Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Κορονοϊός: 22 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία και 2.535 πανελλαδικά

Νέο αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό των διασωληνωμένων – Στους 7.421 συνολικά οι θάνατοι στην Ελλάδα από τις επιπλοκές της Covid 19
Την έκθεση με τα στοιχεία του τελευταίου 24ωρου αναφορικά με την πανδημία της Covid-19 ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Πιο αναλυτικά:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.535, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 235.611 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 67 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.362 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 60, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.421 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 672 (66.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.572 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 513 (ημερήσια μεταβολή +1.18%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 469 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).
Αναλυτικά η κατανομή έχει ως εξής:



protothema.gr

 

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ Άλλαξε δια μαγείας την έκπτωση σε απευθείας αναθέσεις ποσού 400000 € και πήγε 100.000 € κάτω, στο κοιμητήριο Κατούνας και οδοποιία Παλαίρου


Στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής στις 5-3-21 με τις υπ’ αριθμ. 58/2021 και 59/2021 αποφάσεις, αποφασίστηκε η απευθείας διαπραγμάτευση μετά από πρόταση του δημάρχου κ. Αποστολάκη, δυο έργων συνολικού προϋπολογισμού 334.000€. Οι προσκλήσεις αυτές απεστάλησαν μόνο σε έναν υποψήφιο ανάδοχο, χωρίς να πρόκειται για εξειδικευμένο αντικείμενο, καθώς πρόκειται για ένα κοινό έργο.

Το πρώτο είναι αποκαταστάσεις οδοποιίας δήμου Παλαίρου και το δεύτερο αφορά αποκατάσταση ζημιών στο κοιμητήριο Κατούνας .
Ενώ αρχικά πριν την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής μας είχε σταλεί πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού με ποσοστό έκπτωσης από τον ανάδοχο μηδέν 0% και στα δυο έργα, για τα οποία όλος τυχαίος απευθύνθηκαν και οι δυο προσκλήσεις στον ίδιο υποψήφιο ανάδοχο, που ήταν εν συνεχεία και ο οριστικός ανάδοχος, στο μεσοδιάστημα των 5 ημερών από την πρόσκληση της Οικονομικής Επιτροπής στις 1-3-21 έως την συνεδρίαση στις 5-3-21, κατόπιν έντονων αντιδράσεων σύσσωμης της αντιπολίτευσης, το πρακτικό ως δια μαγείας άλλαξε και πήρε έκπτωση 30% στις αποκαταστάσεις ζημιών του κοιμητηρίου Κατούνας από 93.000€, πήγε στις 65.100€ και 44% στις αποκαταστάσεις οδοποιίας Παλαίρου από 241.000€ πήγε στις 134.960€, περίπου 100.000€ κάτω ……. 100000€ δεν είναι λάθος για τον κάθε καλόπιστο δημοτικό σύμβουλο ή δημότη. 
Ο κάθε δημότης ας βγάλει τα συμπεράσματα του.
Λέγοντας μας ότι έχει γίνει λάθος, ενώ το ποσό χωρίς έκπτωση γραφόταν και αριθμητικώς και ολογράφως σε 4 (τέσσερις) θέσεις. Αν είναι ποτέ δυνατόν…. 
Παρακάτω δημοσιεύουμε τα πρακτικά για να διαπιστώσουν οι δημότες την αλήθεια.
Στην ίδια επίσης Οικονομική Επιτροπή έγινε ανάθεση ποσού 74.300€, πάλι με το άρθρο 32γ του ν. 4412/16, ξανά με απευθείας διαπραγμάτευση με πρόσκληση πάλι σε ένα υποψήφιο ανάδοχο, με το ποσοστό έκπτωσης 1%, για AΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΠΑΛΑΙΡΟΥ.
Για να μάθουν οι δημότες πως διαχειρίζονται τα λεφτά που σας δόθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών συνολικού ποσού 400.000€ με ΣΑΕ 055.
Οι διαπραγματεύσεις σας κύριε Αποστολάκη είναι άκρως ζημιογόνες για τον δήμο, όπως άλλωστε και εσείς ο ίδιος με αυτά που κάνετε.
Μάλιστα, προκειμένου να αποκρύψετε τα πεπραγμένα σας από τους δημότες, μας είπατε το αδιανόητο, που δεν το πιστεύει ο οποιοσδήποτε ακόμα και αφελής να ήταν, ότι τάχα το βίντεο της οικονομικής επιτροπής που θα μάθαιναν οι δημότες όλα όσα ειπώθηκαν στην Οικονομική Επιτροπή, χάθηκε ….., καθώς ήταν μια έντονη συνεδρίαση με σφοδρές επικρίσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τα πεπραγμένα σας .Είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν θέλατε να δώσετε το βίντεο για τους δικούς σας λόγους ….
H αδιαφάνεια και η απευθείας ανάθεση 400000€ από ΣΑΕ 055 του ΥΠΕΣ είναι το κύριο χαρακτηριστικό του δήμαρχου κ. Αποστολάκη 
Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δυο ανάδοχοι ήταν εκτός δημου…., καθώς μόλις στις 2-3-21 δεχόμασταν μαθήματα από τον κ Βίτσα στο ΔΣ του προϋπολογισμού για τη στήριξη των τοπικών εργολάβων , καθώς ο ιδιος ψήφισε και τις 3 απευθείας διαπραγματεύσεις συνολικου ποσου 400000€, για λογους τους οποίους μόνο αυτος ξέρει ,ήταν κατι το οποιο θα περιμέναμε να διαφοροποιηθεί μόνο και μόνο Εκ της επαγγελματικής του ιδιότητας όντας επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου δυστυχώς δεν το έπραξε-----.
 
Κασόλας Αθανάσιος 
Κύμα Αλλαγής 
Δημοτική Παράταξη  Ακτίου - Βόνιτσας 

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821-2021: ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ : Γρίβας Θεοδωράκης (1797-1862)

Ο Θεοδωράκης Γρίβας γεννήθηκε το 1797 στην Πάργα και ήταν ο τέταρτος γιος του αρματωλού της Βόνιτσας Δημήτρη-Δράκου Γρίβα και της Θεοδώρας Γιαννίτση από την Πρέβεζα. Οι άλλοι γιοι του Δημήτρη ήταν: ο Χρήστος, ο Φλώρος ή Κώστας, ο Σταύρος και ο Αλέξης.
Στα δεκατέσσερά του χρόνια διαφώνησε με τον πατέρα του πήγε κοντά στον αρματωλό των Αγράφων Γιάννη Μπουκουβάλα, που ήταν γαμπρός του. Κατόπιν ακολούθησε τον οπλαρχηγό Πανουργιά και σε μια μάχη με τους Τούρκους συνελήφθηκε τραυματισμένος και οδηγήθηκε δέσμιος στα Γιάννενα. Χάρη στην ανδρεία που έδειξε λίγο πριν ο δήμιος του περάσει τη θηλιά ο Αλή πασάς του χάρισε τη ζωή και τον κράτησε στα Γιάννενα. Το 1819 μάλιστα ο Θεοδωράκης μπήκε στο σώμα των σωματοφυλάκων του πασά στη θέση του αποχωρήσαντος Οδυσσέα Ανδρούτσου, ο οποίος ήταν συγγενής από τη μητέρα του. Ο Θεοδωράκης είχε κομψό και χαριτωμένο παράστημα, φορεσιά που έλαμπε από το χρυσάφι και πλούσια άρματα. Η θητεία του κοντά στον Αλή στα Γιάννενα είχε επίδραση στα κατοπινά του φερσίματα.
Στην Επανάσταση του 1821 κατέβηκε στην πατρίδα του και οργάνωσε δικό του σώμα από 200 Ακαρνάνες. Έλαβε μέρος στην πολιορκία και κατάληψη του Βραχωρίου και του Ζαπαντιού το καλοκαίρι του 1821, στις μάχες στην περιοχή του Λουτρακίου Κατούνας και του Μακρυνόρους. Επειδή έγινε αρχιστράτηγος της Ακαρνανίας ο Γ. Βαρνακιώτης δυσαρεστήθηκε και πέρασε στον Μοριά με 50 άνδρες, όλοι συγγενείς και οπαδοί του. Εκεί πολέμησε στη μάχη του Τρικόρφου. Γύρισε στη Δυτική Ελλάδα με το Μαυροκορδάτο και διέπρεψε στη μάχη του Κομποτίου Άρτας και στη μάχη του Αετού Ξηρομέρου το 1822. Όταν ο Γ. Βαρνακιώτης έφυγε από τον Αγώνα το φθινόπωρο του 1822 διεκδίκησε την αρχηγία των όπλων του Ξηρομέρου.
Όμως ήρθε σε ρήξη με τους Χασαπαίους και αναμίχθηκε στη δολοφονία έξι Χασαπαίων, που έγινε στο σπίτι του Τάτση Μαγγίνα στο Σκάλωμα Δραγαμέστου.
Οι Χασαπαίοι τότε ζήτησαν τη βοήθεια του Γ. Τσόγκα, του Δ. Μακρή και του Μ. Μπότσαρη και πολιόρκησαν τον Γρίβα στο Δραγαμέστο. Από το Δραγαμέστο ο Γρίβας σώθηκε χάρη στη βοήθεια των Τζαβελαίων και κατάφερε να πάει στην Κατοχή και να κλειστεί στους πύργους του Γουλιμή. Ο Βασίλης Χασάπης και οι άλλοι διώκτες του τον περικύκλωσαν, όμως κατάφερε να διαφύγει χάρη στη βοήθεια του Δημοτσέλιου, ο οποίος ήταν πολύ διαλλακτικός και συγκαταβατικός.
Φυσικά ο Δημοτσέλιος δεν συμφωνούσε με τις ενέργειες του Γρίβα και του Μαγγίνα, αλλά για αυτή τη στιγμή θεωρούσε ό,τι χειρότερο την αλληλοσφαγή.
Από την εμφύλια διαμάχη αναστατώθηκε όλο το Ξηρόμερο και μάλιστα την εποχή που επέκειτο η εκστρατεία του Μουσταή της Σκόνδρας. Μετά τη διαφυγή του Γρίβα στην περιοχή του Βάλτου ο Τσόγκας και ο Μπότσαρης κατέλαβαν το Μεσολόγγι και δήλωσαν ότι για κανέναν λόγο δεν θα έβγαιναν να πολεμήσουν εναντίον των Τούρκων του Μουσταή όσο ο Γρίβας ήταν στη Δ. Στερεά. Μετά από αυτά ο Γρίβας αναγκάσθηκε να κατέβει στο Μοριά, όπου υπηρέτησε σαν μισθωτός στον Κολοκοτρώνη και στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Στο Μοριά έλαβε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο του 1824 και για αυτό και φυλακίστηκε. Μετά το θάνατο του Πάνου Κολοκοτρώνη στον Εμφύλιο, και ενώ ήταν κρατούμενος στην Ύδρα, παντρεύτηκε τη χήρα του.
Ύστερα πήρε αμνηστία και αποφυλακίστηκε, όμως έμεινε στο Μοριά, παρ’ ότι ο αδερφός του Αλέξης προσπαθούσε μάταια να τον πάρει στη Ρούμελη κοντά στον Καραϊσκάκη. Αργότερα κατέλαβε το Παλαμήδι και ήρθε σε σύγκρουση με το Σουλιώτη Φωτομάρα, όπου αντάλλαζαν κανιοβολισμούς. Τελικά παρέδωσε το Παλαμήδι όταν ήρθε ο Καποδίστριας και έγινε στρατηγός. Όταν σκοτώθηκε ο Καποδίστριας έγινε οπαδός του Κωλέτη και επί Όθωνα έλαβε μέρος σε κινήματα και στάσεις. Ηγήθηκε της Επανάστασης του 1854 για την απελευθέρωση της Ηπείρου και έφτασε πολεμώντας μέχρι την περιοχή των Ιωαννίνων.
Ο Θεοδωράκης Γρίβας πέθανε στο Μεσολόγγι το 1862, καθώς ταξίδευε από τον Καρβασαρά (νυν Αμφιλοχία) για την Αθήνα.
Από τα αδέρφια του Θεοδωράκη ξεχώρισε ο μικρότερος, ο Αλέξης. Οι δύο άλλοι αδερφοί: ο Σταύρος και ο Κώστας ή Φλώρος πολεμούσαν μαζί του. Μετά την Επανάσταση ο Σταύρος διετέλεσε δήμαρχος Βόνιτσας.

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821-2021: Η προκήρυξη της επανάστασης στο Ξηρόμερο και την Δυτική Στερεά Ελλάδα από τον Γεώργιο Βαρνακιώτη

 



ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ 

Συγκροτήθηκε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αιτ/νίας – Τα μέλη

Ολοκληρώθηκαν σήμερα Παρασκευή 19/3/21 οι εργασίες συγκρότησης της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αιτωλοακαρνανίας με την ομόφωνη εκλογή νέας Συντονιστικής Επιτροπής.
Η σημερινή συνεδρίαση επισφράγισε σε απόλυτα ενωτικό και συναινετικό κλίμα τις διαδικασίες ανασυγκρότησης των οργάνων του κόμματος σε όλο το νομό.
Το κόμμα μας με ανανεωμένα και διευρυμένα όργανα προχωρά στην ουσιαστική ενοποίηση του προοδευτικού χώρου που θα δώσει σύντομα δημοκρατική κυβερνητική διέξοδο στη χώρα.

Η νέα Συντονιστική Επιτροπή:
Ταφλανίδης Κώστας – Συντονιστής
Φαφούτης Αλέκος – Αν. Συντονιστής
Αλεξόπουλου Φωτεινή
Ζαμπάρας Μίλτος
Κατσούλης Πάνος
Μάργαρη Ρία
Μίκροβας Αντώνης
Ξενάκης Γιώργος
Ρήγας Αλέξανδρος
Τριαντάφυλλου Μαρία
Τσούκας Βαγγέλης

Έκπτωση 60% στη χρήση αιγιαλού και παραλίας από τους Ο.Τ.Α.

Έκπτωση 60% στην παραχώρηση εκ μέρους των Ο.Τ.Α. αιγιαλού και παραλίας, προς όφελος του τουριστικού κλάδου. Αναδρομική παραχώρηση χρήσης για έργα που έγιναν μέχρι και τον Ιούλιο του 2011.
Ρυθμίσεις για την οικονομική ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων μέσω διευκολύνσεων στη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας, περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.
Πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν ξενοδοχειακά καταλύματα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια.
Σε όλες αυτές τις κατηγορίες τουριστικών επιχειρήσεων θα μπορεί να γίνεται – με τη διαδικασία της παραχώρησης έναντι ανταλλάγματος – η απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας μέχρι 31.10.2021 και μάλιστα με μειωμένο τίμημα, στο 60% αυτού που είχε συμφωνηθεί αρχικά.
Με τις ρυθμίσεις αυτές το Υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να ενισχύσει οικονομικά τον τουριστικό κλάδο που ήδη έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα από την πανδημία και ιδιαίτερα στην ερχόμενη τουριστική περίοδο που θα είναι κρίσιμη.
Αναλυτικότερα, στην τροπολογία προβλέπεται ;oτι η παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης, με αντάλλαγμα και χωρίς δημοπρασία, θα μπορεί να γίνεται για τη φετινή χρονιά και αυστηρώς μέχρι τις 31.10.2021, όχι μόνο σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως ήδη προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια, προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά και οι επιχειρήσεις αυτές.
Προβλέπεται ακόμη, ότι εξαιρετικά για το 2021, το αντάλλαγμα για τις παραχωρήσεις αυτές αποδίδεται κατά 70% στον οικείο ΟΤΑ και κατά 30% στο Δημόσιο.
Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, με την διάταξη αυτή που ισχύει αποκλειστικά για το έτος 2021, λόγω της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεων σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, θεσπίζεται αύξηση του ποσοστού υπέρ του Ο.Τ.Α., επί του ανταλλάγματος παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας από 60% σε 70% με παράλληλη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου από 40% σε 30%.
Μάλιστα, στην τροπολογία ορίζεται ότι για το 2021, το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος καθορίζεται σε ποσοστό 60% του υπολογισθέντος ανταλλάγματος.
Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, την αναψυχή και την εστίαση, να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές δυσχέρειες που επέφερε η πανδημία. Με άλλη διάταξη, απαλείφεται ο χαρακτηρισμός του είδους του δρόμου ο οποίος παρεμβάλλεται μεταξύ των επιχειρήσεων και της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας, βάσει του οποίου η ιδιότητα του ομόρου διατηρείται.
Επίσης, στην τροπολογία προβλέπεται χρονική παράταση ενός έτους, προκειμένου για προσχώσεις και τεχνικά έργα προστασίας από τη θαλάσσια διάβρωση, ή που εξυπηρετούν σκοπούς κοινωφελείς ή προστασίας του περιβάλλοντος (ναυταθλητικούς, ερευνητικούς, ύδρευσης, αποχέτευσης, επιστημονικούς, ανάπλασης, βιομηχανικούς, εξορυκτικούς, συγκοινωνιακούς, λιμενικούς, ναυπηγοεπισκευαστικούς, ενεργειακούς, αλιευτικούς) τα οποία κατασκευάστηκαν μέχρι τις 28.7.2011 στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης χωρίς απόφαση παραχώρησης της χρήσης, να μπορεί να υποβληθεί πλήρης αίτηση, προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν παραχώρηση χρήσης με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Οικονομικών.

dikaiologitika.gr

 

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

ΒΟΝΙΤΣΑ - ΑΝΟΙΞΗ - ΧΡΩΜΑΤΑ - ΕΡΩΤΑΣ









Νέες πτήσεις από το Παρίσι προς το ‘Ακτιο για το 2021

Η αεροπορική εταιρεία Transavia France ανακοίνωσε νέες πτήσεις για το φετινό καλοκαίρι προς το αεροδρόμιο του Ακτίου.
Πιο συγκεκριμένα από τις 3 Ιουλίου έως και τις 4 Σεπτεμβρίου θα εκτελεί από το αεροδρόμιο Orly του Παρισιού δύο πτήσεις την εβδομάδα κάθε Τρίτη και Σάββατο.
Πρόκειται για πολύ θετική εξέλιξη καθώς για πρώτη φορά θα υπάρχουν πτήσεις από το Παρίσι προς το αεροδρόμιο του Ακτίου ανοίγοντας έτσι μία ακόμα τουριστική αγορά.
Τέλος, σημειώνεται ότι η εταιρεία θα συνεχίσει και το 2021 τις πτήσεις από το Παρίσι προς την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο.
https://www.agrinionews.gr/

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ 18/3/2021: Μεσολόγγι, Γαβαλού, Βόνιτσα, Παραβόλα, Φυτείες, Αμφιλοχία Αγρίνιο και Ναύπακτο

Σε 3.073 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 18/3/2021, ο ΕΟΔΥ.
Κατανεμήθηκαν εξάλλου 26 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία, φτάνοντας τα 428 για το Μάρτιο. Συνολικά από την αρχή της πανδημίας ο νομός μετρά 2.033 κρούσματα.
Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες τα κρούσματα της Αιτωλοακαρνανία κατανέμονται ως εξής: 11 στο Αγρίνιο, εννέα σε Ναύπακτο και από ένα σε Μεσολόγγι, Γαβαλού, Βόνιτσα, Παραβόλα, Φυτείες και Αμφιλοχία.
Rapid tests την Παρασκευή στο Αγρίνιο
Σημειωτέον, στα πλαίσια των δειγματοληπτικών ελέγχων του ΕΟΔΥ και σε συνεργασία με το Δήμο Αγρινίου και την 3η ΤΟΜΥ Αγρινίου, αύριο, Παρασκευή 19/03/2021 θα διενεργηθούν Rapid Tests Covid-19, στην είσοδο του Δημαρχείου (Χαριλάου Τρικούπη 10) από 8:30 π.μ. έως 14:00 μ.μ.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέρχονται τηρώντας αυστηρά τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας (μάσκα, διατήρηση αποστάσεων ασφαλείας) και να προσκομίζουν υποχρεωτικά το ΑΜΚΑ τους, διευκολύνοντας το έργο της ΚΟΜΥ (Κινητών Ομάδων Υγείας).
https://www.agrinionews.gr/

 

25χρονος σε κρίσιμη κατάσταση μετά από δάγκωμα κόμπρας – Είχε 17 φίδια στο σπίτι του

Ένας 25χρονος Κύπριος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε ΜΕΘ του νοσοκομείου Άγιος Σάββας έπειτα από δάγκωμα κόμπρας.
Το απίστευτο αυτό περιστατικό συνέβη μέσα στο διαμέρισμα του 25χρονου όταν σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr προσπάθησε να ταΐσει το ερπετό με αποτέλεσμα αυτό να τον δαγκώσει στο χέρι.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των φίλων του, ο 25χρονος φιλοξενούσε 17 φίδια στο διαμέρισμα του στο κέντρο της Αθήνας, κάποια εκ των οποίων είναι δηλητηριώδη και αρκετά επικίνδυνα. Όταν ο νεαρός άνδρας μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο με δυσκολία μπορούσε να μιλήσει ενώ λίγο μετά έχασε τις αισθήσεις του για να τις ανακτήσει λίγο αργότερα.
Περίπου στις 8.30 το βράδυ οι γιατροί του Ιπποκράτειου έκριναν ότι έπρεπε να τον διασωληνώσουν διότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει ούτε και να καταπιεί. Αργά χθες το βράδυ εισήχθη εσπευσμένα σε ΜΕΘ του νοσοκομείου Άγιος Σάββας. Σύμφωνα με γιατρούς του νοσοκομείου, η κατάσταση του 25χρονη χαρακτηρίζεται κρίσιμη.
https://www.agriniopress.gr/

ΒΟΝΙΤΣΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΚΟΥΤΑΒΑΚΙ

 


Τρία θετικά δείγματα στα rapid tests στην Πλαγιά


Την Τετάρτη 17/3/21 πραγματοποιήθηκαν δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης covid-19 από το Δήμο Ακτίου Βόνιτσας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τον ιατρό κ. Ποσονίδη Κωνσταντίνο στην κοινότητα Πλαγιάς. Κατά την διενέργεια των δειγματοληπτικών τεστ, από τους 70 περίπου πολίτες βρέθηκαν τρία άτομα θετικά στη νόσο.



Θρήνος στην Κρήτη: “Eσβησε” το 2χρονο αγοράκι που είχε πέσει σε βαρέλι με νερό

 


Θρήνος στην Κρήτη για το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει σε βαρέλι με νερό και δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή παρά τη μάχη που έδωσε

Την τελευταία του πνοή άφησε την Παρασκευή (19/3) το δίχρονο παιδάκι από την Κρήτη που είχε πέσει μέσα σε βαρέλι με νερό στην αυλή του σπιτιού της οικογένειάς του. Ο μικρός Ζαχαρίας αν και έδωσε σκληρή μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δεν τα κατάφερε και λίγο πριν τη μία τα ξημερώματα άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ.
Υπενθυμίζεται ότι το παιδί μετά από 2 ώρες και ενώ ετοιμαζόντουσαν να το πάνε στο νεκροτομείο απέκτησε σφυγμό, γεγονός έδωσε ελπίδα για την εξέλιξη της κατάστασής του. Οι γιατροί κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν το αγοράκι και η οικογένεια του ήλπιζαν για ένα θαύμα.
Το μικρό ξέφυγε το απόγευμα της Τετάρτης από την προσοχή της οικογένειας και βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη γιαγιά του λίγη ώρα αργότερα μέσα στο βαρέλι. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Χάρακα όπου έπειτα από 2ώρες και 40 λεπτά επίμονων προσπαθειών των γιατρών το αγοράκι κατάφερε να ανακτήσει σφυγμό.

Μύτικας Αιτωλ/νίας: 68χρονος ζούσε στο ίδιο σπίτι με 19 σκυλιά

Από άνδρες του Α.Τ. Ακτίου-Βόνιτσας συνελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης ένας 68χρονος ο οποίος μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του ζούσε στο ίδιο σπίτι με 19 σκυλιά, χωρίς κανέναν κανόνα ευζωίας.
Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του για παράβαση της νομοθεσίας περί δημόσιας υγείας, ενώ αναμένεται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λευκάδας.
Φωτογραφία: newsbeast.gr
https://sinidisi.gr/

 

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΩΝΩΠΙΝΑΣ : Απολαύστε ένα βίντεο με τον εσωτερικό χρυσαφένιο διάκοσμο και την αξιολόγηση των σπηλαιολόγων, που παραμένει θαμμένο από την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων


              
Εντυπωσιακά τα ευρήματα των σπηλαιολόγων και η ομορφιά του σπηλαίου που εύλογα δημιούργησε απορία στα μέλη της αποστολής, γιατί ακόμη παραμένει αναξιοποίητο αυτό το αριστούργημα που έφτιαξε η φύση στα σπλάχνα της Κωνωπίνας.
Απευθυνόμαστε στους υπεύθυνους να προσπαθήσουν, κάνουμε έκκληση στις υπηρεσίες – φορείς που είναι καθ’ ύλη αρμόδιοι γι’ αυτό (Δήμος Ακτίου - Βόνιτσας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Υπουργείο Πολιτισμού), να βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί η αξιοποίηση του πανέμορφου σπηλαίου, που παραμένει θαμμένο από την αδιαφορία.

Οδοιπορικό στα χιονισμένα Ακαρνανικά Βουνά και στην Παναγία τη Ρομβιάτισσα 17/3/2021



Ανεβαίνοντας στα χιονισμένα Ακαρνανικά βουνά ανάμεσα από τις ανεμογεννήτριες χθες 17/3/2021 συναντήσαμε το κρυμμένο Μοναστήρι που δεσπόζει ψηλά και “αγναντεύει” όλη την περιοχή. 
Είναι η Ιερά Μονή Παναγίας Ρόμβου, ή όπως την ξέρουμε εμείς, Παναγία η Ρομβιάτισσα. Είναι ένα εκκλησάκι γεμάτο ιστορία και ομορφιά, που δεν τη βρίσκεις πουθενά αλλού. 
Η Παναγία η Ρομβιάτισσα είναι αφιερωμένη στη Γέννησή της κι εορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου όπου γίνεται μεγάλη γιορτή. 
Είναι η προστάτιδα των Ακαρνανικών βουνών. 
Αυτές τις μέρες εχει φορέσει τα άσπρα της,  τυλιγμένη από το χιόνι  και αποτελεί και καταφύγιο για τους περαστικούς.


ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ: 

ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΩΝΩΠΙΝΑΣ: Ένας Θησαυρός κρυμμένος κάτω από την αδιαφορία του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας.

Η απαξίωση της ενότητας Μεδεώνος από την μέρα που εντάχθηκε στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας δεν έχει προηγούμενο έχει ξεπεράσει και τον τελευταίο ψηφοφόρο ειδικότερα της σημερινής δημοτικής αρχής. Φυσικά και η προηγούμενη που ήταν στα σπάργανα δεν έκανε και κάτι ιδιαίτερο. Ένα ενδιαφέρον έδειξαν οι περιφερειάρχες Παναγιώτης Καβαδάς και Θύμιος Σώκος αλλά μέχρι εκεί.
Οι φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων προέδρων να περισώσουν τα χωριά τους, ή το όνομα τους σε όλα αυτά, πέφτουν στο κενό. 
Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών με τους κατοίκους ύστερα από ένα τυχαίο γεγονός ανακάλυψης, ήταν αυτός που προσπάθησε και έβγαλε στην επιφάνεια τον κρυμμένο θησαυρό που βρίσκεται κάτω από το λόφο του Αι Θύμιου στο κέντρο της Κωνωπίνας.
Στην συνέχεια πολλές αποστολές σπηλαιολόγων επισκέφτηκαν το χώρο.
Η πρώτη αποστολή της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, με επικεφαλής την κ. Άννα Πετροχείλου με την ομάδα της έφερε στην επιφάνεια το σπήλαιο της Κωνωπίνας.
Η δεύτερη αποστολή έγινε από τους: Σταμάτη Κίρδη, Χριστίνα Γκάρκουλα, Κώστα Ζαρκάδα, Θεοδώρα Κωνσταντά και Λία Φαληρέα, όλοι τους μέλη της Ε.Σ.Ε. (Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας).
Τρίτη αποστολή μέλη της Εταιρείας Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας «ΧΕΙΡΩΝ» συνοδευμένα από τον Βιοσπηλαιολόγο Κώστα Μπακολίτσα μέλους του «ΣΕΛΑΣ» με σκοπό να εξερευνήσουν το Σπήλαιο Κωνωπίνας και να καταγράψουν ενδιαφέροντα επιστημονικά ευρήματα.
Την 5μελή αποστολή που απαρτίζονταν από τους: Βασίλη Κατσούλη, Τσαγανού Ελένη, Αθηνά Ντάλλα, Θεόδωρο Ντόντο και Κώστα Μπακολίτσα
Ήταν τόσο εντυπωσιακά τα ευρήματα και η ομορφιά του σπηλαίου που εύλογα δημιούργησε απορία στα μέλη της αποστολής, γιατί ακόμη παραμένει αναξιοποίητο αυτό το αριστούργημα που έφτιαξε η φύση στα σπλάχνα της Κωνωπίνας.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, όλες οι αποστολές σπηλαιολόγων που διαχρονικά έχουν επισκεφθεί το σπήλαιο, όχι μόνο έμειναν εντυπωσιασμένοι από το θέαμα που αντίκρισαν, αλλά εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τα ευρήματα και τον εκπληκτικό του διάκοσμο.

Κορονοιός στην Αιτωλοακαρνανία 17/3/21 : Πάλαιρος, Βόνιτσα, Αμφιλοχία, Παραβόλα, Καινούργιο, Γαβαλού,Μεσολόγγι, Ναύπακτο και Αγρίνιο

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε Τετάρτη (17/3), 27 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία και αξιοσημείωτο είναι πως από την αρχή της πανδημίας στο Νομό έχουν επιβεβαιωθεί 2007 κρούσματα εκ των οποίων 402 (το 1/5 δηλαδή) κατά τη διάρκεια του τρέχοντος Μαρτίου.
Αναφορικά με τα σημερινά 27 κρούσματα αυτά κατανέμονται ως εξής: 13 στο Αγρίνιο, έξι στη Ναύπακτο, δύο στο Μεσολόγγι, και από ένα σε Γαβαλού, Καινούργιο, Παραβόλα, Βόνιτσα, Πάλαιρος και Αμφιλοχία.
https://www.agrinionews.gr/


Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821-2021: Ο ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (1780- 1842)

 

ΑΝΑΓΛΥΦΟ ΤΟΥ Γ. ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗ
ΣΤΗΝ Ι.Μ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΤΟΥΝΑΣ

Ο Γεώργιος Βαρνακιώτης ήταν ο πιο ονομαστός οπλαρχηγός της Δυτικής Ελλάδας πριν από το 1821 και αρματολός του Ξηρομέρου. Γεννήθηκε στο Βάρνακα Ξηρομέρου το 1780. Ήταν γιος του Νικόλα και εγγονός του Γιάννη Βαρνακιώτη, που το 1769 ακολουθώντας τους Ρώσους πολέμησε στην Κριμαία. Το όνομα της η οικογένεια το πήρε από το χωριό, είναι δηλαδή, πατριδωνυμικό.

     Στις αρχές του 1800 ο Βαρνακιώτης κυνηγήθηκε από τον Αλή. Τότε ο Βάρνακας σχεδόν εγκαταλείφθηκε και οι κάτοικοι του πέρασαν στα νησιά. Γύρω στο 1808 ήρθε σε συμφωνία με τον Αλή και πήρε πίσω το αρματολίκι του. Το 1820 τον βρίσκουμε στα Γιάννενα, που πολιορκούνταν από τις δυνάμεις του Σουλτάνου.
Κατάφερε να πείσει τον Αλή να τον αφήσει να βγει από την πόλη υποσχόμενος να αρχίσει τον αγώνα εναντίον του Σουλτάνου. Τελικά δεν φαίνεται να τον βοήθησε και ο Αλής σκοτώθηκε από τα σουλτανικά στρατεύματα. Τον Ιανουάριο του 1821 ο καπετάν Γεωργάκης ή Γεωργάκης Νικολού, όπως αλλιώς ονομαζόταν, έλαβε μέρος στη σύσκεψη των Φιλικών οπλαρχηγών στη Λευκάδα, όπου του ανατέθηκε η εξέγερση στη Δυτ. Ελλάδα.
 Έτσι κήρυξε την Επανάσταση στην Ακαρνανία στις 26 Μαΐου 1821 και, ως αρχιστράτηγος, απηύθυνε προκήρυξη προς τους προεστούς και τους κατοίκους του Ξηρομέρου. Στη συνέχεια απελευθέρωσε, μαζί με άλλους καπεταναίους (Γριβαίους, Μαρκή, Δημοτσέλιο κ.ά), το Βραχώρι και το Ζαπάντι. Τα ελληνικά στρατεύματα πέρασαν στη συνέχεια στην Άρτα και χτύπησαν τους Τούρκους. 
ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ Γ.ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗ
 ΣΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ
ΑΝΕΓΕΡΘΗ ΜΕ ΔΑΠΑΝΗ
ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Δ. ΠΡΟΔΡΟΜΙΤΗ


  
Εξ αιτίας της εμμονής του Μαυροκορδάτου να επιδείξει τις στρατιωτικές του ικανότητας ηττήθηκαν στο Πέτα και οπισθοχώρησαν στην Αιτωλοακαρνανία. Μετά την ήττα στο Πέτα ο Βαρνακιώτης γύρισε στο Ξηρόμερο και σταμάτησε το στρατό του Κιουταχή στον Προφήτη Ηλία του Αετού Ξηρομέρου (Αύγουστος 1822) σώζοντας τα χιλιάδες γυναικόπαιδα, που είχαν εκδιώξει οι Άγγλοι από τον Κάλαμο. Μετά την οπισθοχώρηση των Ελλήνων στην Άρτα ο Μαυροκορδάτος τον έπεισε να πάει, σαν αρχηγός του στρατού, να δηλώσει ψεύτικη υποταγή στους Τούρκους μέχρι να ανασυγκροτηθούν. Του έδωσε μάλιστα και ένα έγγραφο με τη δική του υπογραφή και πολλών άλλων. Ο Βαρνακιώτης πήγε -μαζί του ήταν και ο Γ. Ράγκος- και συνάντησε στην Άρτα τον φίλο του Ομέρ Βρυώνη. Ο Μαυροκορδάτος όμως διέδωσε παντού ότι ο Βαρνακιώτης ήταν προδότης και ενεργούσε από μόνος του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αποσυρθεί ο Βαρνακιώτης από τον Αγώνα, γιατί κινδύνευε η ζωή του από τον οποιονδήποτε. Μετά την αποχώρηση του Βαρνακιώτη η Επανάσταση έχασε τον κατά γενική ομολογία πιο άξιο καπετάνιο της Δυτικής Ελλάδας.
ΕΚΤΟΤΕ Η ΠΛΑΤΕΙΑ  ΣΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ  ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ  
Την 8η Ιουλίου 1828 τα μεσάνυκτα έγινε ένας δυνατός σεισμός στο Μύτικα και έπεσε το σπίτι του. Τότε σκοτώθηκε ο γιος του Νικόλαος, ο οποίος ήταν αρραβωνιασμένος με τη δεύτερη κόρη του Στουρνάρη Ειρήνη και δύο θυγατέρες του, ενώ ο μικρότερος γιος του τραυματίστηκε. Ο πρώτος του γιος Διονύσιος πολέμησε στο Μεσολόγγι κατά τη Δεύτερη Πολιορκία (1826) και στις τελευταίες μάχες του Αγώνα (1827-28). Ο καπετάν Γιωργάκης ξαναγύρισε στον Αγώνα ύστερα από τη συνάντησή του με τον Καποδίστρια στο Μύτικα το 1828 και συνέβαλε αποφασιστικά στην απελευθέρωση της Ακαρνανίας. Το 1830 ο Κυβερνήτης του χορήγησε αμνηστία και αναγνωρίστηκε χιλίαρχος του Στρατού.

Το 1832 δέχθηκε επίθεση από τον Γαρδικιώτη Γρίβα, γιατί ανήκε στο Ρωσικό κόμμα, έχασε την περιουσία του και έφυγε φτωχός για το Μεσολόγγι. Πέθανε το 1842. Η γυναίκα του Αικατερίνη ζούσε μέχρι το 1865 στο Μεσολόγγι. Μαζί του σε όλη τη διάρκεια της πορείας του ήταν τα αδέρφια του: Γιάννης (1790-1825), που είχε γίνει χιλίαρχος. Γιώτης (1882-1839), επίσης χιλίαρχος, που πέθανε στη Βόνιτσα το 1839 και ο νεώτερος Σταμούλης (γεν. 1800).

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ 

Κορονοϊός: 27 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία – 3.465 πανελλαδικά 630 διασωληνωμένοι 56 θάνατοι – Διπλό αρνητικό ρεκόρ


Διπλό αρνητικό ρεκόρ με 3.465 τα νέα κρούσματα και 630 διασωληνωμένους
Διπλό αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε σήμερα, Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021, καθώς από την… άφιξη του κορονοϊού στη χώρα μας, έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.465 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 227.247 (ημερήσια μεταβολή +1.5%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 75 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.966 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ- ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΑΜΠΙΝΗΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ. Συλλογική συμμετοχή και προσπάθεια των Μπαμπινιωτών…Γράφει η Μαρία Αγγέλη

H Mπαμπίνη είναι ένα χωριό στο κέντρο του Ξηρομέρου, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Βρίσκεται Δ.-ΒΔ. από το Αγρίνιο σε απόσταση 36,5 χλμ. Το χωριό φημίζεται ανέκαθεν για την πνευματική ανάπτυξη των κατοίκων του. Ο χαρακτηρισμός «κεφαλάδες» που τους αποδιδόταν, δεν αναφέρεται σε υπερμεγέθη κεφάλια, δυσανάλογα προς το σώμα τους. Αναφέρεται σ’ αυτή ακριβώς την πνευματική άνθηση που παρατηρούσαν οι άλλοι Ξηρομερίτες στους Μπαμπινιώτες!
«Έχει κεφάλια η Μπαμπίνη!», έλεγε ο πατέρας μου. Φυσικά μέσα στα «κεφάλια» συμπεριλάμβανε και τον πρωτομπάρμπα του, Χαρίλαο Ζαρκαδούλα και το βουλευτή Γεώργιο Παπαδημητρίου, τον αγαπητό του «Γάκια».
Η Μπαμπίνη εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί και στα νεότερα χρόνια σε διάφορες Πολιτιστικές δραστηριότητες. Παρακολουθώ τα καλοκαίρια τις αξιόλογες εκδηλώσεις που γίνονται στο χωριό. Θεατρικές παραστάσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, μουσικοχορευτικά βράδια, «τραγικά συμπόσια»… Εντύπωση μου προκαλεί πως συμμετέχει ενεργά σ’ όλες τις δραστηριότητες η νεολαία του χωριού. Εκτιμώ ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό. Όταν οι νέες και οι νέοι ενεργοποιούνται, υπάρχει μέλλον!

Κάλεσμα για συμμετοχή των Συλλόγων στις εκδηλώσεις του Δήμου Ξηρομέρου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
Πληροφορίες: Πολύζος Βασίλειος
e-mail: xiromero18212021@gmail.com
Ανακοίνωση
Η επιτροπή για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 στο Δήμο Ξηρομέρου, απευθύνει πρόσκληση προς τους συλλόγους του Δήμου μας, είτε έχουν την έδρα τους στα χωριά του Δήμου Ξηρομέρου, είτε είναι σύλλογοι ετεροδημοτών, νασυμπεριλάβουν στον προγραμματισμό τους για τις φετινές εκδηλώσεις (αν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν), δράσεις και εκδηλώσεις για εορτασμό της Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Τα μέλη της επιτροπής θα παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια καθώς και επιστημονικό υλικό.
Αποτελεί καθήκον μας και ταυτόχρονα τιμή μας να συμβάλλουμε στον εορτασμό της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, για να τιμήσουμε αφενός τις θυσίες των προγόνων μας και αφετέρου να αναδείξουμε την πολύπλευρη και σημαντική προσφορά του τόπου μας στον εθνικοαπελευθερωτικό μας αγώνα.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ
ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
ΠΟΛΥΖΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΣΤΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΜΗΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΟΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΠΑΛΟΥΜΠΑ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΣΑΒΒΑΣ ΑΛΕΚΟΣ
ΑΓΓΕΛΗ ΜΑΡΙΑ
ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ
ΖΑΓΚΟΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΒΡΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΚΟΥΤΟΥΒΕΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

 

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Νέες πτήσεις για το Αεροδρόμιο του Ακτίου ανακοίνωσε η Easyjet

Η αεροπορική εταιρεία Easyjet για τη φετινή τουριστική περίοδο ανακοίνωσε νέες πτήσεις προς την Κέρκυρα, το Άκτιο και τη Ζάκυνθο.
ΚΕΡΚΥΡΑ
Από τις 30 Μαΐου έως τις 24 Οκτωβρίου θα εκτελεί από το Μπέλφαστ μία πτήση την εβδομάδα κάθε Κυριακή (EZY6787/88).
ΑΚΤΙΟ(ΛΕΥΚΑΔΑ/ΠΡΕΒΕΖΑ)
Από τις 19 Μαΐου έως τις 27 Οκτωβρίου θα εκτελεί από το Μπρίστολ δύο πτήσεις την εβδομάδα κάθε Τετάρτη και Κυριακή (EZY6289/90).
Από τις 28 Ιουνίου έως τις 2 Σεπτεμβρίου θα εκτελεί από το αεροδρόμιου Luton του Λονδίνου δύο πτήσεις την εβδομάδα κάθε Δευτέρα και Παρασκευή (EZY2391/92).
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Από τις 22 Μαΐου έως τις 30 Οκτωβρίου θα εκτελεί από το αεροδρόμιο Luton του Λονδίνου δύο πτήσεις την εβδομάδα κάθε Δευτέρα και Σάββατο(EZY2209/10).
https://www.mypreveza.gr/
https://www.agriniotimes.gr/

 

Αγρίνιο: 15χρονη στη Μ.Ε.Θ. με επιπλοκές από κορωνοϊό – Παρουσίασε οξεία μυοκαρδίτιδα

Η 15χρονη κοπέλα νόσησε με κορωνοϊό και παρουσίασε οξεία μυοκαρδίτιδα
Η 15χρονη που κατάγεται από το Αγρίνιο, νοσηλεύεται στη ΜΕΘ COVID του Ρίου καθώς μετά τη διάγνωσή της με κορονοϊό, παρουσίασε οξεία μυοκαρδίτιδα.
Το κορίτσι μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο Αγρινίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας για να εισαχθεί στην ΜΕΘ Παίδων προκειμένου, σύμφωνα με το ΟΡΕΝ, να παρακολουθηθεί η πορεία της και να πάρει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Η κατάστασή της είναι σταθερή και δεν έχει χρειαστεί να διασωληνωθεί.
Οι γιατροί εκτιμούν ότι αν συνεχίσει και το 24ωρο που διανύουμε η υγεία της είναι σταθερή, το κορίτσι θα διαφύγει τον κίνδυνο.
Συνολικά πρόκειται για το τέταρτο περιστατικό μεταφλεγμονώδους συνδρόμου σε παιδιά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Ρίου.
https://www.newsbomb.gr/

 

Θρίλερ με τον θάνατο στον Βύρωνα 37χρονου από το Ξηρόμερο

Σοκαρισμένο είναι χωριό του Ξηρομέρου από τον τραγικό θάνατο ενός 37χρονου άνδρα.
Πρόκειται για τον άνδρα του οποίου το άψυχο σώμα εντοπίστηκε το πρωί της Κυριακής από περιπατητές σε ένα παγκάκι κοντά στην είσοδο της δασικής περιοχής του Κουταλά στον Βύρωνα.
Για τα αίτια του θανάτου ενεργείται έρευνα από τις οικείες αστυνομικές αρχές που εξέτασαν όλα τα ενδεχόμενα αλλά κατέληξαν πως επρόκειτο για αυτοκτονία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του vironas.gr ο θάνατος ο άτυχος άνδρας έφερε τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο στο χέρι του ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες τα τραύματα είναι περισσότερα.
Η κηδεία του άτυχου 37χρονου θα γίνει στο χωριό του αύριο, Τετάρτη 17 Μαρτίου.
https://www.agrinionews.gr/

 

ΚΑΤΟΥΝΑ: Έφυγε από κοντά μας

 


Έφυγε από κοντά μας μια ακόμα καλή συγχωριανή μας η Βασιλική Πραμαγκιούλη του Γιώργου και η κηδεία της θα γίνει σήμερα Τρίτη 16/3/21 στις 12 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Κατούνας.

Τα συλλυπητήρια μας στους οικείους της

Ζήστε μοναδικές στιγμές σε ένα τόπο γεμάτο εκπλήξεις

ΚΑΤΟΥΝΑ: Έφυγε από κοντά μας o Σταύρος Πατσιρογιάννης 62 ετών

Έφυγε από κοντά μας σήμερα 07/01/2023 ένας ακόμα καλός συγχωριανός μας ο Σταύρος Πατσιρογιάννης σε ηλικία 62 ετών. Για την ημέρα και ώρα της...

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ