Η πανέμορφη κωμόπολη Πάλαιρος η Ζαβέρδα όπως ονομαζόταν παλιότερα βρίσκεται στην βορειοδυτική ακτή της Ακαρνανίας. Ανατολικά και πάνω από την κωμόπολη υψώνεται ο ορεινός όγκος Σέρεκας η Τσερεκας με ύψος 1.171 μ. οποίος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους όγκους των Ακαρνανικών βουνών.
Η θέση που είναι σήμερα το σημερινό χωριό λεγόταν Κόλυμβος και ήταν οικισμός.
Η Αρχαία Πάλαιρος ήταν κτισμένη πάνω σε ύψωμα βορειοδυτικά της Παλαίρου και αποτελεί έναν επισκέψιμο χώρο σήμερα
Έχει πληθυσμό σύμφωνα με την απογραφή του 2001, 2.474 κατοίκους. Παρουσιάζει ελαφριά αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια καθώς, το 1971 αριθμούσε 1.873 κατοίκους, και το 1981 ήταν 2.039 κάτοικοι.
Το 1994 η Πάλαιρος με την συνένωση με την Πογωνιά έγινε ο Δήμος Κεκροπίας, ενώ το 1998 διευρύνθηκε μιας και με τον Καποδίστρια συνενώθηκε με τις κοινότητες Βάτος, Περατιά, Πλαγιά, Πογωνιά, Στενό και Σκλάβαινα.
Το 2004 ο Δήμος μετονομάσθηκε σε δήμο Παλαίρου. Το 2011 διαλύθηκε και ενώθηκε με τους πρώην Δήμους Ανακτορίου και Μεδεώνος και αποτελούν το Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας.
Σήμερα η Πάλαιρος αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης για την Αιτωλοακαρνανία και φιλοξενεί κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες μιας και διαθέτει πάνω από 2.000 κλίνες σε σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες.
Η έμφαση στον τουρισμό έχει σαν αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να αλλάξει η ζωή των περισσοτέρων κατοίκων από την γεωργία στον τουρισμό.
Όταν κολυμπάς στα νερά του Ιονίου τα ψάρια περνούν δίπλα σου.
Γαλαζοπράσινη θάλασσα, αξέχαστες παραλίες και αμμουδιές, φιλόξενοι άνθρωποι.
Η Πάλαιρος οφείλει την σημερινή της ανάπτυξη στη θάλασσα του Ιονίου, σε αυτή τη μαγεύτρα αλμυρή και κρύα όμως πεντακάθαρη.
Με την είσοδο σου σε αυτή, τα συναισθήματα σου σαν επισκέπτης είναι ανάμικτα, όπως και η φυσιογνωμία του χωριού.
Μέχρι στιγμής η εξέλιξη και η παράδοση συνδυάζονται αρμονικά.
Δώσε μια ευκαιρία στον εαυτό σου και θα σου μείνει μια αξέχαστη εμπειρία.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ
Katouna News drone