίσει 
Άγιος Βασίλης έρχεται, όλους μας καταδέχεται 
Από την Καισαρεία, συ ’σαι αρχόντισσα κυρία. 
Βαστάει πένα και χαρτί, ζαχαροκάντιο ζυμωτή 
Χαρτί και καλαμάρι, δες και με το παλικάρι. 
Το καλαμάρι έγραφε τη μοίρα του την έλεγε 
Και το χαρτί ομίλει, άγιε μου, άγιε μου καλέ Βασίλη 
Του χρόνου μας αρχή καλή και ο Χριστός μας οδηγεί 
Κακία να αρνηθούμε μ’ αρετές να στολιστούμε»….. 


Τα παλιότερα κάλαντα που είναι λόγο διαφορετικά από τα σημερινά 

Άη – Βασίλης έρχεται, 
Γενάρης ξημερώνει 
Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά 
κι αρχή καλός μας χρόνος 
Βασίλη πούθεν έρχεσαι 
και πούθε κατεβαίνεις; 
Από τη μάννα μ’ έρχομαι 
και στο σχολειό πηγαίνω 
βαστάει εικόνα και χαρτί 
χαρτί και καλαμάρι. 
Το καλαμάρι έγραφε 
και το χαρτί ομίλει. 

Βασίλη μ’ ξέρεις γράμματα 
πες μας την Άλφα – Βήτα. 
Και το ραβδί ήταν χλωρό 
και πέταξε βλαστάρια. 
Κι απάνω στα βλαστάρια του 
πέρδικες κελαηδούσαν. 
Δεν ήσαν μόνο πέρδικες 
ήσαν και περιστέρια. 
Πετάχτηκε μια πέρδικα 
και πάει στην κρύα βρύση 
και βρέχει τον αφέντη της 
τον πολυχρονεμένο και δόμ’ 
και με τον κόπο μου… 

Εκτός από τα κάλαντα που ξυπνούσαν όλο το χωριό, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι νοικοκυρές ζύμωναν και τη Βασιλόπιτα και έφτιαχναν και γλυκά, κυρίως ρεβανί που είναι το παραδοσιακό στην περιοχή μας και κουραμπιέδες πολλές μάλιστα αφού υπήρχε το ζυμάρι έφτιαχναν και τηγανίτες ή τηγανόψωμο για πρωινό. 
Ακόμη τα παιδιά βάζουν στα τζάκια σκάλες για να τους ρίξει ο Άη – Βασίλης δώρα και να τα βρούνε το πρωί. 
Στα σπίτια είναι έθιμο να παίζονται χαρτιά το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς περιμένοντας την αλλαγή του χρόνου. 

Πρωτοχρονιά 
Πρωί –πρωί όλοι πήγαιναν στην εκκλησία για να τους βγει καλός και  νέος  χρόνος. 
Μπουναμάς
Οι παππούδες οι γονείς και άλλοι συγγενείς, έδιναν μποναμάδες (Χαρτζιλίκι) στα παιδιά. 
Ανήμερα εκτός από τους μποναμάδες στα παιδιά, τους δίνανε και κέρμα δίλεπτα, μονόλεπτα και πενταρούλες για να ειναι "σιδερένιοι".
Τα παιδιά με τα χρήματα που μάζευαν παίζανε και το «στριφτό». 

Το στριφτό

Βάζανε μια μικρή πέτρα κάτω στο έδαφος, και από απόσταση πέντε μέτρων ρίχνανε τα κέρματα και σε όποιον το κέρμα πλησίαζε πιο κοντά στην πέτρα, τότε αυτός, έπαιζε πρώτος στο στριφτό. 
Έβαζε στο χέρι του όλα τα κέρματα και τα έστριβε. Σαν το σημερινό «κορώνα ή γράμματα» «σταυρό η εικόνα». Σε κάθε αυλή, σε κάθε γειτονιά το στριφτό ήταν το κυρίαρχο παιχνίδι των μικρών και πολλών μεγάλων την μέρα αυτή. 
Στις μέρες μας περισσότερο στριφτό έπαιζαν στην σκοτίνα, στην πλατεία, στην Αγία Παρασκευή και στο δημοτικό σχολείο. 
Τα χαρτιά 
Οι πιο μεγάλοι την πρωτοχρονιά, παίζανε χαρτιά στα σπίτια και στα καφενεία. 
Χαρακτηριστικά θυμάμαι πως δίναμε μεγάλες μάχες στα χαρτιά με τους ζυμωτούς (Αθηναίοι ετεροδημότες που ερχότανε για τις γιορτές) 
Την πρώτη μέρα κατά το έθιμο δεν πρέπει να τσακώνεσαι με την οικογένεια γιατί θα γίνεται έτσι το χρόνο. 
Ανήμερα του Αγίου Βασιλείου πίστευαν οι παλιοί ότι μιλούν και τα ζώα. 

Κουτσούνες -Ρόδια 

Την Πρωτοχρονιά όλοι ρίχνανε πάνω από την σκεπή των σπιτιών τους κουτσούνες (μποτσάκια ή σκυλοκρέμμυδα) για να φεύγουν οι αρρώστιες. 
Επίσης το ρόδι έχει περάσει και αυτό σαν γούρι στις μέρες μας και το πατάμε στην είσοδο του σπιτιού. 






Το ποδαρικό - Γούρι 

Αν τη πρωτοχρονιά δεις καλόν άνθρωπο πρώτα, θα πάει καλά η χρονιά κι αν δεις κακόν θα πάει άσχημα. 
Επίσης όπως υπάρχει και σε πολλά μέρη της Ελλάδος μεγάλο ρόλο στο σπίτι παίζει τοποδαρικό δηλαδή το ποιος θα πατήσει το πόδι του, ξένος το πρωί την πρώτη μέρα του χρόνου. Προτιμούνται συνήθως μικρά παιδιά ή μεγάλοι σε ηλικία αρκεί να είναι συμπαθείς προς το σπίτι. Τότε όλα θα πάνε καλά αλλά αν είναι άλλα άτομα που αντιπαθούν πιστεύουν πως η χρονιά δεν θα πάει καλά ή το έχουν σε κακό. 
Γι’ αυτό προσέχουμε ποιος θα πρωτοέρθει στο σπίτι για να φέρει γούρι, πολλές φορές οι συγγενείς στέλνουμε στα συγγενικά σπίτια μικρά παιδάκια για ποδαρικό «γούρι». 
Οι κοπέλες κοιτάνε τα βουνά, που ποτέ τους δεν γερνάνε και δεν παθαίνουν τίποτε. 
Όλοι κυρίως οι νέοι της οικογένειας την πρώτη μέρα του χρόνου έπρεπε να φορέσουν κάτι καινούργιο πάνω τους. 
Βασιλόπιτα 

Την παραμονή το βράδυ μόλις αλλάζει ο χρόνος  η ανήμερα ης Πρωτοχρονιάς, ο οικοδεσπότης στο τραπέζι κόβει την βασιλόπιτα. 
Κόβει πρώτα του Άη – Βασίλη ένα μεγάλο κομμάτι και μετά κόβει κατά σειρά ηλικίας τόσα κομμάτια όσα τα μέλη τους οικογένειάς του, όπως και ένα του σπιτιού, σε όποιον έπεφτε το ασήμι (φλουρί) που είχε μέσα, έλεγαν πως σε αυτόν ανήκει η χρονιά… 
Η Μπουκουβάλα 

Πρωινό και βραδινό φαγητό, συνήθως γινόταν την πρωτοχρονιά. Το πρωί γινόταν το «κραμπουκούκι» (είδος πίτας), και στη συνέχεια βάζανε στο τηγάνι ξύγκι από το γουρούνι και τσιγαρίδες. 
Μόλις έλιωναν τρίβανε το κραμπουκούκι, και έβαζαν νόμισμα για την τύχη, και από ένα φυλλαράκι για να δούνε σε ποιόν «στρέχουν» τα ζώα του σπιτιού. Την τοποθετούσαν σε μικρό ταψάκι (νταβάς) και την πατούσαν με ένα κουτάλι για να ομορφύνει. Στη συνέχεια ο μεγαλύτερος την «σταύρωνε» και καθένας έπαιρνε από μια κουταλιά με τη σειρά έως ότου πέσει σε κάποιον το νόμισμα ή το φυλλαράκι. 
Ενώ άλλοι έφτιαχναν μπουκουβάλα με ψωμί και έβαζαν μέσα λίγο χορτάρι, φύλλα από κλαράκι και μια δραχμή
Κατόπιν το χώριζαν κατ’ άτομο και σε όποιον έπεφτε το χορτάρι είναι τυχερός στα πρόβατα, το κλαράκι ότι είναι τυχερός στα γίδια και το φράγκο ότι ήταν τυχερός στα χρήματα.

KATOUNA NEWS
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΚΟΥΤΙΒΗΣ 


Η κατανομή των κρουσμάτων του διημέρου 29 και 30 Δεκεμβρίου-τα 14 στο Αγρίνιο- Βόνιτσα, Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Αντίρριο, Θέρμο και Φυτείες.


21 κρούσματα κορωνοϊού κατέγραψε ο ΕΟΔΥ το διήμερο που πέρασε και σήμερα κατέστη δυνατή η γνωστοποίηση της γεωγραφικής κατανομής τους.
Από αυτά τα 14 εντοπίζονται στο Αγρίνιο. Τα δύο στην περιοχή της Βόνιτσας.
Από ένα κατανέμεται σε Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Αντίρριο, Θέρμο και Φυτείες.
Ως προς την ηλικιακή κατανομή, οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν να κάνουν με νέους ανθρώπους έως 40 ετών. Μάλιστα καταγράφονται και περιπτώσεις παιδιών, ηλικίας 7 και 9 ετών.
Στα θετικά της ημέρας αξίζει να σημειωθεί το γεγονός των αρνητικών αποτελεσμάτων των τεστ που έγιναν στους αλλοδαπούς εργάτες γης στην περιοχή των Οινιάδων

 https://www.agriniopress.gr/

Ζήστε μοναδικές στιγμές σε ένα τόπο γεμάτο εκπλήξεις

ΚΑΤΟΥΝΑ: Έφυγε από κοντά μας o Σταύρος Πατσιρογιάννης 62 ετών

Έφυγε από κοντά μας σήμερα 07/01/2023 ένας ακόμα καλός συγχωριανός μας ο Σταύρος Πατσιρογιάννης σε ηλικία 62 ετών. Για την ημέρα και ώρα της...

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ